Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Traktory opět zamíří na Prahu! Zemědělci potvrdili protest 7. března, Výborný odmítá ultimáta

Aktualizováno -
4. března 2024
18:48
Autor: amb, ČTK, simao - 
4. března 2024
13:40

Protesty zemědělců se ve čtvrtek 7. března v Praze uskuteční. Po jednání představitelů zemědělských organizací to řekli novinářům prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Prahou pojedou traktory a další zemědělská technika a uskuteční se demonstrace, zřejmě před úřadem vlády. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámil v pátek, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Podle zemědělců to ale zatím není dostatečná pomoc. Výborný dnes vzkázal, že je se zemědělci ochoten dál jednat, ale ne pod ultimáty.

  • Zemědělci potvrdili, že budou ve čtvrtek 7. března v Praze opět demonstrovat. Tentokrát protesty organizují svazy, které se únorového protestu neúčastnily.
  • Do Prahy se opět stejně jako 19. února chystají traktory a další zemědělská technika. Zúčastnit se má i část zemědělců, která předchozí protest považovala za zpolitizovaný.
  • Zemědělci podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala pociťují jen velmi málo pomoci a naopak narůstající byrokratickou zátěž.
  • Zemědělci mají pět požadavků. „Potřebujeme, aby všech pět bodů bylo do nějaké míry splněno,“ uvedl Doležal.
  • Podle předsedy Zemědělského svazu Marka Pýchy zemědělci vidí ochotu ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), ale nevnímají podporu od ostatních stran vládní koalice.
  • „Demonstrace bude mít dvě části. První část bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží,“ řekl Pýcha. Druhá část bude protest zemědělců, pravděpodobně před Úřadem vlády, doplnil.
  • Ministr Výborný vzkázal, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

„My jsme všechno, co bylo předloženo pečlivě prodiskutovali a došli jsme jednomyslně (...) k závěru, že není to v tuto chvíli adekvátní té krizi, ve které se zemědělství nachází,“ uvedl na pondělní tiskovce Jan Doležal, prezident Agrární komory.

V jednání s ministrem zemědělství Výborným a dalšími vládními představiteli mu stále některé věci chybí. „Je potřeba, aby opravdu vláda v tuto chvíli reagovala s větší vážností,“ míní Doležal.

Málo pomoci...

„My opravdu se nechceme bavit o žádných dotačních podporách, my se chceme bavit o tom, aby fungoval trh, aby se zemědělci mohli živit prací a to, co nám tady dlouhodobě vadí, je to, že jiné státy EU pomáhají svým zemědělcům - my tady vidíme pouze jinou zátěž, ať už byrokratickou nebo daňovou a vidíme hrozně málo té pomoci. Pan ministr říkal, že nemůžeme vyhrát všechno 5:0, ale já jsem panu ministrovi říkal, že my jsme v tom prvním poločase prohrávali 0:5 a abychom mohli důstojně pokračovat, tak potřebujeme, aby všech tě pět bodů bylo do nějaké míry splněno,“ poznamenal Doležal.

Výborný odmítl další ústupky

Ministr zemědělství Výborný reagoval s tím, že respektuje právo zemědělců na protesty, ale není ochoten jednat pod tlakem. Již v pátek oznámil, že vláda vyšla vstříc některým z požadavků farmářů. Dnes ministr řekl, že nemůže poskytnout další ústupky. 

„Nemám eso v rukávu, které bych vytáhl v okamžiku, kdy budou tři dny jezdit kolem Strakovky nebo ministerstva zemědělství zemědělci se svojí technikou,“ vzkázal ministr.

Zemědělská technika projede Prahou

„Za Zemědělský svaz jsme připraveni zúčastnit se protestní demonstrace 7. března ve čtvrtek v Praze. Demonstrace bude mít dvě části - první část bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží, ulicí Milady Horákové,“ poznámil totiž dnes předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Protestní demonstrace proběhne před Úřadem vlády.

Do Prahy podle něj dorazí zřejmě stovky vozů, hlavně ze Středočeského kraje a okolních regionů. „Kdyby bylo na tom, kolik zemědělců chce přijet, tak bychom zaplnili celou Prahu a zastavili celý střed Prahy včetně magistrály, což momentálně nechceme,“ uvedl Pýcha.

„My jsme zvolili tu trasu tak, abychom se soustředili hlavně na vládní budovy. Nebude to blokáda, ale bude to pohyb zemědělské techniky po Praze,“ doplnil k průjezdu techniky Doležal.

