Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Carská svatba po 127 letech! Zástupci 20 královských dynastií se sešli v Petrohradu

Autor: Petr Kašpar - 
2. října 2021
05:00

Celé Rusko je na nohou a těší se z podívané, jakou nezažilo od roku 1894. Tehdy se ženil poslední ruský car Mikuláš II. (†50), včera pak měl v Petrohradu svatbu velkokníže Georgij Michajlovič (40), pretendent carského trůnu.

Velkou část carské rodiny Romanovců, včetně cara, carevny a jejich pěti dětí, vyvraždili po revoluci v roce 1917 bolševici, zbytek musel uprchnout do ciziny. Včetně Georgijova pradědečka Kirilla Vladimiroviče Ruského.

Totalitní režim se snažil vymazat vzpomínky na bývalé vládce, ale zjevně se mu to nepovedlo. Velkokníže Georgij, což je v páté generaci potomek Alexandra II. (vládl 1855 – 1881) a v osmé Kateřiny Veliké (vládla 1762 – 1796), se sice narodil v Madridu, ale svatbu chtěl mít doma v Petrohradu.

Přímo ve starobylém chrámu svatého Izáka a pod dohledem metropolity Varsonofije (66)! Oslavy pokračují velkou sobotní hostinou. Veškeré pohoštění má na starost Jevgenij Prigožin (60), oblíbený šéfkuchař ruského prezidenta Vladimira Putina (68).

Georgij si za svou carevnu vybral Rebeccu Bettariniovou (39), dceru italského diplomata. Ta loni konvertovala k ortodoxní pravoslavné víře a přijala jméno Victoria Romanovna. Maminka, velkokněžna Marie Vladimirovna Ruská, tudíž svolila se sňatkem. Svatební šaty spíchli italští návrháři, závoj a vlečku vyšili v Rusku. Ženich se s nevěstou zaslíbili rodinným prstenem s rubínem a dvěma diamanty. „Je to pro nás velký den. Vracíme se do míst, která jsou blízká našim srdcím,“ prohlásil Georgij.

Rozhádaní Romanovci

Romanovci vládli Rusku od roku 1613 až do abdikace Mikuláše II. v roce 1917. O nástupnická práva se perou dvě větve rodiny, ta ženichova se (s podporou pravoslavné církve a dalších rodů) odvozuje od zmíněného cara Alexandra II., druhá pak od cara Mikuláše I., který byl jeho předchůdcem.

Setkání dynastií

Na svatbu byli pozváni zástupci 20 královských dynastií. Pozvánku obdržel poslední bulharský car Simeon (84), kterého komunisté zbavili trůnu v roce 1946, dále Ahmed Fuad (69), syn posledního egyptského krále, pretendenti trůnů Portugalska, Itálie, Gruzie a Albánie.

Své zástupce vyslaly i dynastie z Pruska, Belgie, Srbska nebo Černé Hory. Tak velký slet „modré krve“ Evropa už dlouho nezažila. „V moderních dějinách Ruska se nikdy nekonala podobná událost, která by tolik sjednotila všechny Rusy,“ říká mluvčí carského domu Kirill Němirovič-Dančenko (53).

 

nazor ( 3. října 2021 01:03 )

Ano on vypadá na víc, protože má nadváhu. Zajímalo by mě, jak vypadáte Vy, většinou ti, co nejvíc kritizující, vypadají tragicky.

nazor ( 3. října 2021 00:59 )

Mně se taky líbí, ale on je při těle, mohl na svatbu shodit.

borka30 ( 2. října 2021 13:42 )

A mně se novomanželé líbí. Pěkní lidé. A ta jeho matka opravdu vypadá jako Helena Růžičková.

alzbeta59 ( 2. října 2021 13:39 )

A ani jeden nahubek - copa si cov vzal dovolenou kvuli jejich svatbe anebo jsou vsichni naockovani svedci covidovi??? Cemuz neverim, oni vi, co za spina v tech jehlach je

Anebo natlamniky jsou pouze pro ubohe pitomce kteri "veri?" a kdo neveri at tam bezi??

Zobrazit celou diskusi