Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Drama před vzletem: Agenti zastavili letadlo, aby sebrali Putinova kritika

Autor: ČTK - 
31. května 2021
22:35

Bývalého ředitele opozičního hnutí Otevřené Rusko Alexeje Pivovarova zadrželi v pondělí agenti ruské tajné služby FSB těsně před odletem z Petrohradu do Varšavy. Letadlo se kvůli tomu muselo vracet ze vzletové dráhy, aby politika vysadilo u terminálu, napsal na svém webu deník Kommersant. Pivovarov byl po zadržení na petrohradském letišti Pulkovo přepraven k výslechu v rámci vyšetřování účasti v nevládní organizaci, jejíž činnost v Rusku byla shledána jako nežádoucí, napsala agentura TASS s odvoláním na nejmenovaného vyšetřovatele.

Hnutí Otevřené Rusko založil před dvěma desetiletími někdejší nejbohatší Rus a později nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovskij. Minulý týden hnutí oznámilo, že se samo rozpouští, aby tak ochránilo své přívržence před očekávaným zpřísněním postihu za činnost v organizaci, kterou úřady prohlásily za „nežádoucí“. Namísto pokuty dosahující nejvýše 15 tisíc rublů (asi 4249 Kč) tak brzy může hrozit až půlmilionová pokuta či až šest let za mřížemi, připomněl Kommersant.

Ruské úřady začaly před zářijovými volbami tvrdě potlačovat aktivity kritické vůči Kremlu. Součástí tohoto tažení proti odpůrcům prezidenta Vladimira Putina je i návrh zákona, který zakazuje poslaneckou kandidaturu členům organizací prohlášených za extremistické či teroristické. Normativní akt, který ruští poslanci schválili v prvním a druhém čtení, je namířen hlavně proti hnutí kolem uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, pokládaného za hlavního Putinova kritika a protivníka na domácí scéně.

Otevřené Rusko podle svého zakladatele Chodorkovského usiluje o právní stát, poctivé volby, dělbu moci, nezávislou justici, svobodu slova a lidská práva. Za hlavní úkol považuje „vrátit Rusko na evropskou cestu rozvoje“. Hnutí přitom dalo najevo podporu Navalnému. Ruské úřady v roce 2017 Otevřené Rusko označily za „nežádoucí“, čímž prakticky zakázaly jeho činnost. Stoupenci hnutí ale utvořili v Rusku skupinu, která v opozičních aktivitách dosud pokračovala pod stejným názvem, ale jako samostatný právní subjekt, aby se lidé s ní spojení vyhnuli trestnímu stíhání.

Stelar ( 1. června 2021 10:13 )

Putka není blbej aby hlásil bombu jako ten šerif Lukáš z Minska ! Ani si nepočkal až to letadlo vzvlétne a provedl ukázkově aeropirátsví pro TV kamery a sundal ho hnedle na vzletové dráze ! Aspoň ušetřil palivo pro Mig 35 a přebyde pro dálkové lety Tu 95 ms k British islands !

NovyZakon ( 1. června 2021 08:34 )

Vzpomněl sis na hrdinství partyzánů. To tě chválím .....

zada ( 1. června 2021 07:26 )

asi tak

zada ( 1. června 2021 07:25 )

zada ( 1. června 2021 07:25 )

No a co, Rusko dělá doma pořádek . Na to má právo každý stát! Tady by to taky chtělo už udělat pořádek!!!!. Máme tady protistátních neziskovek až běda a ještě si je jako blbic platíme z našich daní, a lidí v nich co si žijí jak "prasata v žitě" a ještě jdou proti přání národa...jenže tady jsou zblblé starosti o Čuka a Geka, ale že vlastní podrývají tento stát v neziskovách, to se hraje na slepou bábu! To je "čechiše" demokracie. Putin dělá správně, Rusko si vzít rusové neneachají! Nejsou zbabělci a srabi nebo prodejné d...y jako našinec!

Zobrazit celou diskusi