Rozporuplný návrh, míní zemědělci. Výborný nesouhlasí

„Současný návrh vlády vnímáme jako rozporuplný. Vnímáme ochotu pana ministra zemědělství nám vyjít nějakým způsobem částečně vstříc, ale co nevnímáme, tak nevnímáme podporu ze strany těch ostatních koaličních stran chápat tu současnou situaci v zemědělství. Máme pocit, že oni tu situaci neberou dostatečně vážně a jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba na tu situaci upozornit,“ uvedl k jednání s Výborným Pýcha.

 „Jsem si plně vědom nelehké situace jak evropských, tak českých farmářů a zemědělců a v tomto duchu jsem v posledních týdnech také intenzivně jednal - a to jak na té české, tak na té evropské úrovni,“ upozornil na improvizovaném brífinku Výborný, který tvrdí, že se mu podařilo dohodnout „mimořádné navýšení podpory českému zemědělství v letošním roce ve výši 550 milionů korun, stejně tak mimořádnou podporu nad rámec toho, co je předpokládáno, ve výši 2 miliardy korun pro rok 2025“. 

„Z mé strany nejsou sliby, ale je to něco, co bylo dohodnuto na úrovni všech předsedů koaličních stran, pana premiéra a ministra financí a já musím s plnou vážností tady odmítnout to, že bych byl ochoten jednat pod jakýmikoliv ultimáty, že bych byl ochoten jednat pod tlaky protestů. Respektuji právo na to protestovat, žijeme zaplať pánbůh v demokratické společnosti, ale musím jednoznačně říct, že jsem vždy přistupoval, vždy přistupuju a budu přistupovat k našim zemědělcům férově. Považuji se z toho, kdo hájí jejich zájmy,“ dodal Výborný.

Pětice požadavků

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace.

Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Ministr Výborný dnes řekl, že všem požadavkům zemědělců nemůže vyhovět. Vláda není schopná snížit daň z nemovitosti, protože ta je součástí celého konsolidačního balíčku a není možné z něj jednotlivé položky vytrhávat. Stejně tak nelze zrušit zdanění dotací, které platí ve většině zemí Evropy. Navíc by to nepomohlo středně velkým zemědělským podnikům a farmářům, kteří nevytvořili zisk, protože to daň neplatí. Zároveň uvedl, že se ministerstvo kontinuálně snaží snížit byrokracii v zemědělství.

„Přijde mi poněkud úsměvné, že předseda antibyrokratické komise (František) Winter dnes na tiskové konferenci apeluje na ministra, aby něco dělal s byrokracií. On za to nese už několik let odpovědnost a je tím, komu už půl roku říkám, aby přinesl konkrétní věci, zatím se jich ke mně mnoho nedostalo,“ uvedl Výborný. Winter je předsedou Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Video  Stovky zemědělců blokovaly svými traktory Prahu. Ministr Výborný čelil výzvám k demisi.  - Lukáš Červený, Tomáš Belica/Blesk TV
Video se připravuje ...

zdeněk motyčka ( 4. března 2024 20:32 )

...ANO, pane ministře, kdo a co vlastně jste, sám nevíte a tlacháte a přitom jste prázdnej pytel, chudák, který nerozumí vůbec ničemu a nikomu a snaží se tu svoji hloupost schovat za slinty které nemají hlavu ani patu, zemědělci nejsou hlupáci a svoji práci generačně rozvíjejí, bohužel vy jste se zasekl v boilševickém vidění světa a ta je nenávratně fuč, není tady pro Vás místo, maximálně na veřeném WC, odejděte lenoši a parazité ...

roxin ( 4. března 2024 19:39 )

Samozřejmě dědku, TY NE? 😃

Michelin ( 4. března 2024 17:44 )

I proti fialovému slizu ...🤔🤮🥷👎

Uživatel_5634767 ( 4. března 2024 17:34 )

Jen ať stávkují, alespoň někdo z bojácných čechů. Papriky v Albertu už opět stojí zase 100,-Kč a ovoce opět drahé. Jen když kecají že bude jídlo levněj­ší,prd­lajz!J­ak lidi mají jíst zdravě ovoce a zeleninu včetně sýrů a podob.Vše je předražené a lidi drží hubu, tak alespoň ty zemědělci! 👍 👍 👍

verka1 ( 4. března 2024 17:12 )

Nedejte se 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa