Takový tanec na vysokozdvižné hasičské plošině asi ještě nikdo nikdy neviděl. Rýpnutí rýčem přímo do vosího hnízda nemohl nechat rozzuřený hmyz bez odezvy. Vosy se okamžitě vrhly na vetřelce a bodaly a bodaly.

„Já, kolega i hasič obsluhující plošinu jsme schytali nespočet žihadel. Vosy bodaly i přes rukávy mikiny, zalézaly pod pracovní přilbu, útočily na obličej. Navíc bylo třeba práci rychle dokončit,“ popsal dramatické chvíle zvířecí záchranář Karel Makoň.

 Když se po chvíli trojice na plošině od hnízda vzdalovala, byli všichni od bodavého hmyzu pořádně zřízení. „Jediné štěstí bylo, že nejsme alergičtí a vosy už byly v tuto dobu celkem z formy, i když žihadla i tak rozdávaly statečně,“ vzpomínal Makoň.

Upravují čápům hnízda

Samotná úprava čapího hnízda je pořádně náročná. „Byť se to ze země nezdá, hnízdo je vysoké a velice těžké. Při bourání jednotlivých vrstev pracuje, kýve se. Nelze do něj příliš mlátit lopatou nebo si ho přitahovat vidlemi,“ vysvětlil Makoň.

Navíc v Horažďovicích je přímo pod komínem tašková střecha budovy. „Vše se tak musí rukama rozebírat v ose komína a opatrně shazovat kousek po kousku dolů,“ dodal Makoň.  Že by ale při tom někdy narazili na vosy, ochránci za čtvrt století nepamatují.

VIDEO: Takhle probíhají čapí námluvy.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Podívejte se na unikátní video čapích námluv. Youtube.com