Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Loď Cotopaxi zmizela před 100 lety v Bermudském trojúhelníku: Našli její vrak, tvrdí nadšenec!

Loď Cotopaxi zmizela před 100 lety v Bermudském trojúhelníku: Mořští biologové tvrdí, že našli její vrak!
Loď Cotopaxi zmizela před 100 lety v Bermudském trojúhelníku: Mořští biologové tvrdí, že našli její vrak!  (Autor: Reprofoto Youtube, profimedia.cz)
Autor: rc - 
29. ledna 2020
19:33

Před sto lety záhadně zmizela v Bermudském trojúhelníku loď SS Cotopaxi, která v roce 1925 vyplula z města Charleston v Jižní Karolíně a měla namířeno do kubánské Havany. Tam se však už nedostala. Na palubě bylo dvaatřicet lidí, kteří zmizeli v Atlantiku. Nebyla však nalezena těla a ani se nenašly trosky. Nyní mořští biologové tvrdí, že se jim vrak lodi podařilo vypátrat!

V roce 1977 natočil slavný režisér Steven Spielberg sci-fi film Blízká setkání třetího druhu, který byl oceněn Cenou Akademie. Ve filmu figuruje i slavná loď SS Cotopaxi, která v roce 1925 zmizela uprostřed Atlantického oceánu poté, co vyplula z přístavu ve městě Charleston ležícím v americkém státu Jižní Karolína. O případu informoval britský Mirror.

Loď s pětatřiceti pasažéry na palubě měla namířeno do přístavu v Havaně. Svou plavbu však nikdy nedokončila. Co se s ní stalo, je záhadou. Oceán nevyplavil ani těla obětí, ani trosky lodi. Někteří tvrdili, že za zmizením stojí legendární Bermudský trojúhelník, v němž zmizely již desítky lodí a letadel. Teorií ohledně zmizení SS Cotopaxi vzniklo mnoho. Jedna z nich například tvrdí, že v roce 2015 se loď objevila ve vojenské zóně na pobřeží Kuby. Tato informace však byla později vyvrácena.

Zatímco Spielberg ve filmu nechal záhadně zmizelou loď „vyplavit“ v poušti Gobi, kam ji měli umístit mimozemšťané, mořští biologové tvrdí, že plavidlo po sto letech od jeho zmizení nalezli u pobřeží Floridy. Záhada zmizení SS Cotopaxi nedá spát mořskému biologovi Michaelovi Barnettovi.

„Víme, že se během plavby něco stalo, protože začátkem prosince volali o pomoc s tím, že jsou v nouzi. A potom k tomu došlo. Nikdy se nenašly trosky. Nikdy se nenašly záchranné čluny, těla, a tak podobně. Loď prostě zmizela. Takže se snažíme zjistit, co se stalo,“ uvedl Barnette pro server Newsweek s tím, že jeho hlavním zájmem jsou vraky navždy pohřbené na mořském dně.

„Rád vyrazím ven a snažím se identifikovat vraky, protože každý z nich má fascinující příběh. Jsem prostě hodně zvědavý kluk,“ řekl s tím, že se jim podařilo lokalizovat vrak poblíž místa Bear Wreck (Medvědího vraku), který leží u města St. Augustine, což byl prosperující přístav na Floridě za dob kolonialismu.

Loď Cotopaxi zmizela před 100 lety v Bermudském trojúhelníku: Mořští biologové tvrdí, že našli její vrak! Loď Cotopaxi zmizela před 100 lety v Bermudském trojúhelníku: Mořští biologové tvrdí, že našli její vrak! | Reprofoto Youtube, profimedia.cz

Tamní vody jsou plné vraků lodí, které se tam potopily hlavně v období 16.-17. století. Barnettovi se ve starých záznamech v archivech podařilo zjistit, že loď se první prosincový den nacházela kousek od floridského pobřeží. Ten den podle záznamů o počasí přišla bouře, což vysvětluje nouzové signály, které loď vyslala, než se potopila. „Přistupujeme ke všem vrakům s citem jako ke starým případům vraždy. Víte, máte tam těla. Snažíte se a shromažďujete veškeré dostupné informace. Existuje mnoho nástrojů, jimiž se snažíme tyto vraky identifikovat,“ dodal Barnette.

Zobrazit celou diskusi