Tatínek paní Věry byl až do loňského roku aktivním mužem. „Hrál fotbal a moc rád chodil na ryby. Do sedmdesáti let pracoval,“ vzpomíná dcera, která si loni v prosinci s rodinou všimla, že tátovi ubývá elán. „Nebylo mu dobře, začal hubnout. Následné sono odhalilo rakovinu žaludku,“ vypráví.

Ač nastoupil léčbu a podstoupil operaci, nemoc mu zasáhla i játra. „Metastázy se pak objevily i v dalších částech těla,“ popisuje. Její otec den ode dne slábne. „Nechceme ho však někam odložit. Takže o něj pečujeme doma a při ruce nám je domácí hospicová péče. Jezdí k nám, jsou neustále na příjmu a se vším nám pomáhají. Je to pro nás obrovská úleva,“ svěřuje se.

VOLÁME SI I DVAKRÁT DENNĚ

Zdravotní stav tatínka paní Věry se rapidně zhoršil minulý měsíc. Už zvládne udělat jen pár kroků, jinak leží. Před pár dny dostal z Hospicu sv. Štěpána vypůjčenou i polohovací postel. „Je skvělé, že umí všechno zařídit. Řešíme s nimi třeba i dvakrát za den léky na bolest. Když nemá bolesti, tak jsme šťastní. Máme lékaře i sestřičky na dosah ruky a bez jejich pomoci si to nedovedu vůbec představit,“ říká paní Věra. „Pomohou nám tátu i vykoupat, což bychom sami nezvládli,“ dodává.

STARAJÍ SE OD SRDCE

Kdyby se lidé rozhodli pečovat o svého blízkého doma a vsadili jen na spolupráci s praktickým lékařem, nemohou mít jeho služby k dispozici 24 hodin denně. Obvodní lékař se během dne musí starat i o jiné pacienty, o víkendech nebo svátcích nepracuje a může mít i dovolenou. „Hospicová péče je oproti němu dostupná nonstop. Poradí po telefonu, nebo někdo přijede a třeba i chytí taťku za ruku. Ti lidé to dělají od srdce,“ říká paní Věra.

CO JE DOMÁCÍ HOSPICOVÁ PÉČE?

Domácí hospic dokáže zajistit přání lidí, kteří nechtějí své poslední dny prožít v nemocnici. Podmínkou však je, aby se našel někdo z rodiny, kdo se o blízkého chce starat. Tým lékařů a zdravotních sester hospicu pak dokáže být neustále na blízku a pomáhá zvládat vše těžké, co přichází. Nemocní nemusí opustit svůj domov a zároveň nemusí trpět nejen bolestmi, ale ani jinými obtížemi.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohli lidé od svatého Štěpána pomoci klientům důstojně prožít poslední dny života, potřebují na provoz celé organizace téměř 46 milionů ročně. Kromě plateb od pojišťoven a peněz z různých dotačních titulů je třeba spoléhat i na dárce. I vy můžete pomoci! Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na sbírkový účet 00532525/0300. Další možnosti darování najdete na webových stránkách www.hospiclitomerice.cz

Kontakt Hospic sv. Štěpána, z. s.

Adresa: Rybářské nám. 662/4, Litoměřice 412 01

IČ: 65081374

Telefon: +420 416 733 185-7

E-mail: info@hospiclitomerice.cz

Web: www.hospiclitomerice.cz

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Jak poznat, zda potřebuji psychologa či terapeuta? Videohub

Fotogalerie
13 fotografií