Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Monika odmítla vypovídat, Nagyová se omluvila Babišově rodině. Faltýnek: Uměle vytvořená kauza

Aktualizováno -
14. září 2022
15:06
Autor: ČTK, trm, dn - 
14. září 2022
07:35

Třetím dnem pokračovalo u Městského soudu v Praze hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo. Na lavici svědků usedl poslanec ANO Jaroslav Faltýnek, k soudu dorazila i manželka expremiéra Andreje Babiše (ANO) Monika. Ta výpověď před soudem odmítla, stejně jako její bratr Martin Herodes. V pátek by měl na lavici svědků dorazit Andrej Babiš mladší. Svému otci ale čelit nebude. Expremiér se do konce týdne z jednání soudu omluvil. V kauze dotačního podvodu čelí vedle Babiše obžalobě také někdejší místopředsedkyně Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová, která žádost o dotaci podala. Jí i Babišovi hrozí pět až deset let vězení.

Monika Babišová dorazila v doprovodu svého obžalovaného manžela, na dotazy novinářů nereagovala. Po poučení soudu, že může odepřít výpověď, pokud by způsobila stíhání sobě či blízkým, tohoto práva využila. Soud proto přečetl její dřívější vyjádření.

Vypovídat odmítl i bratr Babišové Martin Herodes. V přípravném řízení již dříve vypověděl, že „nechápe konstrukci, kterou policejní orgán vytvořil“, následně popsal svoji roli ve vlastnictví a řízení firmy Čapí hnízdo.

Ze zdravotních důvodů se z hlavního líčení omluvila Babišova dcera Adriana Bobeková, také její výpověď soud přečetl.

Faltýnek: Babišovi by se nevyplatilo páchat podvod

Po obědě přišel k soudu i bývalý předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten byl původně také v kauze obviněný také, státní zástupce však jeho stíhání zastavil. Faltýnek jako první z dnešních svědků řekl, že je připraven v kauze vypovídat.

U soudu uvedl, že se kauza Čapí hnízdo nestala tak, jak uvedla policie. Babišovi se podle něj nevyplatilo kvůli dotaci páchat podvod. „Je to uměle vytvořená kauza s jediným cílem: odstranit Babiše z politiky,“ řekl Faltýnek.

Faltýnek v roce 2007 působil v představenstvu firmy ZZN Pelhřimov, která spadala do koncernu Agrofert. Společnost prodala členům Babišovy rodiny akcie. Politik odmítl tvzení, že byl tento prodej účelový. Návrh na převedení nepotřebné firmy podle něj předložil tehdejší předseda představenstva Zdeněk Kubiska spolu se znaleckým posudkem. „Byl kupec, který nabídl cenu, která byla vyšší než účetní hodnota,„ uvedl Faltýnek.

U předání akcií politik podle své výpovědi nebyl. Dodal, že se o prodeji akcií farmy s Babišem nikdy nebavil. "Bylo to pod jeho rozlišovací schopnosti" uvedl na otázku, zda se Babiš o projekt někdy specificky zajímal. Projekt stál podle něj miliardu a dotace byla pouze pět procent z částky, podvod by tedy podle něj nedával smysl.

Zároveň při dotazech odmítl, že by ho s Babišem pojil přátelský vztah.  „Je to šéf,“ doplnil.

Babiš mladší dorazí v pátek

Kdo se naopak k soudu teprve chystá, je Andrej Babiš mladší. Nejstarší syn expremiéra žije ve Švýcarsku, soudu ale potvrdil, že v pátek dorazí osobně.

Advokáti bývalého předsedy vlády požádali soudce Jana Šotta, aby nechal vyšetřit duševní stav expremiérova syna ještě před jeho páteční výpovědí. Předseda trestního senátu však návrhu nevyhověl, podle něj je muž schopný svědčit. Babiš se výpovědi syna nezúčastní, z jednání soudu se omluvil. Omluvenku soudu předala i politikova spoluobžalovaná - jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Obhájci navrhli také výslech jeho lékařky Dity Protopopové. Šott však návrhům nevyhověl. „Ze spisu nevyplývá, že by svědek nebyl schopen vypovídat,“ uvedl.

Video  Andrej Babiš mladší konfrontoval svého otce  - Blesk
Video se připravuje ...

Bývalý premiér se podle advokáta Eduarda Bruny synovy svědecké výpovědi účastnit nechce. „Nechce přijít, aby ho znervózňoval. On chce syna šetřit,“ řekl novinářům. Vztahy mezi Babišem starším a mladším jsou podle něj špatné. Politik proto požádal na příští dny o jednání soudu v jeho nepřítomnosti. Zda dorazí ve čtvrtek, není podle právníka zatím jisté.

O co v kauze jde?

Obžaloba tvrdí, že Babiš starší zajistil v roce 2007 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN Agro Pelhřimov (Agro a.s.), ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Akcie byly podle státního zástupce Jaroslava Šarocha zaplaceny z Babišova účtu. „Důvodem tohoto převodu akcií bylo účelové a formální vytvoření zdání, že společnost Agro a.s. je samostatný nezávislý malý nebo střední podnik, který není propojen se žádnou jinou společností,“ napsal.

