Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Lékař Martin se rozhodl koupit rodině z Mikulčic novou střechu. Moravě přispěli milionem i Slováci

Autor: VaB - 
17. července 2021
17:37

Tornádo vzalo rodině Jana z Mikulčic střechu i se štíty. Neurolog Martin Kuliha se rodinu rozhodl podpořit a skrze nadační fond přispěl na výstavbu nové střechy. A Slovensko podpoří obce částkou 1,2 milionu korun.

Tornádo poničilo 24. června na jižní Moravě několik obcí, zdemolovalo domy, bralo střechy, auta. Desítky domů musí jít k zemi, stovky dalších se musí opravit. Mnoho z nich má v současné době pouhou „modrou střechu“ z plachty.

To ale nestačí, i přesto do domů zatéká a vše se tak komplikuje. Martin Kuliha z Bruntálska se díky Nadačnímu fondu Českého rozhlasu rozhodl, že jedné rodině ze zasažených obcí pomůže. Vybral si rodinu Jana z Mikulčic.

„Dokážu si představit, jaké by to bylo, kdyby najednou člověk přišel ven a nebyla by tady střecha, nebyla by tu spousta věcí na zahradě. Samozřejmě – zahrady mají také zničené,“ říká pro iRozhlas neurolog Martin Kuliha (43). Rodina z Mikulčic přišla o střechu nad hlavou, tornádo vzalo i štíty.  „My střechu nad hlavou máme, teď musíme pomoci těm, kdo ne,“ dodává doktor.  

Muži si mezi sebou vše domluvili po telefonu, neurolog objednal materiál a zarezervoval řemeslníky. Rodina teď už jen čeká na dodání. Dobrou zprávou je, že se tašky na střechu podařilo sehnat levněji. Výrobce poskytuje rodinám ze zasažených obcí slevu. „Já si myslím, že při takové katastrofě, jaká Jižní Moravu postihla, je na místě nějakým způsob pomoci. My střechu nad hlavou máme. Překvapila mě vlna pomoci, která se zvedla kolem té přírodní katastrofy. Když slyšíte, kolik peněz se vybralo a jaké množství dobrovolníků dorazilo, až se sami museli organizovat, aby to tam nezahltili,“ myslí si výrobce tašek.

Pomoc z Trenčína

Mezi dalšími, kdo chce obcím na Moravě pomoci, je i město Trenčín ze Slovenska. Trenčínský samosprávný kraj (TSK) poskytne finanční dar ve výši 50 tisíc eur, v přepočtu na naše koruny to je asi 1,2 milionu korun.

„Provedli jsme mnoho společných projektů. Společné partnerství a přátelství mají nejen města a obce, ale dlouholeté přátelství spojují i lidí na obou stranách hranice. Poslanci schválením usnesení o finanční pomoci projevily soudržnost a solidaritu se všemi, kteří byli postiženi ničivou přírodní katastrofou, “ řekl serveru cas.sk předseda TSK Jaroslav Baška.  

Peníze budou převedeny na transparentní účet zřízený Jihomoravským krajem.

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi