Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Macron podruhé: Prezident přesvědčivě vyhrál volby, Le Penová uznala porážku

Aktualizováno -
24. dubna 2022
01:03
Autor: ČTK, mav - 
24. dubna 2022
20:05

Emmanuel Macron byl znovuzvolen francouzským prezidentem. Získal více než 58 procent hlasů. Jeho krajně pravicová soupeřka Marine Le Penová porážku záhy po prvních projekcích uznala. Macron ve svém vítězném povolebním projevu uznal, že dostal hlasy části voličů, kteří chtěli zastavit krajní pravici, ale jeho příliš nepodporují. Bere to jako velký závazek a chce být prezidentem pro všechny.

Hodinu po půlnoci bylo sečteno 99 % hlasů, z nichž Macron získal 58,34 %. Na francouzské poměry jde o přesvědčivé vítězství - vždy, když se v duelu utkali dva mainstreamoví politici, měl vítěz náskok jen pár procentních bodů. Potřetí však postoupil do druhého kola kandidát krajní pravice (poprvé Jean-Marie Le Pen, pak dvakrát jeho dcera) - a proti tomu se vždy najde hodně odpůrců. Výrazně však tento efekt klesá s časem.

Asi v půl desáté Macron dorazil mezi své příznivce pod Eiffelovu věž v doprovodu manželky Brigitte a za melodie Beethovenovy Deváté symfonie (hymny EU). Ve vítězném projevu řekl, že chce být prezidentem všech. Připomněl také válku na Ukrajině, význam Evropské unie, rovnost mužů a žen nebo ekologii.

Na rozdíl od své poražené soupeřky Marine Le Penové ji ve svém projevu zmínil. Odmítl pískání davu a řekl, že je potřeba respektovat všechny názory, jak krajní pravice, tak těch, kteří na protest volit nešli.

„Myslím na ty, kteří volili Marine Le Penovou, od této chvíle už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech. Vím, že mnoho našich spoluobčanů, kteří se dnes rozhodli pro krajní pravici, a také hněv a nesouhlas, které je přiměly k volbě tohoto projektu, si žádají odpověď. Je to má odpovědnost,“ slíbil.

Le Penová uznala porážku

Krajně pravicová politička Marine Le Penová porážku uznala. Zisk 43 procent hlasů považuje Le Penová za „zářné vítězství“. Poděkovala všem stoupencům, zejména těm na venkově a v zámoří. 

„Budu dál bojovat za Francii a Francouze,“ řekla Le Penová. „Právě začala velká legislativní volební bitva,“ dodala v souvislosti s nadcházejícími parlamentními volbami, které budou v červnu.

Ve svém projevu Le Penová ani slovem nezmínila svého soupeře. V prvním okamžicích po ohlášení výsledků politička telefonovala a nervózně přecházela po terase svého volebního štábu. Později se podle francouzských médií ukázalo, že gratulovala Macronovi.

Jelikož Macron ve své funkci pokračuje, nemůže podle agentury Reuters očekávat poklidný nástup druhého volebního období. Mnozí příznivci levice pro něj totiž například hlasovali jen kvůli tomu, že chtěli zabránit vítězství Le Penové. A velká byla i neúčast (skoro 28 %), plus přes 6 % prázdných či neplatných hlasů. Ve Francii by proto brzy mohly znovu vypuknout protesty, které provázely velkou část Macronova prvního funkčního období kvůli návrhům některých jeho reforem.

První zásadní výzvou pro Macrona budou červnové parlamentní volby. Podle Reuters lze očekávat, že strany nalevo i napravo od Macrona začnou ihned s předvolební kampaní ve snaze zvolit vládu, která bude naladěná proti prezidentovi. To dnes večer potvrdila i Le Penová, když v zápětí po uznání porážky řekla, že „právě začala velká legislativní volební bitva“. Pokud Národní shromáždění neovládne Macronův tábor, vládu sestaví někdo jiný a prezident by podle zvyklostí měl nechat spíše vládnout premiéra - jako je tomu v parlamentních zřízeních včetně Česka.

V některých velkých francouzských městech vypukly po oznámení očekávaných výsledků prezidentských voleb protesty. V centru Paříže podle médií policie rozháněla demonstranty nespokojené s výsledkem slzným plynem stejně jako v Rennes, kde protestující i zapálili v ulicích barikádu. Demonstrace o několika stovkách lidí jsou hlášeny rovněž z Marseille, Toulouse, Lyonu, Nantes či ze Štrasburku.

Podle záběrů zveřejněných na sociálních sítích policie rozháněla nepovolené shromáždění u náměstí Châtelet v centru Paříže, na které přišli převážně mladí lidé. Několik stovek lidí se podle médií sešlo také na pařížském Náměstí republiky.

Video  Osudová žena prezidenta Macrona: O 24 let starší manželka Brigitte  - Videohub
Video se připravuje ...

gabreta ( 24. dubna 2022 22:56 )

Korespondenční hlasy, že??

buban ( 24. dubna 2022 21:32 )

A volal si už s Putinem,aby mu to sdělil a dohodli se,co a jak dál?

frantacizek ( 24. dubna 2022 21:02 )

to ji prohrál Tomio, jednoznačně

Zobrazit celou diskusi