Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Titanic, nacistický Bismarck nebo Wilhelm Gustloff: Podmořské hlubiny skrývají vzpomínky na námořní katastrofy

  • Autor: rix - 
    11. 11. 2021
    10:15

    Světové oceány jsou hřbitovem mnoha vraků slavných lodí jako Titanic či Bismarck. Osudy potopených velikánů i lidí, kteří při jejich zkáze našli smrt, odkrývá speciální web projektu CNC Native.

  • 1.Chlouba nacistického loďstva

    Od vlajkové lodi hitlerovského Německa se očekávalo hodně, především likvidace spojeneckých zásobovacích lodí. Dnes již legendární Bismarck vyplul 14. února roku 1939. Němci podnikli řadu strategických maskovacích úkonů, aby se o vyplutí těžkého bitevníku nedověděly spojenecké síly. 

    Sláva bitevní lodi ovšem netrvala dlouho. V roce 1941 pro ni přišla zásadní zkouška. Bismarck se na oceánu utkal s britskou vlajkovou lodí, křižníkem Hood. Při bitvě v Dánském průlivu se podařilo Němcům britskou perlu potopit. A Winston Churchill zuřil. „Vaším úkolem je potopit Bismarck. Nic není důležitější. Nařizuji vám učinit všechny kroky, abyste úkol splnili,“ hřměl státník. 

    Mobilizace spojenců byla obrovská. Proti Bismarcku vyjely tři bitevní lodě, dva křižníky, dvě letadlové lodě, patnáct torpédoborců a pět lehkých křižníků. Hlavní roli ve zkáze německého bitevníku nakonec měly letouny. „Nálet 8 dvouplošníků Swordfish nebyl úspěšný, a lodi se dokonce podařilo zmizet i z dohledu radarů. Bismarck byl lokalizován až po deseti hodinách. Dne 26. května 1941 tedy začala druhá vlna leteckého útoku. Tentokrát jeden dvouplošník zasáhl kormidlo. Německá chlouba se tak stala snadným cílem a 27. května se bitevní loď potopila,“ uvedl server věnovaný vrakům.

    Adolf Hitler hajluje při spuštění Bismarcku. Adolf Hitler hajluje při spuštění Bismarcku. | Profimedia.cz

  • 2.Vládci hlubin

    Bitevní lodě na hladině oceánu byly silnou zbraní jak nacistů, tak spojeneckých sil. Nicméně válka se neodehrávala jen nad vodou, ale i v hlubinách pod ní. Své o tom ví i britská loď Ark Royal, která se jistou měrou podílela na potopení Bismarcku. Tu poslalo do hlubin torpédo jedné z nacistických ponorek.

    Těmto podvodním plavidlům vládli například Otto Kretchmer, David Wanklyn nebo Eugene Fluceky. Tito tři zkušení vojevůdci potopili dohromady osmdesát lodí!

    ponorka, druhá světová válka ponorka, druhá světová válka | Shutterstock

  • 3.Sny zpřetrhal ledovec

    Ačkoli potopení Titaniku nepatří mezi největší zkázy na vodní hladině, je mu věnována největší pozornost. Aby taky ne, loď měla být nepotopitelná a na její palubě si hověli ti největší boháči! Velkou měrou o zájem společnosti v případě Titanicu přispěl i kultovní film Jamese Camerona.

    Jak to ale u filmů bývá, ne vždy se zcela shodují se skutečností. Například Rose se ve filmu rozhodne, že si půjde zatančit do třetí třídy. To by v reálu nebylo možné, všechny třídy byly od sebe striktně oddělené, aby se jednotlivé úrovně společnosti  nesetkávaly. 

    Když se Titanic začne po nárazu do ledovce potápět, posádka ve filmu hermeticky uzavře třetí třídu, aby „chudina“ nezabrala nedostatkové záchranné čluny. Ve skutečnosti se po havárii všechny průchody mezi třídami otevřely. 

    Titanic Titanic | profimedia

  • 4.Tragédie lodi Wilhelm Gustloff

    Co do počtu obětí, nesahá Titanic tragédii lodi Wilhelma Gustloffa ani po kotníky. Mezi mrtvými tentokrát nebyli prominentní boháči, ale zoufalí váleční uprchlíci. Mrtvých bylo zhruba šestkrát více než při zkáze Titanicu!

    Při potopení způsobeném ruskou ponorkou zahynulo 9500 lidí. Oběťmi byli uprchlíci z východního Pruska. Ti se snažili zachránit před postupující Rudou armádou. Bohužel šlo hlavně o matky s dětmi a seniory. 

    Wilhelm Gustloff. Wilhelm Gustloff. | Profimedia

  • 5.Podmořské hřbitovy

    Válkou zmařené životy odkrývají i očím normálně nepřístupné podmořské hřbitovy. Například za polárním kruhem se ukrývá pod hladinou přibližně třicet lodních vraků. Slouží jako připomínka bitvy mezi německou a spojeneckou flotilou v roce 1940, známé jako bitva o Narvik. 

    Pro potápěče je vhodná lokalita v Rudém moři. V hloubce třiceti metrů je tam potopená loď Suzanna, která šla ke dnu v roce 1995. Zkušení potápěči pak ocení britskou loď Thistlegorm, kterou Němci potopili v roce 1941.

    Co by český dovolenkář nečekal, připomínka druhé světové války se nachází i na chorvatském ostrově Vis. Na mořském dně se tu nalézají vraky letadel, mezi nimiž je i ikonický bombardér B-14G.

    Bitva o Narvik. Bitva o Narvik. | Profimedia

  • 6.Fascinující pohled do hlubin

    Pod mořskou hladinou je toho skryto více, než si leckdo dovede představit. Také kvůli válečným hrůzám a příběhům ztroskotaných lodí jsou hlubiny častým cílem potápěčů. Válečné oceánské dění fascinujícím způsobem mapuje na webu projekt CNC Native

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi