Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Žena našla pod kredencí starý protiatomový kryt: Má několik místností, skladiště i odvětrávání

Autor: ran - 
14. března 2021
20:52

Jennifer Littleová z Kalifornie nevěřila vlastním očím, když našla pod podlahou vlastního domu díru do podzemí, o níž neměla ani tušení. Spolu s manželem do ní vlezli a nestačili se divit! 

K objevu došlo zcela náhodou. Když při důkladnějším uklízení uživatelka TikToku Jennifer Littleová odsunula v ložnici kredenc, spatřila v podlaze podivný poklop. Netušila, co se pod ním skrývá, a tak si přivolala na pomoc manžela. 

Poklop odkryl stísněné a temné prostory, jež se ukázaly být skutečným a nefalšovaným protiatomovým krytem. Jennifer se sice nejdříve domnívala, že jde o úkryt před bombami z doby druhé světové války, ale brzy ji vyvedl z omylu údaj o datu výstavby domu. Ten uváděl rok 1951. 

Úkryt tedy spadal do počátku období Studené války, kdy se USA nacházely v napjaté rivalitě se Sovětským svazem. Jak uvedl deník Sun, tou dobou si místní ze strachu z nukleární války stavěli podobné domácí kryty poměrně často. „Zvláště ve střední Kalifornii, vzhledem k tomu, že tato oblast má hodně exponovanou polohu,“ doplnila Jennifer.

Než se manželé rozhodli dolů vlézt, vytáhli na díru prachovku, kterou okruží pečlivě ometli od pavučin. „Ti obrovští pavouci, co tam lezli, mi naháněli pořádnou husinu,“ otřásá se doteď při vzpomínce Jennifer. V podzemí našli několik stísněných a zašlých místností, které byly dokonce vybavené i postelemi a odvětráváním. Jedna z prostor sloužila jako spižírna. 

Manžel do útrob domu vlezl jako první, Jennifer šla za ním a natáčela. Video pak umístila na sociální síť TikTok. Komentáře na sebe nenechaly dlouho čekat. Jeden vtipálek  - zřejmě velký fanoušek hororových bijáků a počítačových her - „objevitelům“ gratuloval, že aspoň budou při apokalyptické invazi zombie v bezpečí.

„Já bych to se svojí klaustrofobií snad ani nepřežila,“ děsila se další uživatelka. Jiný komentující už myslel na nejhorší a vyjádřil obavy, aby manželům skrýš nebyla málo platná. „Představte si, že tu kredenc nestačíte odtáhnout včas!“

Video  Největší protiatomový kryt Bezovka se nachází několik metrů pod povrchem Parukářky. Málokdo ví, že se v jejích útrobách nachází spletitý systém chodeb vybavených nejrůznější zachovalou technikou, a ještě málo ví o obyvatelích, kteří v ní přebývají.  - David Zima
Video se připravuje ...

kukuku ( 15. března 2021 10:17 )

Také má USA-náš vzor správnou dělbu práce. Ona odšoupla kredenc a pak volala na pomoc manžela, zřejmě na gauči studujícího ceny akcií.

kukuku ( 15. března 2021 10:15 )

V ložnici mají kredenc, v ní/něm bývá v kuchyni nádobí (pokud pominu latinu) ? V USA ale to možné je. Také je možné, že článek je výsledek překladu PC-programem.

Zobrazit celou diskusi