Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemanův bývalý hlavní lékař končí: Zavoral odchází z čela ÚVN! Sestavil i zprávu o zdraví Pavla

Aktualizováno -
3. dubna 2024
17:35
Autor: Mii, ČTK - 
3. dubna 2024
16:25

Profesor Miroslav Zavoral, někdejší hlavní lékař prezidenta Miloše Zemana, odstupuje z čela Ústřední vojenské nemocnice Praha (ÚVN). Armáda ČR, která nemocnici zřizuje, to oznámila v tiskové zprávě. Zavoral, jenž ve funkci ředitele strávil 14 let, se k odchodu rozhodl kvůli svému věku. Medicíně se chce ale věnovat dál. Loni v březnu Zavoral také vyhotovil zprávu o zdravotním stavu Zemanova nástupce na Pražském hradě Petra Pavla.

  • Z vedení pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) odejde na konci června na vlastní žádost její ředitel Miroslav Zavoral (70).
  • V roce 2021 byl Zavoral ošetřujícím lékařem při téměř padesátidenní hospitalizaci tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Zeman ho pak kritizoval za to, že předal předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) informace o jeho zdravotním stavu.
  • Vystrčil tehdy oznámil, že „podle názoru ÚVN není Zeman nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá.“
  • Nástupce Zavorala, který ÚVN vedl od roku 2010, vzejde z výběrového řízení, které ministerstvo připraví.
  • Na rozdíl od dalších více než deseti fakultních nemocnic v největších českých městech ÚVN nezřizuje ministerstvo zdravotnictví, spolu s vojenskými nemocnicemi v Brně a Olomouci ji řídí ministerstvo obrany.
  • Do popředí zájmu médií se ÚVN dostala například v době pandemie covidu-19, kdy v roce 2021 zajišťovala provoz největšího očkovací centra v pražské hale O2 universum a další místa pro testování i očkování zajišťovala také ve svém areálu, byla i ve venkovních vyhřívaných stanech.

„Učinil jsem tak po zralé úvaze a s ohledem na můj věk. Dále se chci soustředit výhradně na medicínu a na péči o pacienty,“ vysvětlil Zavoral, proč z čela nemocnice odchází.

„Jsem si taktéž vědom mých závazků vůči akademické obci Univerzity Karlovy v Praze a jsem rozhodnut věnovat se intenzivně jako přednosta Ústavu gastrointestinální onkologie ÚVN a Centra gastrointestinální onkologie 1. LF UK a ÚVN vědeckovýzkumné a vzdělávací činnosti a během následujících let předávat mé zkušeností dalším generacím lékařek a lékařů, a to zejména v oblasti onkologie,“ dodal.

Zavoral funkci opustí 30. června 2024. Písemné rozhodnutí o svém odchodu dnes předal ministryni obrany Janě Černochové (ODS). „Ústřední vojenská nemocnice v Praze má vysokou prestiž a tradici jedné z nejlepších nemocnic v České republice. Děkuji Miroslavu Zavoralovi za jeho dlouholetou službu v čele nemocnice a přeji mu úspěch v jeho dalším profesním i osobním životě,“ reagovala Černochová. Nástupce Zavorala vzejde z výběrového řízení.

Zavoral se do povědomí veřejnosti dostal zejména jako hlavní ošetřující lékař prezidenta Miloše Zemana. Byl jím až do prosince roku 2021. Právě v tomto roce se Zeman potýkal s vážnými zdravotními problémy, v ÚVN byl hospitalizovaný téměř 50 dní. Kvůli této hospitalizaci se zejména ze strany senátorů objevily pochybnosti, zda je prezident schopen vykonávat svůj úřad.

Pozici hlavního ošetřujícího lékaře Zemana po Zavoralovi převzal někdejší poslanec ODS Boris Šťastný.

Zavoral léčil i Zemana, měli však spory. Sestavil i zprávu o Pavlovi

  • Miroslav Zavoral absolvoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (1980); v roce 2000 ukončil postgraduální studium na Vojenské lékařské akademii Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové; v roce 2008 byl jmenován profesorem; absolvoval studijní pobyty v Německu, USA a Japonsku.
  • Dosavadní pozice: ředitel Ústřední vojenské nemocnice (od 1. července 2010, nemocnici předtím dočasně vedl)
  • Kariéra: začínal v nemocnici v Ústí nad Labem (1980 až 1990); později pracoval v pražské Všeobecné fakultní nemocnici; od roku 1997 zastával funkci přednosty 2. interního oddělení ÚVN, toto pracoviště se v roce 2004 změnilo na Kliniku gastroenterologie a hematologie a od roku 2005 na Interní kliniku 1. lékařské fakulty UK a ÚVN, Zavoral ji vedl mezi roky 2010 a 2020; od roku 2020 je přednostou Ústavu gastrointestinální onkologie ÚVN; v letech 2005 až 2015 byl vojákem z povolání, v květnu 2021 byl jmenován do hodnosti brigádního generála ve výslužbě
  • Ocenění: v roce 1999 převzal v Římě ocenění Evropské společnosti pro gastrointestinální endoskopii (ESGE) za organizaci osvětové kampaně prevence kolorektálního karcinomu; o čtyři roky později byl vyznamenán čestným odznakem Armády ČR krále Přemysla Otakara II.; v roce 2022 převzal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy
  • Specializací je gastroenterolog a internista. Je autorem desítek odborných publikací, podílí se na vzdělávání lékařů v oboru gastroenterologie.
  • Zavoral je mimo jiné spoluautorem patentu na konstrukci tzv. inteligentního laseru pro odstraňování žlučových kamenů. Podílel se i na zavedení nových metod endoskopie.
  • Podílí se na osvětových akcích v oblasti prevence rakoviny tlustého střeva. Je odborným garantem Národního programu screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku. Svůj výzkum zaměřuje též na včasnou diagnostiku nádorů slinivky břišní a dalších onemocnění.
  • Zavoral byl ošetřujícím lékařem bývalého prezidenta Miloše Zemana, staral se o něj také během hospitalizace na podzim 2021, kdy byl Zeman ve vážném stavu a v nemocnici strávil 48 dní. Na začátku Zemanovy hospitalizace v říjnu 2021 například Zavoral médiím sdělil, že důvodem jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu neuvedl, neboť k tomu neměl Zemanův souhlas.
  • Později si Zeman stěžoval, že vedení v ÚVN v říjnu 2021 vytvořilo dva „přípisy“ týkající se jeho zdravotního stavu, o nichž ani nevěděl. Jedno stanovisko dali vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynáři a druhé předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), v němž bylo uvedeno, že Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti. Hovořilo se tehdy o možnosti dočasně převést některé prezidentské pravomoci.
  • Zavoral ale Zemanovo tvrzení odmítl. „Dovolím si uvést mylnou interpretaci na pravou míru: Z ÚVN nebyla zaslána Senátu zpráva o zdravotním stavu pana prezidenta, nýbrž pouze písemné odpovědi na písemně zaslané dotazy, to je nutné zdůraznit. S daty každého pacienta, prezidenta nevyjímaje, nakládáme velmi obezřetně a s respektem k zákonu,“ citoval ho loni v dubnu server iDNES.cz.
  • Zeman v lednu 2023 v rozhovoru pro Blesk.cz také uvedl, že Zavoral při jeho hospitalizaci na podzim několika lidem řekl, že buď hlava státu z ÚVN odejde v rakvi, nebo do léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). Také to Zavoral odmítl. „Nemohu se hlásit k něčemu, co jsem neřekl. Toto není můj styl vyjadřování,“ uvedl bývalý exprezidentův ošetřující lékař.
  • Loni v březnu Zavoral také vyhotovil zprávu o zdravotním stavu Zemanova nástupce na Pražském hradě Petra Pavla. Podle ní komplexní vyšetření prokázalo, že Pavel je schopen ze zdravotního hlediska bez výjimek vykonávat všechny prezidentské povinnosti.
  • Zavoral ve zprávě Pavla označil za zdravého a vitálního muže, „který je schopen plně vykonávat veškeré povinnosti v rámci funkce prezidenta České republiky“.

Video  Říjen 2021: Zeman má patřičnou péči, více říci nemohu, hlásil šéf ÚVN Zavoral 
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 4. dubna 2024 05:06 )

Myslím, že je na čase....

Markiza ( 3. dubna 2024 23:23 )

Tak exprezident odplácí za to, že mu zachránil život.Kudy chodil, tudy škodil sociální demokrat a krad.L

olympic ( 3. dubna 2024 22:44 )

Zdravím souseda z dětství! Borec a skvělej doktor! Mirku, užívej důchod a dál pomáhej lidem!

Miroslav Miki ( 3. dubna 2024 21:24 )

👍 👍 Lihošova játra🤣🤣

Pete Petula ( 3. dubna 2024 18:11 )

Pro nĕkteré sedmdesátníky je práce zábavou, teprve teď se může věnovat svým koníčkům ve vĕdĕ. Nädhera, závidím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa