Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obra od parašutistů se bálo i gestapo, při zatýkání rozlomil dvoje pouta: Oldu sadisticky mučili a vyvraždili mu rodinu!

Autor: mc, VaB - 
22. září 2022
15:19

Období druhé světové války se hrdiny jen hemží. Bohužel velká spousta z nich se nedožila ani konce války ani řádného uznání národa, které přišlo až příliš pozdě. Mezi ně patří i Oldřich Pechal, který se připojil v Británii k parašutistům. Do Česka měl paraskupině Silver A přivézt finanční hotovost, padl ale do rukou nacistů. Ačkoliv jim poprvé utekl, znovu už se mu to nepodařilo. Bojoval jako lev, rozlomil i dvoje ocelová pouta, přesila ale byla obrovská. Zemřel v koncentračním táboře, své druhy nikdy nezradil. Od jeho smrti už uplynulo osmdesát let, vyvraždili mu celou rodinu. 

Oldřich Pechal pocházel z obyčejné jihomoravské rodiny. Když dokončil školu a byl odveden na vojnu, rozhodl se pro armádní kariéru. Po vzniku protektorátu Čechy a Morava uprchl přes Polsko do Francie a přidal se k cizineckým legiím. Později se ve Velké Británii dostal do výcviku pro zvláštní úkoly a stal se velitelem paraskupiny ZINC.

Koncem března byl se svou skupinou, kterou tvořili další dva muži, vysazen na Slovensku. Rozdělili se, aby přešli hranice na Moravu. Jenže Oldřicha na hranicích zmerčili němečtí celníci a odvedli ho na strážnici. Oldřich jednoho z nich zabil a druhého smrtelně zranil. Jenže neměl čas pobrat kufřík s penězi a sebrat mrtvému celníkovi svůj falešný průkaz. Nacisté tak získali jeho fotografii a dokumenty s jen mírně pozměněným jménem.

Při ukrývání byl objeven a později ho dva konfidenti gestapa vlákali do pasti. Místo konspirační schůzky ho čekali nacisté. Oldřich dlouho ukrýval obě ruce v kapsách, kde držel nabité pistole. Gestapáci to tušili a celou dobu čekali, kdy ruce vytáhne, aby ho mohli zatknout. Stalo se tak, když si Oldřich chtěl zamíchat oslazenou kávu. I po ráně obuškem do hlavy a nasazení pout ale zuřivě bojoval.

Dvoje ocelová policejní pouta obr Pechal rozlomil, přesilu devíti mužů ale překonat nedokázal, ačkoliv jednomu z nich způsobil několik vážných zlomenin. Oldřicha odvezli do Kounicových kolejí, kde ho dlouhé týdny věznili a mučili. Na jeho sílu si dávali velký pozor, a když nebyl u výslechu, trávil veškerý čas ve svěrací kazajce připoután k posteli. Před tím, než ho poslali do koncentračního tábora, mu přivedli ukázat jeho rodinu. Tu záhy do jednoho popravili, včetně i několika jeho kamarádů. 

Své druhy ale nezradil. Pechal skončil v Mauthausenu, kde byl v září 1942 popraven oběšením. Od jeho smrti uplynulo 22. září 80 let. „Velitel výsadku ZINC ani při brutálním výslechu nacistů nic neprozradil. Hrdina," popsali ho vojáci. 

bullshit ( 19. srpna 2022 18:46 )

Elektřinu prodáváme za tržní ceny v EU podle nabídky a poptávky a zisk kasíruje ČEZ ( po odečtu malého poplatku burze ). Je to stejné jako prodávat v aukci třeba obrazy. Premisa že to kasírují Němci je mylná. Němci nám tedy nic "nepřeprodávají" Němci naopak díky své krátkozraké energetické politice nakupují za draho. U plynu je to jinak, tam nic nevyrábíme a jen kupujeme.

Martin32 ( 19. srpna 2022 16:21 )

Oldřich jednoho zabil a druhého smrtelně zranil jaký je v tom rozdíl? To rovnou napište oba zabil.

Zobrazit celou diskusi