Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Martin Š. (†27) zahynul pod lavinou: Horolezectví přesto udělalo jeho ženě radost

Martin zemřel pod lavinou. Na syna je tak jeho manželka sama
Martin zemřel pod lavinou. Na syna je tak jeho manželka sama  (Autor: Facebook)
Autor: chal - 
4. března 2019
06:13

V půlce ledna ve Švýcarských Alpách při pádu laviny zahynul zkušený horolezec a vysokohorský nosič Martin Š. (†27). Jeho manželka tak zůstala sama na 4letého syna. Hory jí sice vzaly milovaného muže, ale ona na ně rozhodně nezanevřela. Když se tak vysokohorské nosičství dostalo do seznamu nehmotného kulturního dědictví, přivítala to. A radost by to udělalo i jejímu manželovi...

V pondělí 14. ledna ve švýcarských Alpách zahynul profesionální horolezec Martin Š. Zkušeného horala zavalila lavina při poslední etapě tréninku v extrémních podmínkách. „Byla to součást jeho přípravy ke zkouškám na horského vůdce,“ řekla serveru Topky.sk Martinova sestra.

Slovenský horolezec se na skialpinistických lyžích po svých vydal k horské chatě, ve které měl přespat s kamarády. Ti se na místo vydali lanovkou. Martin do večera nedorazil, a tak jeho přátelé zavolali pomoc. Záchranáři ale kvůli špatným povětrnostním podmínkám a viditelnosti mohli prozkoumat jen malé území. Martinovo tělo tak díky vrtulníku objevili až druhý den.

Zkušený horolezec po sobě nechal čerstvě 4letého syna Jurka a manželku Márii. „Ten, kterého jsem milovala a nejvíc mu důvěřovala, odešel a už se nikdy nevrátí zpět. Moje srdce bije už jen pro Jurka,“ napsala Mária 25. ledna, den před manželovým pohřbem, na svou sociální síť.

Márii sice horolezectví připravilo o manžela, přesto na něj však nezanevřela. Naopak. Když se vysokohorské nosičství zapsalo do seznamu nehmotného kulturního dědictví Slovenska, udělalo jí to radost. „Manžel by byl rád,“ řekla serveru Topky.sk.

Vysokohorské nosičství se na Slovensku udrželo ve velmi tradiční podobě, podle některých jde o světový unikát. Tatranští nosiči usilují o zapsání oboru dokonce do seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Zobrazit celou diskusi