Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Problém nejen pro prvňáčky: Ve středních Čechách a v Praze nevyjede velké množství autobusů

Autor: Mii, ČTK - 
1. září 2022
05:00

Začátek školního roku, ale i spousta nových nástupů do práce. Datum 1. září je každoročně v Česku hektické a plné přesunů. Jenže v Praze a ve středních Čechách bude spousta lidí na autobusy čekat marně. Organizace Pražská integrovaná doprava (PID) informovala, že výrazné množství spojů nevyjede, podle slov podniku z personálních důvodů.

Týká se to autobusů obsluhovaných dopravci Arriva City a ČSAD Střední Čechy. „Náš dispečink ve spolupráci s dopravci po celé odpoledne a celou noc dělá maximum pro zajištění co nejvíce spojů, zejména těch školních a pracovních,“ uvedla Pražská integrovaná doprava ve středu večer. Podle ní cestující seznam dočtených linek najdou na stránkách PID a pak v aplikaci PID Lítačka. Podnik slibuje, že data bude průběžně aktualizovat podle vzniklé situace.

Kromě toho se od 1. září v pražské dopravě opět zkrátí intervaly linek metra, tramvají i autobusů. Vznikne také nové přímé spojení Říčan s Úvaly a Českým Brodem novou linkou 686 a prodlouženou linkou 435, což zvýší dopravní obslužnost Říčan.

V souvislosti se sporem Kladna a Středočeského kraje na způsobu placení veřejné dopravy se změní propojení některých linek v Kladně a částečně bude omezený provoz linek PID do některých okrajových částí Kladna. Město naopak od 1. září prodlouží linku 601 v části Rozdělov a ve špičce přidá spoje na lince 602 ze Švermova. Čas na bezplatný přestup po zakoupení jízdenky na kladenskou městskou dopravu je prodloužený na 60 minut od zahájení jízdy. Spojů ubude i v oblasti Stochova, což souvisí s požadavkem místních měst a obcí, které chtěly snížit platby za dopravní obslužnost.

V Praze se spoje změní jen v několika případech, nejvýznamnější bude rozšíření noční dopravy v oblasti Zbraslavi pomocí nové linky 917 z Modřan do Lipenců, současná linka 907 změní trasu do Baní. Zavedeny budou též tři nové školní linky v oblasti Vinohrad, Košíř a Cholupic pro přímé spojení k tamním základním školám.

Video  Jak bude vypadat nová linka D pražského metra?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi