Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drahé energie a inflace vyhnaly lidi do ulic: Mohutné protesty za vyšší mzdy ve Francii

Autor: ČTK - 
27. ledna 2022
17:13

Po celé Francii se dnes konalo na 170 pochodů a průvodů, jejichž účastníci požadují růst mezd, který by kompenzoval stále rostoucí inflaci. S rostoucími cenami energií a paliv se stále více Francouzů potýká s klesající kupní silou. V kombinaci s blížícími se prezidentskými volbami je to dostatečný důvod, proč vyjít do ulic, píše list Le Monde.

Ke společným protestům svolalo své členy a příznivce několik odborových a studentských organizací. Na posledním protestu se stejnými požadavky se na začátku října sešlo podle ministerstva vnitra 85.400 lidí, podle odborů 160.000 lidí.

V Montpellieru na jihu země prošel průvod s červenými vlajkami, jenž zpíval upravenou verzi národní hymny. V ní žádal růst platů a solidaritu, jak je slyšet z videa na twitteru.

Početné davy prošly také Marseille, dav provázely slogany a výkřiky do tlampačů. Podle policejních odhadů se v Marseille sešlo 2500 demonstrantů, byli mezi nimi přístavní dělníci, zaměstnanci nemocnic, železničáři nebo důchodci, uvedla AFP.

Lidé žádají růst platů

V Paříži se v rámci průvodu i tančilo, někteří tanečníci měli plavky a jedna z postav se podobala ministrovi školství Jeanu-Michelu Blanquerovi, což budilo všeobecné veselí u kolemjdoucích. Mezi demonstranty byli totiž pedagogové a studenti, kteří žádali růst platů učitelů.

Učitelé demonstrovali už 13. a 20. ledna, tehdy ovšem proti opakovaným změnám pravidel pro testování žáků na koronavirus. Dnes se k protestům připojila necelá desetina učitelů, zatímco u jejich předchozích stávek jich byla až třetina.

„Příliš mnoho aktivních zaměstnanců a důchodců je dnes v situaci, kdy mají potíže zaplatit bydlení, topení nebo dopravu… A reakcí nemohou být nouzová řešení připravovaná na poslední chvíli,“ uvedl Yves Veyrier, šéf odborového svazu Force Ouvrière.

Odborové organizace kritizují, že minimální mzda ve Francii za posledních pět let, kdy stojí v čele země prezident Emmanuel Macron, stoupala jen o povinnou inflaci. Organizátoři dnešních demonstrací požadují zvýšení minimální mzdy, tabulkových platů státních úředníků a obecněji všech platů, dávek a starobních důchodů.

Video  Proč stále rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi