Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rozbije válka V4? Expertka: Orbán by měl zmírnit rétoriku, napoví o postoji k sankcím

Autor: Nikola Forejtová - 
7. dubna 2022
05:00

Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Čtveřice zemí patřící do tzv. Visegrádské skupiny. Aliance se především v posledních měsících zdá nejednotná, především kvůli odlišnému postoji Maďarska k současné situaci na Ukrajině. Mnozí politici po znovuzvolení premiéra Viktora Orbána zmiňovali, že by se také z aliance mohla stát V3. Odlišné názory ale podle ředitelky pro výzkum z Asociace pro mezinárodní otázky Pavlíny Janebové nejsou ve V4 výjimečné. Právě naopak. Rozpad si pak v reálu neumí představit, přeci jenom jsme pořád sousedé a zastáváme jednotu v jiných tématech. Podle expertky by ale Orbán měl pomalu měnit rétoriku směrem k EU i k nám, jak zmínila v rozhovoru pro Blesk Zprávy. 

Začala bych atmosférou kolem V4. Může se zdát, že se nyní trošku rozpadá, přichází o jistou jednotu. Jak se na to díváte vy?

Je otázkou, zdali se Visegrádská skupina někdy vyznačovala jednotou. V některých tématech tomu tak bylo, ale rozhodně ne ve všech, protože Visegrád vznikla jako skupina, která spolu spolupracovala, když se jim to hodilo. Například při vstupu do Evropské unie a do NATO. A posléze i na nějakých jiných tématech, jako byly ty neblaze proslulé kvóty, respektive na odporu k nim, nebo na podpoře balkánských zemí do vstupu do EU.

Nelze pak říci, že by se někdy země shodovaly na vztahu s Ruskem, takže to, co se teď děje, není překvapivé. Dlouho se ví, že historicky jsou například Poláci vůči Rusům kritičtěji naladěni, zatímco Maďaři – zejména pod vládou Viktora Orbána – mají s Ruskem vřelejší vztahy. Na druhou stranu, to jak to nyní vyeskalovalo v souvislosti s Ukrajinou, bych skutečně na té vysoké politické úrovni označila za klíčový okamžik. V tuto chvíli to vypadá tak, že nikdo z těch čtyř představitelů nemá potřebu V4 nějak zdůrazňovat nebo prioritizovat.

A přijde ten čas se o budoucnosti V4 nějak bavit? Po znovuzvolení Orbána se objevovaly i komentáře, kde se mluví o přetvoření aliance na V3. 

Je zapotřebí si uvědomit, že V4 není institucionalizovaná věc. Je to spíše aliance, takže kdyby opravdu k té antagonizaci Maďarka došlo, tak by to nevypadalo tak, že by se z toho stala V3. Nadneseně i proto, že Visegrád je maďarské město. Myslím si, že to, že se Polsko a Česko aktivněji staví proti Rusku a pro sankce, není vlastně potřeba hodnotit v souvislosti s V4.

Když se podíváme i na jiné formáty, třeba Slavkovský trojúhelník, tak se zde taky často mluvilo o tom, jestli to není náhrada za V4, protože Polsko a Maďarsko mají problémy v otázce právního státu. Ano, ty problémy tam jsou, ale to neomezuje spolupráci na nižších úrovních. Česku se možná nemusí líbit, co dělá Polsko nebo Maďarsko, neznamená to ale, že jako státy nemohou spolupracovat v jiných věcech.

Představitelé V4 během schůzky v Londýně, kam vyrazili za Borisem Johnsonem (8.3.2022) Představitelé V4 během schůzky v Londýně, kam vyrazili za Borisem Johnsonem (8.3.2022) | Úřad vlády ČR

Prostě jsme sousedi a máme k sobě blízko…

Ano a je to i důležité říci. I kdyby se Visegrád rozpadl, tak by to nebylo výhodné, protože je vždy dobré mít se sousedy blízký vztah a komunikovat spolu.

Takže i kdyby se něco podobného stalo, tak tam ta blízká spolupráce zůstane.

Je otázkou, jak by ten rozpad vlastně proběhl. Nejsou to formální struktury, takže nemůžete jen tak někam poslat papír. Byla by to otázka nanejvýš nějakých politických vyjádření nebo omezení vzájemné komunikace.

K tomuto bych zmínila událost z minulého týdne, kdy se ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její polský protějšek odmítli účastnit cesty do Budapešti. To byl silný moment, který ukazuje to, že politické vedení států V4 v současnosti má výhrady k maďarskému postoji ke konfliktu na Ukrajině a nebere V4 v tuto chvíli jako prioritu. Není to ale signál úplného a bezprostředního rozpadu. 

Janebová: Orbánova rétorika jde zcela jinou cestou, měl by ji zmírnit

Jaký má tedy vliv na uskupení válka na Ukrajině? Bylo zde několik silných momentů, jako byla cesta premiérů do Kyjeva, které se ale neúčastnil maďarský předseda vlády. Ten také zaujímá odlišný postoj k pomoci Ukrajině, než ostatní státy V4.

Já si myslím, že to na jednu stranu bylo očekávatelné. Na druhou stranu některá vyjádření Viktora Orbána a to, jak se zcela zjevně ubírá jiným směrem než třeba Česko a Polsko, jsou v tuto chvíli velkým tématem.  

Záměrně říkám v tuto chvíli, protože nevíme, jak se ještě vyvine zahraniční politika Orbána po volbách. Jestli se někam posune, nebo jestli se nenajde společné téma, díky kterému se státy semknout podobně jako u migrace.

Pojďme se zastavit u voleb, které jste zmínila. Má znovuzvolení Orbána nějaký vliv? Změní se třeba jeho rétorika?

Od voličů má silný mandát a nemá důvod, aby cokoliv měnil. Pokud jde o partnery v EU, tak by bylo racionální, aby tu svou rétoriku zmírnil. Přeci jenom i on deklaroval, že být členem EU a NATO je pro Maďarsko důležité a potřebuje také peníze z Evropské unie. Pro mě bude velice zajímavé sledovat, jak bude tuto svoji rétoriku v kontrastu s unií balancovat.

Pokud jde o V4, tak zde bych vypíchla projev Orbána po volbách, kde zmínil, že ještě nikdy nemusel čelit tolika protivníkům - Sorošovi, Bruselu, ale i ukrajinskému prezidentovi. To je zcela mimo, je to úplně jiná cesta, než jakou má Česko a Polsko. Skoro to vypadalo, že je mu jedno, že se od nás bude izolovat, což je velice zvláštní. Visegrádská skupina byla pro Maďarsko důležitou zahraničně politickou platformou, především v době, kdy měl Orbán napjaté vztahy s Unií.

Co nás čeká nyní?

Určitě ještě bude zajímavé, až dojde na hlasování o dalších sankcích proti Rusku, protože Maďarsko předem deklarovalo, že pokud bude součástí i energetická dodávka, tak je to pro ně červená linie. Samozřejmě se jim to zatím říká lehce, dokud má například Německo postoj takový, jaký má. Pokud se ale celá Unie shodne, že opravdu stopne dodávky plynu, tak bude velice zajímavé sledovat, co s tím Maďarsko udělá.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

fayet ( 7. dubna 2022 12:31 )

Ukrajina se nestane „liberální a evropskou“, ale bude následovat scénář Izraele, řekl ukrajinský vůdce Volodymyr Zelenskyj.

„Ukrajina se stane velkým Izraelem s vlastní tváří. Země hodlá po ruské speciální operaci napodobit izraelský stát v oblasti bezpečnosti. Vojáci budou v kinech, supermarketech, lidé se zbraněmi jsou budoucností Ukrajiny,“ řekl Zelenskyj s odkazem na izraelský list Haaretz.
Podle ukrajinského vůdce se Ukrajina nestane demokracií, jak to úřady viděly od samého začátku. "Nebude absolutně liberální, evropská." Bude rozhodně vycházet ze síly každého domu, každé budovy, každého člověka,“ uzavřel.
Předtím Zelenskyj promluvil prostřednictvím Zoom k členům Knessetu a také ke svým příznivcům na náměstí Habima v Tel Avivu. Zároveň měl na sobě při projevu tričko se symbolem „Ukrajinské povstalecké armády - UPA“ (UPA je v RF zakázaná). Během Velké vlastenecké války prováděla rozsáhlé etnické čistky v oblastech obývaných ruským, židovským a polským obyvatelstvem. Desetitisíce lidí byly zabity. Zejména jeden z vůdců UPA Roman Shukhevych (v letech 1941-1942 zástupce velitele 201. praporu SS Schutzmannschaft) je zodpovědný za organizaci pogromu ve Lvově, který si vyžádal životy až 5000 Židů.
Připomeňme, že izraelský politolog Jakov Kedmi řekl, že „ztráty na pověsti, které Zelenskyj způsobil ukrajinským úřadům svým projevem před Knesetem, bude obtížné kompenzovat“.

fido2 ( 7. dubna 2022 10:51 )

Amici by měli změnit rétoriku a EU snažit se co nejrychleji ukončit válku a neposílat zbraně do konfliktu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa