Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman zve Macrona a jeho ženu Brigitte do Prahy. Podpořil jeho kroky vůči Putinovi a Rusku

Autor: ČTK - 
25. dubna 2022
10:42

Prezident Miloš Zeman v dnešní gratulaci Emmanuelovi Macronovi podpořil aktivity znovuzvoleného prezidenta Francie směrem k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Vybídl k diplomatickému úsilí o ukončení bojů na Ukrajině. V přání, které zveřejnil Hrad, Zeman uvedl, že druhý mandát získal Macron ve velmi neklidné době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině.

„Je zřejmé, že na Ukrajině se bojuje i o naši svobodu a budoucnost. Naše pomoc Ukrajině však musí jít ruku v ruce s diplomatickým úsilím o ukončení bojů a nalezení míru. V této souvislosti tak podporuji i Vaše aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi,“ napsal Zeman v gratulačním dopisu Emmanuelu Macronovi.

Macronovo znovuzvolení a veřejná popularita jsou podle Zemana jasným důkazem jeho úspěšného působení v čele státu i skvělé reprezentace Francie. Zmínil také výbornou úroveň vztahů mezi Českou a Francií a rozvíjející se spolupráci a také návaznost českého předsednictví EU na francouzské.

„Pevně věřím, že se nám podaří v druhé polovině letošního roku úspěšně navázat na velmi aktivní francouzské předsednictví v Radě Evropské unie,“ uvedl.

10:08
29. 4. 2024

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy ukrajinské armády. V Německu si léčili zranění, jež utrpěli v boji. Podle portálu Ukrajinska pravda to uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Podezřelý z vraždy je 57letý Rus, policie ho zadržela ve městě Murnau am Staffelsee. Bavorská policie zatím nemá důkazy o tom, že by čin souvisel s ruskou invazí na Ukrajinu.

Ukrajinska pravda v neděli večer napsala, že pracovníci ukrajinského konzulátu zjišťují, u jakých jednotek muži sloužili a že navážou kontakt s jejich příbuznými.

Muži ve věku 23 a 36 let žili v okrese Garmisch-Partenkirchen, ve kterém leží i město Murnau. V sobotu byli s bodnými ranami nalezeni v areálu tamního nákupního centra. Jeden z nich zranění podlehl na místě, druhý krátce nato v nemocnici. Muže podezřelého z dvojnásobné vraždy policie ještě ten den večer zadržela u něj doma. Podle dosavadních zjištění se s oběťmi znal.

9:49
29. 4. 2024

Končí čtyřdenní návštěva ukrajinských expertů na umělou inteligenci v Praze a okolí. V jejím rámci se třináctičlenná skupina ukrajinských odborníků z firem i univerzit setkala se svými českými protějšky a absolvovala také program AI Fóra Česko & Ukrajina, které se konalo ve středu 24. dubna na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Organizátorem celé mise bylo sdružení CzechInno, ze svých fondů ji podpořily Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

“Intenzivní spolupráci s ukrajinskými partnery na poli podpory pronikání digitálních inovací do praxe ve firmách i veřejném sektoru jsme zahájili bezprostředně po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022,” komentuje historii vzájemné spolupráce výkonná ředitelka sdružení CzechInno Tereza Šamanová. “Překvapila nás nejen technologická vyspělost ukrajinských firem, které mohou svými novinkami vyvinutými i za podmínek, které na Ukrajině aktuálně panují, směle konkurovat svým zahraničním protějškům, ale zejména houževnatost a konzistentní přístup našich ukrajinských partnerů ke vzájemné spolupráci.

9:25
29. 4. 2024

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

Kompletní online

Zeman pozval Macrona a Brigitte do Prahy

Prezidenta Francie pozval Zeman i s chotí na Pražský hrad. „Jsem přesvědčen, že z moci ze svých funkcí budeme mít možnost přispět k dalšímu prohloubení a rozvoji tradičního přátelství mezi našimi zeměmi,“ uvedl.

Macron v nedělních volbách porazil Marine Le Penovou, vnímanou jako spojenkyni Putina.

Francouzský prezident si v minulých týdnech s Putinem několikrát telefonoval ve snaze přispět k ukončení ruské invaze na Ukrajinu. Aktivní na diplomatickém poli byl směrem k Rusku i před vypuknutím válečného konfliktu.

Také Putin dnes Macronovi ke znovuzvolení popřál, stejně učinili americký prezident Joe Biden, německý kancléř Olaf Scholz či představitelé Evropské unie.

Video  Osudová žena prezidenta Macrona: O 24 let starší manželka Brigitte  - Videohub
Video se připravuje ...

pindal ( 6. května 2022 15:50 )

Kdo je hlavní "sup",to nevím.A také nevím o co mu jde.Jediná moje naděje je, věřit mu,třeba to dokáže.Určitě bude vysoce inteligentní a jeho inteligence mu nedovoluje,zneužít nevědomé a ani ty,kteří si to nedovedou uvědomit.A to je podstatné.Třeba naše volby jsou zalo­ženy"­demo­kratic­ky" na tom,že tě na to upozorní,ale zároveň počítají s tím ,že většina lidí si to neuvědomuje,jinak by dopadli jinak.Já si říkám,proč tohle vůbec píšu.Je to proto,že nemám rád zlé lidi,ale nakonec si říkám,jsou to v podstatě oběti,podle čeho by jsme poznali kdo je dobrej.

pindal ( 6. května 2022 15:21 )

Podle mého názoru,většina politiků jsou teoretici a myslím,že i náš pan prezident.Změnít teorii se dá relativně lehce.Mužů činu je velmi málo,škoda.Horší je ,že muže činu,když nemá dostatečnou podporu zlikviduje vyšší muž činu,který ji má.Myslím,že lidem vůbec nevadí boháči,ale velmi by jim mělo záležet na tom,k čemu to bohatství využívají.Jestli s nim chce pomáhat jinak uvažujícím lidem,kteří se nikdy nebudou snažit,přespříliš, stáhnout peníze pro sebe a tím pádem je stáhnou jiní­.tzv­.supo­vé,do­brá.Za jednoho,vůbec z mála pozitivních a asi bohatých mužů činu, považuji Babiše.Přeji mu pevné zdraví.V Čechách unikát.Ale pro ty ,co nasyslovali méně,je to ukrutný zloděj a to jsou skoro všichni "supi".Jinak politici flexibilní,jsou pro hlavního"supa" velmi cenění.Ale každý může mít názor jiný.

horaIysa ( 26. dubna 2022 12:55 )

Ty jsi se prostě začala divit dřív, než jsi došla na konec článku...

Jaryn19 ( 26. dubna 2022 11:57 )

moje mátí je již přes 20 let vdovou, ve světě se běžně ženy dožijí vyššího věku než muži. Tato dáma pochopila, že s mladým mužem nebude vdovou....

horaIysa ( 26. dubna 2022 07:17 )

Rodrigos, ty asi nemáš moc velký přehled o tom, co se děje v Evropě a hlavně od kdy, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa