Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš ml. potopil u soudu otce: Znásilnil moje lidská práva. Akcie jsem nedržel, podpis není můj

Aktualizováno -
16. září 2022
13:09
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
16. září 2022
05:00

U Městského soudu v pátek pokračovalo hlavní líčení s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) kvůli kauze Čapí hnízdo. Obžaloba si stojí za tím, že Babiš podvodem zajistil, aby mohl podnik čerpat dotace pro malé a střední podniky. V pátek se u líčení objevil další známá tvář - Andrej Babiš mladší. Trvá na tom, že v dění kolem akcií Čapího hnízda byl bílým koněm. Syn expremiéra u soudu vypovídal za nepřítomnosti svého otce, podle právních zástupců by totiž mohla Babišova přítomnost juniora rozrušit. Babiš mladší například popřel, že by podepisoval smlouvy, které mu ukázal soud. Uvedl také, že je případně ochoten podstoupit znalecký lékařský posudek - obhajoba se totiž pozastavovala nad věrohodností svědka. 

Andrej Babiš mladší dorazil k Městskému soudu v Praze zhruba v 8:45. Uvedl, že je i samotná účast výhrou. „Neměl jsem být uklizený na Krym. Je nesmysl, že bych se nemohl účastnit soudu, dnešek je pro mě výhra,“ řekl médiím. „Ty akta jsem nepodepsal, ale podepsal jsem nějakou smlouvu, budu se opakovat,“ dodal.  „V žádném případě,“ uvedl  na dotaz Blesku, zda se s otcem od minulého roku viděl nebo s ním byl jinak v kontaktu.

Páteční soud začal neobvykle. Soudce si náhle předvolal novinářku z DeníkuN. kvůli krátkému rozhovoru s Evou Filipovou. Soudce se doptával na podrobnosti rozhovoru a konstatoval, že bude chtít zjistit, co svědkyně zamlčela. Předvolá ji proto znovu.

Pak vypovídala  Eva Kmentová, která spravovala pojištění Babišových firem včetně Agrofertu. Měla na starosti rámcovou smlouvu mezi Českou pojišťovnou a Agrofert holdingem v rámci níž bylo pojišťováno i Čapí hnízdo. Uvedla mimo jiné, že si spoustu věcí nepamatuje a již 5 let pro společnost nepracuje.

Babiš junior: Nagyovou neznám, smlouvu také ne

Jméno juniora se objevilo u soudu už během týdne. Zkoumají se totiž podpisy na smlouvách o dotace, které sice nesou parafu Babiše juniora, ale spekuluje se, že jsou ve skutečnosti podpisem expremiéra Babiše. Jeden ze soudních znalců uvedl, že některé podobnosti podpisy nesou, nelze ale s jistotou říci, jak to vlastně je. Junior už dříve uvedl, že byl v kauze tzv. bílým koněm. 

Babišův syn předstoupil před soud krátce po desáté hodině. Nepřipravil si žádnou řeč a nechával tak soudce, aby se jej vyptával. Babiš junior uvedl, že vůbec nezná obžalovanou Nagyovou. Také si stojí za tím, že podepsal jen jednu smlouvu. „V sídle Agrofertu jsem byl hodněkrát, jednou kvůli smlouvě.“ 

Uvedl, že si nepamatuje, zdali na papíru bylo více kolonek k podpisu, dodal také, že si smlouvu neprolistovat a nepřečetl. Neví tak ani, zdali se jednalo třeba o úvěr či půjčku. U podpisu byla přítomna finanční ředitelka Petra Procházková, dle svých slov si myslel, že to bylo něco ohledně Farmy. Čapí hnízdo zná, jedna z budov na Farmě je podle něj určena přímo pro jeho otce a jeho přátele nebo příbuzné. 

Soudce ukázal Babišovi mladšímu smlouvu o převodu. „To není můj podpis, stoprocentně není můj,“ uvedl Babiš mladší. Neví ani o tom, že by byl akcionářem a uvedl, že v roce 2016 a 2017 nejspíše podepisoval plnou moc. Novinářům po jednání řekl, že si stojí za tím, že nic nepodepsal. 

„S otcem nemáme žádný vztah, s diagnózou nesouhlasím“

Babišův syn dále tvrdí, že měl s otcem až do roku 2015 poměrně normální vztah. „Nemám žádný vztah, nekomunikujeme. Vzpomínky nejsou žádné, ani pozitivní a negativní,“ uvedl. 

