Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve válce přišel o nohy a ruku, teď ho zradilo srdce. Smrt exsenátora (†79) zasáhla i prezidenty

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2021
20:08

V USA dnes zemřel Max Cleland, bývalý demokratický senátor a veterán z války ve Vietnamu, který tam přišel o tři končetiny. Podle jeho osobní asistentky zemřel devětasedmdesátiletý Cleland ve svém domě v Atlantě na srdeční zástavu.

O paži a obě nohy přišel v roce 1968, kdy ve Vietnamu zvedl spadlý granát. Většinu života si vyčítal, že mu granát vypadl při seskoku z vrtulníku. Až v roce 1999 řekl bývalý kapitán námořní pěchoty David Lloyd, jenž se ke zraněnému Clelandovi dostal jako první, že zaslechl, jak vedle vzlykající voják přiznal, že granát vypadl jemu.

V Senátu působil demokrat Cleland v letech 1997 až 2003. Předtím byl členem Senátu státu Georgia a pak do roku 1996 státním tajemníkem v Georgii.

Nynější americký prezident Joe Biden, který byl Clelandovým senátním kolegou, na zprávu o jeho smrti reagoval sdělením, že to byl „neochvějný vlastenec, vzácný charakter a nesmírně statečný člověk“.

Bývalý prezident Jimmy Carter jmenoval Clelanda do vedení úřadu pro záležitosti veteránů. Biden dnes řekl, že se Cleland zasadil o vznik moderního zdravotního systému pro veterány, jenž pomohl mnoha jeho kolegům.

Na Clelandovo úmrtí reagoval také někdejší prezident Bill Clinton. Ocenil ho jako mimořádně kvalitního člena státní správy. „Navždy mne bude inspirovat silou, již prokázal při podpoře normalizace vztahů s Vietnamem, i když ho ta válka stála ohromné osobní oběti,“ sdělil Clinton.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi