Francouzi v zahraničí hlasovali v prvním kole výrazněji než ti ve Francii také pro stávajícího prezidenta. K urnám jich přišlo na celém světě půl milionu, tedy zhruba třetina zapsaných. Macron u nich v prvním kole získal 45 procent hlasů. Na druhém místě skončil v hlasech ze zahraničí levicový Mélenchon s téměř 22 procenty. Častěji než Le Penovou, která v zahraničí získala v prvním kole pět procent, volili i bývalého francouzského kontroverzního novináře Érica Zemmoura a kandidáta strany Evropa Ekologie - Zelení (EELV) Yannicka Jadota.

V celkových výsledcích prvního kola postoupili Macron s 27,84 procenta a Le Penová s 23,15 procenta.

V Praze je zapsáno francouzských 3394 voličů, z toho jich v prvním kole přišlo k urnám 1898. Pro Macrona hodilo před dvěma týdny na smíchovském lyceu volební lístek 37,87 procenta voličů. Druhý skončil Mélenchon s 23,09 procenta, třetí Jadot (11,38 procenta), za ním Zemmour (10,90%). Le Penová byla u voličů v Praze až šestá s 3,56 procenta, porazila ji i kandidátka za Republikány (LR) Valérie Pécresseová (4,84 procenta).

Francouze čekají ještě parlamentní volby

Znovu se francouzští voliči včetně těch v Praze k volebním urnám vrátí 12. a 19. června, kdy budou parlamentní volby. Rozhodnou o tom, s jakou vládou bude dnes zvolený prezident spolupracovat a zda budou ze stejného politického tábora. Mélenchon už začal jednat s dalšími levicovými stranami o případné koalici a prohlásil, že by to měl být v každém případě on, kdo bude příštím francouzským premiérem.

Fotogalerie
31 fotografií