Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ztroskotání letadla má šťastný konec: Pilot přežil měsíc v džungli na ptačích vejcích a ovoci

Autor: ran - 
9. března 2021
15:38

Brazilský pilot Antonio Sena (36) si nechtěně zařídil nečekanou a velmi vzrušující dovolenou, když strávil více než měsíc sám uprostřed nehostinné amazonské džungle. Havaroval s letadlem při přeletu divočiny. Jeho strava po celou dobu sestávala jen z ptačích vajíček a ovoce. Když pochopil, že už ho nikdo nehledá, vydal se svým zachráncům v ústrety.  

Na konci ledna nadšenec do posilování a zkušený pilot Antonio vzlétl z letiště ve městě Alenquer, do cíle své cesty ale už nedoletěl. Se svým strojem ztroskotal pod baldachýnem pralesních velikánů a lián.

Jako zázrakem se mu nic nestalo. Začal hned vyhlížel pomoc, zda už se blíží, každý zvuk motoru pro něj znamenal naději. Nikomu se ale nepodařilo ho v záplavě bujné zeleně spatřit. 

Když po týdnu pochopil, že záchranářské týmy už pátrání po něm nejspíše vzdaly, rozhodl se jednat. Vydal se - protože mu ostatně ani nic jiného nezbývalo - hledat civilizaci sám. Cesta se protáhla na celých 36 dní. Stravu měl v průběhu svého dobrodružství docela jednotvárnou. Jedl hlavně ptačí vajíčka a ovoce.

„Mojí každodenní prioritou bylo najít vodu a něco k jídlu,“ pověděl po záchraně Antonio médiím. Po týdnech osamělého putování a honby za přežitím se na něj konečně usmálo štěstí.

Natrefil na obrovský koš plný kaštanů, jasnou známku lidské činnosti. A lidé - sběrači kaštanů - skutečně nebyli daleko. Trosečníkovi dali napít a přivolali mu pomoc, napsal deník Daily Mail. Vyzvedl ho vrtulník, který jej transportoval do města.

Tam už na něj čekali jeho nejbližší. Srdceryvné znovushledání Antonia se skoro už v dobrý konec ani nedoufající rodinou odvysílala i brazilská televize. Po záplavě objetí, smíchu i vodopádů slz si trosečníka vzala do parády sanitka, která ho odvezla do nemocnice. Kromě pár oděrek a dehydratace muž přežil největší dobrodružství svého života bez újmy.  

 

Zobrazit celou diskusi