Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Studentka medicíny popsala svůj boj s anorexií: Běhala jsem, až mi krvácely nohy!

Autor: jžk - 
29. listopadu 2020
18:54

Sarah Ravová (22) z Melbourne v Austrálii bojovala od svých osmnácti s anorexií. Ve svém nejhorším období vážila jenom 30 kg a každý den běhala, dokud jí nekrvácely nohy! Nakonec zvládla zákeřnou nemoc porazit a dnes inspiruje ostatní.

Anorexie ji postihla, když jí bylo 18 let. Mladá studentka běhávala až tři hodiny denně a přitom snědla jen nějakých 300 – 400 kalorií za den. Ve svém nejhorším stádiu vážila pouhých 30 kg a její BMI mělo hodnotu 10, dokonce jí začaly vypadávat vlasy. Nebýt její univerzity, která si zhoršujícího stavu Sarah všimla a poslala ji k odborníkovi, nejspíš by se jí hubnutí stalo osudným.

Moje nohy občas krvácely, když jsem se vrátila z běhu domů a byly i chvíle, kdy jsem běžela tak daleko od domova, že jsem se ztratila,“ uvedla Sarah, která se zákeřnou nemocí začala tvrdě bojovat. Její posedlost cvičením se projevila až na univerzitě, kdy se každý den snažila zpřísnit svůj režim, aby byla každým dnem „lepší“. Došlo to až do stádia, kdy byla konstantně unavená, při sedání ji bolely kosti, přestala menstruovat a krvácela z nosu.

Zlom ve stále se zhoršujícím stavu nastal ve chvíli, když jí univerzita oznámila, že nebude moct pokračovat ve studiu, pokud nevyhledá pomoc. Její praktický lékař ji poslal do nemocnice, kde jí diagnostikovali mentální anorexii a kde Sarah podstoupila ozdravný program. Začala opět jíst a dva měsíce vůbec necvičila, všechno pro to, aby se mohla vrátit do školy a splnit si svůj sen – pomáhat ve své práci lidem.

Je těžké pro někoho s duševní chorobou připustit, že má problém,“ řekla dvaadvacetiletá dívka. Od doby léčby už přibrala 19 kg na svalech a na svém Instagramu začala rozšiřovat povědomí o zákeřném onemocnění, kterým prošla.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi