Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Navalnyj promluvil o mučení za mřížemi: Buzení osmkrát za noc se brání u soudu

Autor: ČTK - 
31. května 2021
19:41

Uvězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj dnes žádal soud, aby ukončil praxi věznice, kde jej dozorci kontrolovali a budili v hodinovém intervalu každou noc. Navalnyj prostřednictvím videa z vězeňské nemocnice argumentoval, že neudělal nic, co by opravňovalo rozhodnutí věznice zařadit jej na seznam vězňů se sklonem k útěku.

„Chci jen, aby ke mně přestali chodit a budili mě v noci,“ řekl Navalnyj podle agentury AP. „Co jsem udělal: Přelézal jsem plot? Vykopal jsem tunel? Nebo jsem se snažil zmocnit pistole? Vysvětlete, proč mě pokládají za takové riziko,“ žádal.

„Výkon trestu je fakticky mučením. Zkuste si nařídit budík osmkrát za noc a uvidíte, zda se za týden nezblázníte,“ obrátil se Navalnyj na soudkyni, která jej za tato slova napomenula.

Navalnyj podal celkem tři žaloby na vězeňské zařízení v Pokrovu ve Vladimirské oblasti, kde si odpykává trest. V Pokrovu ale není žádný soud, a tak se dnešní první jednání odehrálo v sousedním městě Petuški, uvedla stanice BBC. Hlavní Navalného výhrada spočívá právě v zařazení mezi potenciální útěkáře, což vězni dodatečně a dosti mučivě ztrpčuje úděl, dodala.

Dozorci zpočátku „kontrolovali“ Navalného osmkrát za noc. Po stížnosti advokátů tak činí čtyřikrát za noc. Na argumentaci věznice, že další vězni si na počínání dozorců nestěžují, Navalnyj prohlásil, že se ostatní vězni bojí, že je umlátí k smrti, zavřou do izolace, anebo nedovolí časnější podmínečné propuštění. Soud další jednání podle BBC odročil na 2. června.

Ruská policie Navalného zadržela v lednu hned po jeho návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Otravu připisuje přímo prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho tajné službě. To Moskva odmítá a stejně tak odmítá i spustit vyšetřování otravy, kterou zpochybňuje.

V únoru mu ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za údajnou zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho do vězeňského tábora ve Vladimirské oblasti. Navalnyj tvrdí, že byl potrestán za to, že si dovolil přežít otravu, a připomíná, že byl za údajnou zpronevěru odsouzen v politickém procesu, který Evropský soud pro lidská práva shledal nespravedlivým a Rusko mu za to již vyplatilo odškodnění.

Ruské úřady v posledních týdnech podnikají kroky k tomu, aby postavily mimo zákon Navalného fondy a štáby. Soud v Moskvě se v současné době zabývá žádostí prokuratury, aby organizace zakázal jako extremistické. Pokud je takto označí, úřady budou moci aktivisty poslat do vězení a zmrazit jejich bankovní účty, upozornila agentura Reuters. Spolupracovníci opozičníka tvrdí, že obvinění z extremismu jsou pokusem umlčet je před zářijovými volbami.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi