Státní zástupkyně obžalovala muže, který podle pražské policie předstíral po dobu 12 let mentální retardaci, sdělil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Richard Houdek. 

Hvězdný výkon podal muž už v roce 2006, kdy zažádal u České správy sociálního zabezpečení o invalidní důchod. „Dokázal přesvědčit několik lékařů, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a že má IQ 35. Dále mu byla diagnostikována oligofrenie a imbecilita s nepříznivou prognózou, která vyžaduje trvalou péči,“ popsal Blesku policista Jan Daněk. Díky tomu skutečně invalidní důchod získal. „Ten například pro rok 2018 činil přes 9000 korun měsíčně,“ uvedl Daněk.

To ale nebylo vše. Později mu byl přiznán příspěvek na péči ve výši 8000 Kč a na mobilitu, který činil 400 Kč. „Před sociální pracovnicí předstíral, že je neustále schoulený u matky, třesou se mu ruce, ve kterých drží medvídka, a vykřikuje, že chce spát,“ popsal Daněk mužův »boj« o prachy.

Udělal si řidičák

Na základě trestního oznámení, které podal Úřad práce ČR, kriminalisté zjistili, že postižení předstírá. Neuvěřitelné je, že dostal od doktora razítko a zvládl udělat řidičský průkaz. Byl také několikrát odsouzen za krádeže a kšefty s drogami a tresty si odpykal, aniž u soudu či ve vězení vznikly pochybnosti o jeho duševním zdraví. Celkem si podvody přišel na jeden a čtvrt milionu a hrozí mu až osm let vězení.