Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech Vilém zmizel v brazilské džungli: Nohy mu žrali masožraví červi. Našli ho po 5 dnech

Autor: shp, vk - 
1. června 2017
16:24

Z plánované čtyřhodinové vycházky se nakonec stal téměř pětidenní boj o přežití. Čech Vilém Hanuš (32) se ztratil v džungli na brazilském ostrově Ilha Grande. Rozjelo se rozsáhlé pátrání, které mělo naštěstí dobrý konec.

Cílem turisty z Prahy se ke konci března stala hora Pico do Papagaio, z níž je na ostrov nádherná vyhlídka. Na internetu si proto krajan našel pár informací o trase a vyrazil. Problém se ale ukázal, když se chtěl vrátit zpátky a zapomněl, kudy vede cesta. Zavolat o pomoc si nemohl, mobilní telefon neměl v místech, kde se nacházel signál.

Sám se tak brodil divokou džunglí, bez vody, bez jídla, bez zapalovače a doufal, že ho v ní někdo najde. „Nejkrizovější byla čtvrtá noc, kdy terén začal být opravdu už brutální a neprostupný. Říkal jsem si, možná tady s tím půl litrem vody vydržím do dalšího rána, ale pokud už mě tady nenajdete, tak už to bude asi konec,“ svěřil se Hanuš v rozhovoru pro ČT24.

Mezitím už bylo po Čechovi vyhlášeno pátrání a prostor nad ostrovem křižovaly armádní vrtulníky. Mnohdy je sice v husté džungli slyšel, ale neviděl. Až pátý den nastal obrat: „Najednou jsem viděl, jak proti mně letí a jak se záchranář v tom velkém skafandru vysunul z vrtulníku a ukázal na mě palec nahoru. V tu chvíli jsem se opravdu podruhé narodil, to uvidím do smrti.

Červi v noze

Z džungle putoval Hanuš rovnou do špitálu, jelikož měl podrápané nohy a v ranách nakladené masožravé larvy. Kvůli infekci tak nakonec strávil v nemocnici deset dní. I když od jeho dobrodružství uplynulo už pět týdnů, stále má na nohách obvazy. I tak ale může mluvit o štěstí, podle lékařů totiž jeho nedobrovolný pobyt v džungli nebude mít žádné následky. Pro další dobrodruhy má Hanuš jasný vzkaz: „Nevěřte idylickým vyprávěním na internetu. A hlavně: Nikdy neopouštějte stezku!

Podívejte se, jak našli turistu v Himalájích po 47 dnech:

lynx ( 14. září 2017 10:19 )

Ne ne, jsme realisté! Protože všude a zejména na silnicích potkáváme Pražáčky, kteří si o sobě myslí, že jsou nadlidé.

lynx ( 14. září 2017 10:15 )

Svatá pravda! Já nevycházím bez KPZ ani do města. Mám v ní téměř vše, včetně malé, ale velmi výkonné baterky, multifunkčního nože Victorinox SwissChamp, zapalovače, píšťalky signálního zrcátka, náplastí, prášků proti bolesti a horečce, kompasu, vlasce s háčky, provázku etc. Taky nosím druhý nůž s větší čepelí. Do džungle i do lesa bych tuto základní výbavu významně posílil. Jenže ten, nejspíše Pražáček, si myslel, že si mobilem přivolá tágo a to ho odveze do hotelu. U nás Pražáček = blbeček.

jarumas ( 27. srpna 2017 18:10 )

Ako môže niekto konať tak hlúpo? Kvôli tomuto sú českí turisti každý rok mŕtvy aj v maličkých slovenských Tatrách. Keď idem na prechádzku do lesíka za domom, vždy si beriem vodu, zapalovač, nožík, poriadne sa oblečiem aby som si nepodriapal nohy. Keby som išiel do džungle beriem si okrem toho vysielačku - walkie talkie za 30 € úplne stačí - druhý kus nechám na recepcii kde bývam, kompas, pršiplášť, baterku na svietenie a signály - všetko sa mi to zmestí do malého plecniačika a nemám problémy. A hlavne ak som trúba, tak nejdem sám.

rarasek4503 ( 13. července 2017 16:08 )

Kdo nebyl v pralese, tak netuší, že se dvakrát zatočí a už bloudí a cestu zpět nenajde. Těch případů je mnoho a často nekončí tak šťastně. To je stejné, jako srovnávat oceán a rybník v sousední vesnici. V oceánu se Vám může stát, že se ndostanete na břeh a jste od něho 3 metry.

khonsun ( 1. června 2017 20:49 )

To neni nic zvlastniho, ze mu nohy zrali masozravi cervi a je detske to davat i do nadpisu. Zajimave by bylo, kdyby mu nohy zrali cervi vegetariani; napr. sarvi sagovi.

Zobrazit celou diskusi