Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zničili na Hradě tajnou zprávu k Vrběticím? Omylem to skartovat nejde, upozornil Žantovský

Autor: jt, ČTK - 
31. ledna 2022
05:00

Na Pražském hradě údajně skartovali zprávu tajných služeb k výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích. Ať už to bylo omylem či jinak, měla by podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (37, TOP 09) policie celou věc důkladně prošetřit!

I pokud by zpráva k Vrběticím na Hradě byla skartována omylem, mohl být porušen zákon. Včera to na CNN Prima News řekla předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová, podle které to policie musí prošetřit. Naopak její předchůdce ve funkci Radek Vondráček (48, ANO) je překvapený, že se na veřejnosti objevují informace z vnitřního chodu prezidentské kanceláře.

Hledali otisky

Detektivové totiž prověřují, jestli lidé z kanceláře prezidenta Miloše Zemana (77) skartovali tajnou zprávu, podle níž byly ruské tajné služby zapojeny do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích. Když policie podle zdrojů Radiožurnálu a Respektu chtěla po Hradu utajovaný dokument vydat, pracovníci Kanceláře prezidenta republiky jim řekli, že zpráva byla omylem skartována.

Ke skartaci se asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu D (důvěrné), a to zpráva o Vrběticích,“ uvedl zdroj z prezidentova okolí. Právě detektivové chtěli z dokumentu odebrat otisky prstů nebo stopy DNA, aby zjistili, jestli do složky nenahlížel někdo, kdo nemá příslušnou bezpečnostní prověrku. Nejčastěji se zmiňuje jméno kancléře Vratislava Mynáře (54). Ten ale odmítl, že by někdy četl materiály, k nimž nemá bez prověrky přístup. Záležitostí se chce zabývat ve čtvrtek i sněmovní bezpečnostní výbor.

Žantovský: Omylem to nejde!

Celou věc okomentoval na sociálních sítích i bývalý spolupracovník exprezidenta Václava Havla (†75) Michael Žantovský (73). „Utajované dokumenty spravuje tajná spisovna a jejich skartace podléhá přísnému skartačnímu řádu. „Omylem“ dokument skartovat nejde. Někdo tu překročil zákon,“ napsal.

Hrad v prohlášení uvedl, že loni na přelomu listopadu a prosince byly skartovány vyřazené spisy z předchozích let, které byly určeny ke zničení. „Všechny skartované spisy byly v souladu s platnými právními předpisy vyřazeny, prošly archivním dohledem a byly určeny ke zničení. Skartován nebyl žádný spis určený k archivaci,“ sdělil Hrad, který také uvedl, že do styku s tajnými spisy přicházejí jen lidé s odpovídající bezpečnostní prověrkou.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun  - ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 1. února 2022 15:22 )

Copak už je vyřešeno to, zda Zeman na lůžku ve VN skutečně podepsal před Vondráčkem listinu pro PS? A neřeší se ještě prohlášení Džamily z jurty o prezidentovi?

PraPor ( 31. ledna 2022 17:30 )

jo, a KPR pokračuje novým popindem

elIaella ( 31. ledna 2022 17:14 )

Dost vtipná! Tady u Ukrajinského tématu se sešli soudruzi co čtou jen titulek.

PraPor ( 31. ledna 2022 16:37 )

PraPor ( 31. ledna 2022 16:37 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa