Původně měli Edu společně s jeho dvěma sourozenci vyvést starostliví rodiče na hnízdě v Nalžovských Horách na Klatovsku. „Došlo ale k poranění hnízdícího samce na drátech elektrického vedení,“ vysvětlil zvířecí záchranář Karel Makoň.

Samotná čápice by se nezvládla o mladé postarat, a tak vajíčka putovala do líhně v Roupově na jihu Plzeňska. Když se mláďata vyklubala a povyrostla, přišel čas najít jim adoptivní rodiče.

Starostliví náhradní rodiče

„Edu s jeho sourozencem Arnoštem jsme přistrčili do náhradního hnízda ke dvěma dalším čápatům v Chodové Plané na Tachovsku,“ řekl Makoň. Aby měli ochránci přehled, dostali oba sourozenci na záda vysílačku.

„Eda se pod vedením vzorných adoptivních rodičů připravoval na dalekou cestu, na kterou dle dat z vysílačky vyrazil před dvěma týdny,“ dodal Makoň. Podle posledních údajů už zavedla cesta do teplých krajů Edu 1750 km od domova, momentálně se hlásí z Turecka.

Arnošt neodletěl

Edův brácha Arnošt na jih neodtáhne. Dlouho se zdržoval na hnízdě, až jednou ochránci zajásali, když se signál pohnul pod Tachov do Studánky. „Jenže ho tam odvezl kolega Karel Bobál autem, jelikož Arnošt narazil do drátů elektrického vedení a pochroumal si křídlo,“ řekl Makoň. Mladý čáp tak v záchranné stanici ve Studánce už zůstane.

VIDEO: Čapí mláďata.

Video
Video se připravuje ...

Zdravá čapí mláďata. záchranná stanice Makov