Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Nebezpečná kráska: Invazivní líčidlo láká k ochutnání, následky mohou být hrozivé

Autor: štt - 
15. srpna 2022
05:00

Noční můra každého zahradníka. Dejte si pozor na invazivní druh líčidla amerického, které dokáže způsobit nejen pěknou neplechu v záhoně, ale i na kůži při jeho vytrhávání. Poradíme vám, jak ho odlišit od velice podobného líčidla jedlého.

Že jste o něm ještě neslyšeli? Rozhlédněte se kolem sebe, a pokud uvidíte vysokou rostlinu s velkými listy a černými bobulemi, nevítaný návštěvník ze světa flóry je i u vás. „V poslední době lidé stále častěji nacházejí na svých zahrádkách americká nebo jedlá líčidla,“ s prof. ing. Alexander Feher, PhD. reportérům z pluska.sk.

Výzkumník z Ústav environmentálního managementu FESRR SPU v Nitře dále vysvětlil, že americké bylo pěstováno pro své plody k barvení vína a cukrovinek, rostlina však obsahuje i toxické látky (vyvolává zvracení a způsobuje průjem). Druhá je bez toxických látek a kromě barvení se používá i jako náhražka špenátu (listy) a chřestu (mladé výhonky).

Dle Fehera má i léčivé účinky. „Funguje jako antirevmatikum a diuretikum. Má také antibiotické, antivirové a antimykotické účinky. Dále bylo například zjištěno, že působí proti HIV,“ vysvětlil.

Problémem je, že oba druhy jsou pěstovány také jako okrasné rostliny, a to často pod nesprávnými nebo zmatenými jmény. Na Slovensku proto platí zákon, dle něhož je občan povinen dbát na to, aby tyto druhy do země nezavlekl. Pokud je najde například na svém pozemku, je povinen je odstranit.

„Mnoho invazních druhů je lidem již známo, například křídlatka japonská a česká, kopřiva dvoudomá a žláznatá, zlatobýl obrovský a kanadský, bolševník velkolepý a podobně, ale stále se k nám dostávají i nové, a to v podobě úniků ze zahrad nebo náhodně se zbožím ze zahraničí,“ dodal.

Oba druhy jsou od sebe těžce rozlišitelné. Nejvýraznějším znakem je tvar listů a velikost řapíku. Americký má listy více kopinaté a listový řapík dlouhý 15 až 40 mm. Naproti tomu líčidlo jedlé má široce vejčité až eliptické listy a řapík dlouhý maximálně 15 mm. I samotné plody dvou druhů vypadají jinak – líčidlo jedlé má jednotlivé bobule dělené do menších dílků, to americké nikoliv. I vijany s plody rostou jinak – jedlé vzpřímeně nahoru, americké se ohýbají směrem k zemi.

Podle Alexandra Fehera nemáme k dispozici účinné a stoprocentní metody, jak tuto rostlinu zlikvidovat. „Ruční vytrhávání mladých rostlin nebo vykopávání řepovitých kořenů starších exemplářů je jednou z možností, ale je třeba dávat pozor na obnovující se zbytky kořenů v půdě,“ radí.

Ale pozor! „Při dotyku mohou způsobit zánět kůže, proto doporučujeme při manipulaci s listy používat ochranné rukavice. Pokud jsou rostliny velmi přerostlé, lze je oslabit také sečením, které by se mělo provádět alespoň dvakrát ročně, případně i častěji,“ ukončuje rozhovor.

Video  Bedly: Jak poznat jedovatou bedlu zahradní a na jaké další si dát pozor?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi