Mladý čáp si to štrádoval v Mirošově přímo po rušné silnici a nedařilo se mu odletět. Místní zavolali zvířecí záchranáře a opeřence po telefonické konzultaci zahnali na zahradu u soukromého domu a následně ho dostali až do garáže.

Čáp skončil v plzeňské záchranné stanici. Když přišel minulý měsíc čas ho vypustit, dostal na záda vysílačku. Data z ní poskytují ochráncům cenné údaje o tom, jak se zachráněný čáp opět začlení do volné přírody.

Nejprve se zdržoval blízko místa vypuštění na Tachovsku. Pak se přidal ke dvěma dospělým jedincům, se kterými navštěvoval hned několik čapích hnízd v okolí.

Například nocoval na hnízdě čápů ve Lhotce u Tisové či na letos neobsazeném hnízdě v Tachově. Téměř pravidelně létal za potravou na vybrané pole, pastviny či louky,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň.

Teď se pták dokonce přesunul na Klatovsko. Před sebou má mirošovský rodák dalekou cestu na zimoviště. „Jsme zvědaví, zda ji zvládne a překoná i všechny pro čápy nebezpečné nástrahy,“ dodal Makoň.

Mirošovská záhada

Čápi mají v Mirošově hnízdo na komíně místního zámku. Už loni a předloni se v pěti případech stalo, že mláďata slétla z hnízda a nemohla se dostat zpět.

Proč tady opouští hnízdo dříve, než umí pořádně létat, je záhadou. „Vždy postupně skončila na silnici pod hnízdem a následně v naší či kolegově záchranné stanici,“ uvedl Karel Makoň. 

VIDEO: Čapí hnízdo s mláďaty.

Video
Video se připravuje ...

Zdravá čapí mláďata. záchranná stanice Makov