Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékařka se chtěla dostat k nemocnému Navalnému, skončila ve vazbě. Policie zadržela i reportéra CNN

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. dubna 2021
16:03

V Rusku bylo zatčeno nespočet příznivců opozičníka Alexeje Navalného (44), mezi zadrženými je také předsedkyně Aliance lékařů a Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová a další její kolegové. K zadržení došlo před zdmi vězeňské kolonie v Pokrovu, kde je opozičník držen, informovala stanice France 24 s odkazem na agenturu AFP.

Navalného spojenci od víkendu vyhrožovali, že pokud k opozičníkovi nebude připuštěn lékař, sejdou se na protest u vězení.  Svému slibu dostáli a v úterý 6. dubna demonstrovali před věznicí. Navalnyj od minulého týdne drží protestní hladovku a domáhá se lékařské pomoci. Mezi zadrženými je i jeho osobní lékařka Vasiljevová nebo také reportér stanice CNN.

Opozičník si už déle stěžuje na bolest zad a znecitlivění obou nohou, z vězení vzkázal, že dostal pouze léky na bolest, ale nebyl vyšetřen lékařem. V pondělí následně Navalnyj informoval o tom, že má silný kašel a horečku, dodal, že tři lidé z jeho sekce byli hospitalizováni s tuberkulózou. Opozičník ve vězení zhubl už 13 kilogramů, navíc se stále zotavuje z otravy novičokem, ke které došlo v srpnu 2020.

V pondělí 5. dubna byl Navalnyj přesunut do zdravotnického zařízení kvůli možnému onemocnění dýchacího ústrojí a podstoupil test na koronavirus.

„Zdraví by mělo být priorita“

„Bojím se o jeho zdraví,“ prohlásila v úterý před vězením Vasiljevová, zdůraznila, že úřady Navalnému odepírají jeho právo na lékařskou péči. „Jsem lékař, to je, proč jsem dnes tady. Zdraví by mělo být priorita,“ dodala. Vasiljevová trvá na tom, že by měl být převezen do „normální“ nemocnice.

Šéfka organizace Amnesty International Agnes Callamardová oznámila, že napsala prezidentovi Vladimiru Putinovi a vyzvala ho, aby zajistil, že se Navalnému dostane lékařské péči profesionálů, kterým kremelský kritik důvěřuje.

„Je tady reálná šance, že ho Rusko vystavuje pomalé smrti,“ napsala Callamardová na svém twitteru. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že si dopisu od Callamardové není vědom, a následně doplnil, že Navalnyj nemá nárok na zvláštní zacházení.

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Soliter56O ( 7. dubna 2021 19:03 )

Proč se cpal zpátky do toho ZLÉHO Ruska, když mohl zústat v tom HODNÉM Německu ? Vždyť tam ho měli tak rádi ... Anebo, že by neměli ???

wenzel trousil ( 6. dubna 2021 18:23 )

Gillova jeste nespachala sebevrazdu? Ta Baba nema svedomi???

DanY67 ( 6. dubna 2021 17:52 )

To je vězení?vždyť když má možnosti psát mactam PC ,telefon možnost k internetu tak to nenivtrest

DanY67 ( 6. dubna 2021 17:50 )

Kramný zůstane kde je !škoda peněz za proces.ma stejnou soudkyni a OV

DanY67 ( 6. dubna 2021 17:49 )

Přesně tak

Zobrazit celou diskusi