Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívka (†21) zemřela v menstruační chýši. Udusila se kouřem, tělo našli až po pár dnech

Autor: Darina Jíchová - 
4. února 2019
15:52

Jednadvacetiletou Parbati Bogatiovou našla v „menstruační“ chýši její tchyně. Podle policistů se žena v příbytku bez oken udusila poté, co si zapálila oheň, aby se zahřála. K tragédii došlo v jedné z nepálských vesnic v okrese Doti, kde místní věří pověře, že v době menstruace jsou ženy nečisté a měly by periodu strávit mimo rodinný dům. Na začátku ledna došlo k podobnému úmrtí, v menstruační chatrči zemřela žena a její dva synové, informovala stanice CNN.

„Tolik se těšila, až její dny skončí. Usnula nám navěky,“ řekla dívčina tchyně Laxmi Bogatiová. „Domníváme se, že žena zemřela po nadýchání kouře a udusila se. Byla zavřená v malé chýši, která neměla okna. Tělo leželo na zemi vedle ohniště, žena nejspíš rozdělala oheň, aby se zahřála. Teplota v noci klesala k bodu mrazu,“ komentoval případ místní policista Lal Bahadur Dhamí.

Menstruující ženy jsou v Nepálu vyháněny do chýší a chatrčí, protože je společnost považuje za nečisté. V nich několik dní přežívají v otřesných nehygienických podmínkách, v zimě a s nedostatečnou stravou. Menstruující ženy jsou v Nepálu vyháněny do chýší a chatrčí, protože je společnost považuje za nečisté. V nich několik dní přežívají v otřesných nehygienických podmínkách, v zimě a s nedostatečnou stravou. | reprofoto/twitter

Podle vyšetřovatelů si žena topila i vlastním oblečením poté, co jí došlo dřevo. Dhamí dodal, že měla zcela ohořelé nohy.

Dívka do chýše odešla dobrovolně

Bogatiovou podle úřadů nikdo do chýše nevyhnal. Její tchán je mrtvý a její manžel Šankar pracuje v Malajsii. Žena žila víceméně sama, občas ji chodila navštívit tchyně. Dhamí uvedl, že on a jeho jednotka uspořádali více než 50 vzdělávacích přednášek ve snaze praktiku ukončit. Jedné se zúčastnila i Bogatiová.

„Byla by naživu, kdyby se rozhodla zůstat doma. Nikdo ji nevyháněl, nikdo na to ani nemá právo,“ sdělila místním novinám jedna z vesničanek, která už praktiku nedodržuje.

Lidé věří, že menstruující ženy přinášejí smůlu

Západonepálský zvyk, podle kterého se menstruující ženy a dívky musí odebrat do chýše mimo domov, se nazývá chhaupadi, traduje se totiž, že jsou v době periody nebo po porodu nečisté a přinesly by rodině smůlu. Většinou musí odejít do stísněných chýší nebo přístřešků. Tradice jim zakazuje přijímat určité druhy jídla, dotýkat se náboženských ikon a mužů.

V chýších musí ženy menstruaci přečkat až v nelidských a nehygienických podmínkách, čelí jak nehostinnému počasí, tak útokům divoké zvěře, často i násilníků. Byl zaznamenáno nespočet případů, kdy se žena uvnitř udusila a nejméně jedna dívka v chýši zemřela po uštknutí hadem.

Nebezpečná tradice je zakázaná 

Praktiku chhaupadi v roce 2005 v Nepálu zakázal Nejvyšší soud a v loňském roce byl přijat zákon, podle kterého je její dodržování trestné. Ty, kteří nutí ženy ji dodržovat, čekají 3 měsíce vězení nebo pokuta ve výši 648 korun. Zvyk se zatím nepodařilo vymýtit a zůstává rozšířený hlavně v západonepálských rurálních oblastech. Problémem jsou podle aktivistů sami lidé, kteří se tradice nechtějí vzdát.

Oběti menstruační chýše

Nepál před několika týdny řešil téměř totožný případ. Ve vesnici Budhiganga v okresu Bajura byla ve středu 9. ledna nalezena mrtvá žena v „menstruační“ chýši vedle rodinného domu. Společně se svou matkou zemřeli i její dva synové, kteří jí zřejmě přišli dělat společnost. Žena jim rozdělala oheň, aby se ohřáli. Všichni tři zemřeli na následky nadýchání se kouřem.

 

Zobrazit celou diskusi