Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Romana (†48) v Tatrách zabila lavina: Dvacet let pracoval jako horský záchranář

Autor: ital - 
4. března 2019
18:10

Slovensko zasáhla ve čtvrtek obrovská tragédie. Horského záchranáře a horolezce Romana (†48), který lezl se svým kamarádem Rastěm ve Velkém Mlynárově žlabu, smetla lavina. Druhého z lezců, který byl filmovým tvůrcem extrémních pořadů, zachránili, Roman už takové štěstí neměl... Kolegové z horské služby chystají s Romanem poslední rozloučení.

Ve čtvrtek lezl Roman a jeho horolezecký kolega a kamarád ve Velkém Mlynárově žlabu na Slovensku, když se utrhla lavina a nešťastného Romana strhla ze srázu. „Strmým pádem utrpěl zranění neslučitelná se životem. Lékař mohl pouze konstatovat smrt,“ oznámila mluvčí vrtulníkové záchranné služby ATE Poprad Zuzana Hopjaková.

Druhého horolezce se horské službě povedlo zachránit. Napřed musel ale sám sestoupat níže naproti záchranářům, kterým se podařilo jej dostat do vrtulníku. „Potřebovali jsme ho vyprostit z exponovaného terénu. Leteckou techniku jsme nemohli použít kvůli silnému větru. Proto začal sám sestupovat do doliny naproti horským záchranářům. Evakuovali ho pomocí palubního jeřábu,“ oznámili členové horské služby.

S Romanem, který pro horskou službu pracoval 20 let, chystají jeho kolegové ve středu poslední rozloučení. „Rozloučení se zesnulým záchranářem, který tragicky zahynul při čtvrtečním pádu laviny ve Vysokých Tatrách, se uskuteční dne 6. 3. 2019 od 14 hodin v Partizánské Ľupči v Evangelickém kostele,“ uvádí na facebookových stránkách slovenská Horská záchranná služba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání