Telefonovali nám tři desítky lidí. Nezávisle na sobě potvrdili, že útočící pták není puštík, ale pravděpodobně káně. Dokonce přišla i jedna méně zřetelná fotografie a opravdu to vypadá na káně,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Dravec útočí vždy na sportovce, kteří lokalitou běží. „Poslouchal jsem za běhu hudbu ze sluchátek. Najednou jsem ucítil úder do hlavy, takové ostré škrábnutí, jako když škrtnete hlavou o větev šípku. Ukrutně jsem se lekl,“ vylíčil setkání s agresivním ptákem napadený sportovec.

„Pták si sedl přede mnou na větev. Začal jsem utíkat, ale on se otočil, přidal další výpad a hnal mě pěkný kus cesty, než zmizel v lese,“ dodal mladík.

Stejným způsobem napadl dravec i další desítky lidí. Teď se ukázalo se, že agresivní pták útočil na stejném místě už loni v květnu. „Nejspíš se jedná o teritoriální chování uměle odchovaného, uniklého či ulétlého dravého ptáka. Stále trvám na tom, že divoký pták z volné přírody by si tohle nedovolil,“ řekl Makoň.

Chtějí ho odchytit

Plzeňští zvířecí záchranáři na případu intenzivně pracují. „Naším cílem je dravce identifikovat a potvrdit, že jde opravdu o káně. Chtěli bychom ho i odchytit,“ uvedl Makoň.

Pak by se rozhodlo, co s útočníkem dál. Ublížit mu ale v žádném případě nikdo nechce. „Stal se totiž neuvěřitelným fenoménem lokality a nutí sportovce běhat rychleji, i když si kolikrát myslí, že už rychleji nemohou,“ dodal Makoň.

VIDEO: Záchrana vyčerpaného káněte.