Okomentoval i svůj zdravotní stav a přinesl potvrzení od lékařky, že je plně způsobilý k tomu, aby vypovídal u soudu. Od roku 2015 ale měl zkušenosti s psychiatrickou léčebnou, ale nesouhlasí s tím, že by měl schizofrenii. „Já s ní nesouhlasím. Oni učinili diagnózu pod lživým názorem doktorky Protopopové,“ uvedl. Potvrdil, že se dál léčí. Je ochoten případně podstoupit znalecké vyšetření duševního zdraví. Obhájci požádali o dva znalecké posudky  - od psychologa a psychiatra. Soudce zatím neuvedl, zdali k tomu dojde, ale Babiš mladší novinářům potvrdil, že bude případně souhlasit. 

Soudci sledovali Babišova syna se zájmem. Po zhruba 45 minutové výpovědi dostali šanci právníci, aby se také začali ptát. Obhájci se ptali například na to, jestli dostal junior nějaké dary od otce. Potvrdil, že dostal dům a podepisoval kvůli tomu nějaký dokument. 

„Můj otec znásinil má základní lidská práva v roce 2017,“ řekl Babiš mladší u soudu a dostal tak od obhájců otázku, proč si myslí, že byl v roce 2017 poškozen. „Přinutil mě odejít z ČR,“ řekl například. Babiš mladší odpovídal i na dotazy, které se týkaly odchodu ze společnosti Travel Servise. Nechtěl ale tehdejší důvody odchodu komentovat.

Babiš nedorazil. Bojí se o zdraví syna?

Junior byl u soudu jediný Babiš. Expremiér totiž požádal soud, aby páteční jednání proběhlo bez jeho přítomnosti. Podle advokáta Eduarda Bruny se nechce účastnit synovy výpovědi, protože s ním nemá dobré vztahy. Přítomnost expremiéra by tak mohla juniora znervóznit. 

K soudu byla už dřív předvolána vedle obžalovaných už řada svědků. Za poslední čtyři dny si své řekl jak Andrej Babiš, tak i Jana Nagyová. Vypovídali také soudní znalci, exministr Petr Bendl (ODS), poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO) či předseda představenstva firmy ZZN Pelhřimov Zdeněk Kubiska. Kdo ale odmítnul u soudu vypovídat, byli členové Babišovy rodiny - přesněji manželka Monika a její bratr Herodes a dcera Adriana. Jediný, kdo se přihlásil o slovo, je právě Andrej Babiš mladší

Video  Andrej Babiš mladší 
Video se připravuje ...

Incident v Ústí

Největší pozornost v posledních měsících na sebe junior strhl loni v Ústí nad Labem. Poklidný začátek ostré fáze předvolební kampaně hnutí ANO narušil po tiskové konferenci. Hroznem novinářů se prodral ke svému otci a začal na něj rozčileně pokřikovat. „Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce, který mě vyšetřil. Jak se cítíš? Vidět mě. Jak se cítíš mě teď vidět?“ křičel Babiš mladší na svého otce. Pokračoval ještě chvíli, mimo jiné svému otci popřál k narozeninám. 

„Mě to mrzí. My víme, kdo ho zneužívá, my víme, kdo ho nabízí do médií na rozhovory a bohužel zneužili jeho stav. Nechci o tom ani mluvit,“ nechtěl Babiš příliš celou situaci komentovat a koukal směrem, kterým jeho syn odcházel. Dodal, že má svědomí čisté.

Video  Andrej Babiš mladší mluví o svém zapojení do Čapího hnízda  - reflex.cz
Video se připravuje ...

pindal ( 19. září 2022 20:40 )

Ano shoduji se s Vámi,nějak tak to bude.

pindal ( 19. září 2022 20:35 )

A na co?Aby mohli něco užitečného vyrobit,co slouží všem?To je fakt smutný.Ne jenom smutný,je to neuvěřitelný,přitom peníze,které se ztratili bez užitku nikdo nehledá.
Dnes jsou snad lidi úplně bez mozku?Proces s Babišem je to samé,jako s tím co namaloval tykadla politikům.Naše úroveň za komančů byla už daleko vyšší.Komunisti byli na daleko vyšší úrovni,co se týká vývoje lidstva..Co chceš od kapi­talis­tů?Ham­ty,ham­ty,ať mám víc než tam ty a když je někdo blbej tak ho odřeme,to je základ kapitalistů,proto velký rozdíly mezi lidmi,co se týká majetku.

dynaty ( 18. září 2022 21:45 )

dynaty ( 18. září 2022 21:45 )

LuCo ( 18. září 2022 18:37 )

Janoušek si s naší justicí také zahrával jako kočka s myší. Málem mu znalci dali za pravdu, že ožralá vietnamka mu dvakrát narazila schválně do auta, které řídil!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa