Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Překračování mrtvých kolegů na Everestu není všechno: „Vypadá to tam jak v zoo!“ říká horolezec

Autor: ital - 
29. května 2019
19:26

Během deseti dní zemřelo na Mt. Everestu jedenáct horolezců – zjevně doslova kvůli přelidnění velehory. Arizonský doktor Ed Dohring (62) viděl u vrcholu dlouhé fronty a neukázněné lidi, kteří se strkali, aby získali lepší fotku. Přitom ani nebyli v dostatečné kondici pro výstup. Sám se přiznal, že na přeplněném vrcholu měl strach. Není totiž větší než plocha dvou pingpongových stolů. Někteří popisují situaci na Everestu, že to vypadá jako v zoo.

Doktor Ed Dohring (62) z Arizony si splnil svůj celoživotní sen vylézt na nejvyšší vrchol světa 8 848 metrů. Avšak jeho nadšení brzy pominulo, když uviděl cestu k vrcholu ucpanou zástupem lidí bez kondice a naprosto nezkušených, kteří se strkali, aby si udělali co nejlepší „selfíčko“.

Musel strávit hodiny ve frontě, kde se těsnal s ostatními lidmi. Když se mu podařilo dosáhnout vrcholu, raději si k pořízení fotografie sedl. Vrchol hory je totiž asi tak velký jako plocha dvou pingpongových stolů. Mačká se na ní ovšem 15–20 nezodpovědných lidí, kteří si bez ohledu na nebezpečí chtějí udělat fotku těsně vedle několikakilometrového srázu.

„Bylo to strašidelné, vypadalo to jako v zoo!“ pověděl pro New York Times doktor, který byl ve stejné expedici jako Christopher Kulish, který se v pondělí stal jedenáctou obětí, když při sestupu utrpěl infarkt. „Překvapilo mě, kolik lidí bylo ve výšce přes 8 tisíc metrů a skutečně nebyli v kondici a neměli zkušenosti. Neměli tam co dělat,“ dodal Dohring s tím, že Kulish mezi nezkušené lezce rozhodně nepatřil.

Mezi jedenácti oběťmi Everestu byla také indická horolezkyně Anjali Sharad Kulkarniová (†54), s níž na horu lezl její manžel Sharad Kulkarni. Žena zkolabovala a Šerpové se ji pokoušeli svézt dolů. Během záchrany však zemřela. Před třemi lety pomohla ke slávě nechvalně proslulých manželů Dineshe and Tarakeshwari Rathodových, když sdílela jejich fingované fotky, jak stojí na vrcholu Everestu.

illyria ( 30. května 2019 01:03 )

jenže to předražené kolo můžou prodat (sice se ztrátou, ale můžou) .-)

jameson ( 29. května 2019 23:08 )

Tam už by se vyplatilo postavit lanovku.

agfor ( 29. května 2019 22:24 )

No tak sláva. Amík komečně poprvé poznal, co to je fronta a hned byl znechucený. To ještě nestál ve frontě u kasy Kauflandu za vietnamským překupníkem.

dtrpetrr ( 29. května 2019 20:35 )

==__Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : da.gd/nahe

zlymikes ( 29. května 2019 19:48 )

Podobná pocit jsem zažil na Rysech /jen 2500 m /, kde na poměrně nevelké vrcholové šikmé plotně posedávali turisté aniž si uvědomovali, že uklouznout je jednoduché.

Zobrazit celou diskusi