Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čáp Vodňan, kterého sledovaly tisíce lidí, zahynul v Turecku! Nezvládl cestu z Afriky

Čáp Vodňan s partnerkou hnízdil v jihočeských Vodňanech. Na snímku vpravo s Liborem Šejnou ze Záchranné stanice živočichů Makov
Čáp Vodňan s partnerkou hnízdil v jihočeských Vodňanech. Na snímku vpravo s Liborem Šejnou ze Záchranné stanice živočichů Makov  (Autor: Vlaďka Hradská)
Autor: chal - 
22. května 2019
13:16

Čáp Vodňan pojmenovaný podle jihočeské obce, kde hnízdil, z neznámých důvodů nezvládl zpáteční cestu z Afriky a uhynul asi 160 km od Istanbulu v Turecku. Jeho cesty díky sledovacímu zařízení pokaždé sledovaly tisíce fanoušků. Letos to bylo bohužel naposledy.

Voďnan během cest na zimoviště v Africe vždy čelil nebezpečí. V Sýrii prolétal válečnou zónou a v Africe nebo na Arabském poloostrově mu hrozilo, že ho zasáhnou lovci, ať už pro jídlo, nebo pro zábavu.

Čáp svou životní pouť ukončil v Turecku nedaleko Istanbulu. O smutné události informoval hajný Libor Šejna ze Záchranné stanice živočichů Makov, který Vodňana monitoroval od roku 2014, kdy ho zraněného přijal v záchranné stanici.

„Zatím bližší informace nejsou, vysílač se ale více než týden hlásí bez jakékoliv aktivity z jednoho místa. Máme slíbenou pomoc místních ochranářů s prozkoumáváním místa, uvidíme,“ sdělil na sociální síti Libor Šejna.

Bílý bojovník s velkou vůlí

Tamní ošetřovatelé mají k Vodňanovi speciální vztah. V roce 2014 ho přijali od městských policistů s poraněným křídlem – čapí samec měl poraněné křídlo, a nejprve to dokonce vypadalo na trvalé poškození.

„Dávali jsme ho dohromady dva roky. Pak jsme se rozhodli vypustit ho do volné přírody. Dali jsme mu na záda vysílačku, abychom ho mohli sledovat,“ řekl před dvěma lety Aha! Libor Šejna. Sledování čápa umožnili pracovníci záchranné stanice i veřejnosti a mezi lidmi o to byl obrovský zájem. Vodňanovy cesty do teplých krajin a návraty z nich díky GPS vysílači pravidelně sledovaly tisíce lidí.

Věděli jsme, že to jednou přijde

Vodňan letos z neznámých důvodů vyrazil na zpáteční cestu o dva měsíce později než předešlé roky. „Uletěl více než 4500 kilometrů, jeho cesta skončila 12. května u města Hamidiye. Příčin úhynu může být více, jednou z nich může být i jeho věk. Čápa jsme přijali jako dospělého jedince neznámého stáří,“ vysvětlil Libor Šejna.

„Celé čtyři roky jsme se báli té zprávy a věděli, že jednou přijde. Díky, Vodňane, za vše, co jsme spolu zažili,“ uzavřel hajný.

majojo ( 22. května 2019 18:48 )

Aspoň neskončil jako kuře z Vodňan.

Zobrazit celou diskusi