Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brutální praktiky nacistického řezníka z Krnovska: Ženě vyřízl zaživa jazyk, číšníka odpálil náloží!

Autor: mc - 
5. srpna 2022
05:00

Ačkoliv byl konec války ještě v nedohlednu, nálady v protektorátním Česku se vyostřovaly - nacisté nedokázali účinně bojovat proti velkému množství partyzánů a tak povolali nacistického řezníka z Krnovska, aby s jednotkou partyzány začali lovit. Za půl roku existence komando zvláštního určení 28 zabilo desítky, možná i stovky lidí. Své oběti nejprve podrobili brutálnímu mučení. Jednu z obětí rozmetala bomba den po útěku nacistů z Česka. Velitel komanda nebyl nikdy dopaden a potrestán.

Začátkem roku 1945 začali být nacisté ve svých represivních metodách čím dál drsnější. K boji s partyzány na území Československa tak ustanovili komando pro zvláštní použití (Zur besonderen Verwendung - ZbV) s číslem 28. Velel mu rodák z Krnovska, v oblasti která příslušela Německu, Herbert Kuka. Tenhle bývalý učitel tělocviku při první příležitosti nadšeně vstoupil do SS a ve své práci „proslul“ brutálním zacházením se zajatci.

Co umí ukázal i v Letovicích poblíž Bozkovic, odkud komando operovalo. Členy byli příslušníci tajné policie, wehrmachtu ale i ruští provokatéři a čeští konfidenti gestapa. Ženy i muži udávali své sousedy a známé, které pak čekalo peklo v podobě výslchů, mučení a často i smrti.

Nejotřesnějším zločinem komanda 28 byl letovický masakr. V dubnu 1945 se Kuka s jednotkou přesunul do místního hotelu Lampota u městského koupaliště. Podporovatele partyzánu nejprve věznili v garážích v suterénu. Bili je obušky z železných hranolů, jedné z žen zaživa vyřízli jazyk. Nakonec je přinutili vlastníma rukama vykopat si hroby a za řevu motorů náklaďáků je všechny popravili ranou do týla. Hroby byly objeveny o měsíc později, když se zem začala propadat. Jeden z masových hrobů byl vhromadě odpadků.

Celkem bylo objeveno 19 mrtvých vlastenců. 20. oběť připravil Kuka s komandem o život až den po svém úniku ze země. Číšník Zdeněk Zvěřina byl pověřen prozkoumáním náklaďáku, který komando u koupaliště zanechalo. Uvnitř byly samé výbušniny a nástražný systém. Zvěřinu otevření dveří doslova rozmetalo. Kuka, ale ani další vrchní představitelé nebyli nikdy dopadeni.

Bleskoska ( 5. srpna 2022 20:03 )

Boskovice, ne Bozkovice.

Zobrazit celou diskusi