Později Babiš podle obžaloby zajistil, aby bratr jeho partnerky získal většinu akcií, a to proto, aby jeho příbuzní neměli určité množství hlasovacích práv. Společnost tak podle obžaloby zdánlivě naplňovala definici nezávislého podniku, a mohla se ucházet o padesátimilionovou dotaci.

Znalci v úterý u soudu zpochybnili ekonomickou kondici farmy v době získání dotace a také v letech po ní. Další znalec zkoumal v kauze pravost tří podpisů Babiše juniora. U soudu řekl, že nalezl rozdílné znaky, ale že jeho závěr je „ve formě pravděpodobnosti“. Při porovnání s písmem Babiše staršího pak našel „podobnosti, které mohou nasvědčovat autorství“. Formulovat jednoznačný závěr by podle něj ale bylo předčasné, protože nejdřív by se musel doplnit srovnávací materiál k písmu Babiše juniora. Tento materiál se shání obtížně, protože Babišův syn není českým občanem a žije ve Švýcarsku, doplnil znalec. Jeho vystoupení doprovázely výrazné problémy s akustikou v jednací síni.

„Zásadně odmítám, že bych falšoval nějaký podpis. Není to pravda,“ řekl Babiš soudu. Zároveň uvedl, že jeho syna „totálně zneužil polistopadový kartel a mafiánští novináři“. „Má zdravotní problémy. Přestal používat léky. Novináři ho po volbách odkopli. Celý život jsem se o něj staral!“ dodal. 

Babiš mladší dříve uvedl, že předmětnou listinu k akciím nepodepsal. Trvá také na tom, že jeho otec ho nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym, aby mu zabránil v kauze dotačního podvodu svědčit. Server SeznamZprávy už dříve informoval o tom, že podle policejních protokolů byl Babiš junior v době podpisu v zahraničí - podle bankovních výpisů v USA.

Soudu s Babišem si všímají i zahraniční média

Německá stanice Deutsche Welle připomíná, že pražský soud začal kauzu údajného dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo projednávat „nedlouho před prezidentskými volbami plánovanými na začátek roku 2023, v nichž bude Babiš podle očekávání silným kandidátem, ačkoli oficiálně ještě kandidaturu neohlásil“.

Kauze se věnuje i agentura Bloomberg, která připomíná, že začátku soudu předcházelo dlouhé vyšetřování, zda firma propojená s Babišovým holdingem Agrofert podvodně nezískala evropské dotace ve výši 50 milionů korun.

Bloomberg ve svém článku Babiše označuje za politika, který „při své cestě k moci kritizoval tradiční politické představitele jako zkorumpované a nekompetentní“. „Jako premiér přijal protiimigrační program a stal se jedním z nejbližších spojenců maďarského nacionalistického vůdce Viktora Orbána,“ píše agentura.

Britský deník The Guardian uvádí, že v případě usvědčení hrozí Babišovi pokuta i vězeňský trest. „Větší dopad by ale případ mohl mít na Babišovu politickou kariéru. Pokud by byl shledán vinným, mohlo by to zmařit jeho naděje na vítězství v lednových prezidentských volbách,“ píše list.

„Ačkoli Babiš ještě oficiálně kandidaturu neohlásil, objíždí zemi s karavanem a pronáší projevy, které analytici vnímají jako předvolební kampaň. Babiš přitom prezentuje populistické názory, kritizuje českou vojenskou pomoc Ukrajině či přijetí odhadovaných 400.000 uprchlíků,“ pokračuje The Guardian.

Zpravodajská relace Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD podotýká, že kauza Čapí hnízdo „je jen jedním ze skandálů kolem expremiéra Babiše“. „Babiš je také terčem opakovaných protestů, které jsou největší od sametové revoluce,“ uvádí Tagesschau.

Video  Monika Babišová i její bratr Martin Herodes odmítli u soudu v kauze Čapí hnízdo vypovídat.  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

dynaty ( 15. září 2022 06:48 )

to erislelka - DYNATY je jen JEDNA, žádný jiný nick nepoužívám a ano, jsou tu názory se kterými souhlasím a názory, které jsou mi k smíchu, a to co tu píšeš o druhých ..... nadarmo se neříká "Podle sebe soudím tebe"

ANOrozkradanidotaci ( 14. září 2022 22:16 )

Kostelecké uzeniny:
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=krfG­7jQZxd4

kdoasi ( 14. září 2022 22:16 )

Prezident psychopat. To tu jeste nebylo. Mildu nepočítám, ten sice daleko pro slovo nejde, ale občas trefa do černeho.

kdoasi ( 14. září 2022 22:13 )

A proto drží celá rodina hubu. Psychopat, predátor...

kdoasi ( 14. září 2022 22:11 )

👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa