Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemana pustili z nemocnice, ale dostal zákaz: První foto po konci hospitalizace

Aktualizováno -
3. dubna 2024
15:22
Autor: ČTK, Mii, man, lbp - 
3. dubna 2024
06:37

Miloš Zeman byl dnes propuštěn do domácí péče a dorazil do svého bungalovu v Lánech. Na tiskové konferenci v Motole pak prozradili doktoři detaily, zda prezidenta čekají nějaká omezení. Zeman se v nemocnici podrobil neplánované operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, hospitalizovaný byl téměř tři týdny.

Exprezident Zeman po propuštění z motolské nemocnice zamířil rovnou domů do Lán. Přijela za ním již i jeho ošetřující doktorka a sestra.

„Po propuštění pana prezidenta Miloše Zemana z nemocnice opět přebírá péči tým našich praktických lékařů za spolupráce sester domácí péče. Důraz bude kladen zejména na rehabilitaci. Věříme, že se pan prezident bude moci brzy vrátit do běžného režimu jako před hospitalizací. Současně bych rád vysoce ocenil špičkovou práci celého týmu Fakultní nemocnice Motol, kam i pan prezident bude docházet na pravidelné kontroly,” uvedl pro Blesk Zprávy Zemanův ošetřující praktik Boris Šťastný, jednatel kliniky RESPIMED.

„Děkuji Blesku za podporu a přání brzkého uzdravení. V příštích dnech už budu trochu pracovat a radovat se z toho, že jsem se svojí rodinou,“vzkázal Zeman v době propuštění ze špitálu.

Schopen chůze v chodítku

„Aktuální laboratorní nálezy jsou příznivé, pan exprezident je schopen chůze v chodítku se zlepšující se kondicí. Byla nastavena léčba a plán péče pro následující období,“ píše se v tiskové zprávě s tím, že Zeman byl dnes propuštěný do domácí péče. To samé posléze zopakovala náměstkyně Motola Lucie Valentová Bartáková.

Přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (2. LF UK) a FN Motol Pavel Kolář řekl, že v průběhu hospitalizace probíhala standardní rehabilitace s cílem mobilizovat pacienta. Ta bude pokračovat v domácí péči. Jeho kolega následně doplnil, že členové konzilia se v poslední fázi hospitalizace účastnili jen převazů Zemana kvůli případným komplikacím.

„Naším cílem bylo převést ho na výživu perorální, to znamená, aby se pacient živil sám,“ uvedl k poslední fázi hospitalizace Zemana přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol Radan Keil. Pacient je podle něj nadále křehký, ale lékaři jsou spokojeni s výsledkem.

Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík poděkoval lékařům za jejich nasazení. „Vše probíhalo standardně,“ řekl.

Na Slovensko nejede

Jak to vypadá, prezident neplánuje další dny odpočívat. Místo toho by měl mít rozhovor se slovenským premiérem Robertem Ficem na televizní stanici TA3. Kritici ale upozorňují, že může jít o předvolební podporu Pellegrinimu, který o víkendu ve druhém kole bude bojovat proti Ivanu Korčokovi (59) o prezidentský post.

Samotný rozhovor ani podpora by ani tak nevadily, nicméně zítra už na Slovensku platí volební moratorium, kdy je kampaň zakázaná. Ačkoliv chtěl Zeman ještě před volbami jet přímo na Slovensko, lékaři mu to nedoporučili. „Pan prezident nikam nepojede. Měl by zatím alespoň tři dny zůstat doma,“ řekl novinářům Kolář. Debata by tak měla proběhnout přes videokameru.

Problémem krevní sraženina

Při zákroku lékaři devětasedmdesátiletému Zemanovi, který trpí cukrovkou, odstranili sraženinu a provedli angioplastiku. Kvůli otoku nohy mu museli provést takzvané fasciotomie, tedy naříznout kryty svalů. Po několika dnech hospitalizace mohli obě rány postupně uzavřít. Krevní sraženiny v nohou se však mohou i opakovat, čemuž se lékaři snaží předcházet nasazenou léčbou.

Na podzim 2021 strávil Zeman v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) téměř 50 dní. Lékaři nutnost péče tehdy zdůvodnili komplikacemi spojenými s chronickým onemocněním, které však blíže neupřesnili.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) tehdy dokonce oznámil, že „podle názoru ÚVN není Zeman nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá.“ Po propuštění měl Zeman trvalou domácí ošetřovatelskou péči.

O období kolem jeho tehdejší hospitalizace má v dubnu vyjít kniha Spiknutí. Její autor Luboš Procházka, novinář a Zemanův spolupracovník, ČTK informoval, že křest knihy se kvůli Zemanově zdravotnímu stavu přesouvá z původně plánovaného 16. dubna na 24. dubna.

Video  Tiskovka po propuštění Miloše Zemana z Motola: Exprezidenta čeká rehabilitace, je schopen chůze v chodítku  - Blesk - Daniel Kristl
Video se připravuje ...

9876543 ( 4. dubna 2024 10:44 )

Pravdu?jakou, ta o něm mluvila jako téměř o mrtvým..A vidíš prognóza není tak zlá, jak by se nepřejícím zamlouvala.

Uživatel_5142568 ( 4. dubna 2024 04:42 )

Když chlastá a hulí nedělá nic pro zdraví tak proč ho léčit

kokott ( 4. dubna 2024 03:59 )

Sionista Zeman se význammě spolu s Klausem podíleli na odmajetnění států do rukou nadnárodních sionistických elit a z naší země se tak stal Žebrákov chudobinec Evropy. Nemá už žádné příjmy s prosperujících firem financování přes DPH nestačí vytváří se obří státní dluh který mohl být vnitřní bez placení úroků kdyby byly banky státní a ne soukromé. Způsob jak Zeman privatizoval naše banky byla velká ekonomická prasárna není důvod se o něho tak luxusně starat ,nezaslouží si to.

Uživatel_5517624 ( 4. dubna 2024 01:31 )

Inteligence není choroba nakažlivá, s tou se buď člověk narodí, nebo ne. Většině zde, ji bohužel sudičky do vínku nedaly.

Světlana Hladíková ( 3. dubna 2024 23:50 )

😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa