Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První žena u Zemana: Černochová zmínila „záludné otázky“. Blažek zmínil „mlácení gestapem“

Aktualizováno -
1. prosince 2021
16:19
Autor: ČTK, tsv - 
1. prosince 2021
07:25

Miloš Zeman ve středu přijal na zámku v Lánech adeptku na ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Před ní dorazil za prezidentem kritizovaný uchazeč o post ministra spravedlnosti Pavel Blažek a se Zemanem strávili odděleni plexisklem téměř hodinu. Blažek po schůzce v Lánech uvedl, že názor prezidenta na stav české justice je kritičtější než jeho, ale že je to dlouhodobě známé.

Série schůzek, na kterých se prezidentovi Zemanovi představují kandidáti na členství ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS), pokračuje.

„Ta schůzka s panem prezidentem probíhala velmi příjemně, pan prezident je ve výborné formě. Kladl mi záludné otáky o tom, jaká je moje představa v případě, že bych se stala ministryní obrany, kam bychom měli naši armádu směřovat,“ uvedla na brífinku před branou v Lánech Jana Černochová (ODS).

Černochová: Na tancích jezdili naši dědové

S prezidentem se bavili i o moderních technologiích - dronech a robotice. Ale také o armádních akvizicích, českém zbrojařském exportu či Afghánistánu. „Ani já jsem nepovažovala to stažení za ideální,“ podotkla.

Situace s pandemií je opět kritická, rovněž vojáci se snaží čelit tomu, aby došlo k větším ztrátám na životech, poznamenala Černochová. Vojáci a vojákyně pomáhají během pandemie dva roky, Černochová jim adresovala velké poděkování.

V resortu by se i proto mělo přidávat, nikoli škrtat, uvedla. „Na těch tancích jezdili naši otcové a dědové a to rozhodně není sexy po to, aby se do té armády hlásili mladí muži a ženy a chtěli sloužit v moderní armádě 21. století. I moderní technologie by měly přilákat třeba jiné typy lidí, kteří chtějí sloužit ČR,“ dodala.

Blažek: Názor prezidenta je kritičtější

„Bavili jsme se o stavu české justice. Názor pana prezidenta na stav justice je kritičtější než můj,“ řekl na brífinku v Lánech kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Bavili jsme se o prioritách v resortu, kdy v zásadě taková aktuální priorita je situace kolem znalců, kdy soudní znalci odmítají práci vykonávat v podmínkách, které jsou dnes.“

„Bavili jsme se o případné novele zákona o státním zastupitelství, kdy já jsem panu prezidentovi sdělil, že ta novela nutná je, ale nemusí být kdovíjak složitá a dlouhá, protože ten zákon jako takový, který platí třicet let, není zas tak úplně špatný, jak občas čtu,“ pokračoval Blažek.

Video  Blažek řekl priority pro českou justici. Od Zemana dostal radu o novinářích  - ČTK
Video se připravuje ...

Předmětem diskuze byla i funkční období státních zástupců a míra odpovědnosti. „Uvažujeme o tom, aby se zavedla funkční období vedoucích státních zástupců a aby se zvýšila odpovědnost státních zástupců za obecně řečeno přehmaty, protože se domnívám, že ta odpovědnost je tam bohužel malá a má to negativní dopady,“ řekl novinářům kandidát.

O zdravotním stavu prezidenta Zemana se Blažek vyjádřil následovně: „Je ve formě. Na debaty je připraven, čte si podrobně životopisy. Čte si dokonce některé parlamentní projevy, které já jsem v minulosti měl, a ty rozhovory pro nikoho nebudou jednoduché.“

Prezident setkávání zahájil v pondělí, s posledním nominantem chce jednat příští týden v pátek. Možné budoucí ministry si zve v abecedním pořadí, dosud u něj byli kandidáti na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kultury Martin Baxa (ODS) a uchazeč o funkci ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

Slova o mlácení gestapem

Web Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny (HN) na základě anonymních zdrojů uvedly, že Blažka podezřívá policie z podílu na korupci a manipulaci s městským majetkem v Brně. Už loni v létě tato média uvedla, že o zapojení Blažka a dalších politiků ODS do korupce vypovídal stíhaný bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek.

Blažek v pondělním tiskovém prohlášení popřel, že by byl někdy vyšetřován pro kupčení s byty v městské části Brno-střed nebo v brněnské korupční kauze Stoka. Po schůzce se Zemanem uvedl: „I kdyby mě gestapo mlátili tři dny, nevím nic o žádném privatizovaném bytě v Brně. S panem Hubálkem jsem neměl nikdy nic do činění.“

Ke kauze se vyjádřil i během tiskové konference po schůzce se Zemanem. „Pan prezident je informován o tom, co píší Aktuálně a Hospodářské noviny, takže mně zemanovsky poradil, ať se nenechám v žádném případě udolat českými novináři.“

„Já jsem vydal tiskovou zprávu, kde jasně píšu, že nejsem vyšetřován v žádné kauze. Na tomhle trvám,“ uzavřel Blažek. „Nejsem v radě Brno-střed, nerozhodoval jsem o jednom jediném bytě. A kdyby mě gestapo mlátilo tři dny, tak nevím nic o jednom jediném bytě v Brně.“

„Já nevidím jediný důvod, proč by se můj kolega, pan poslanec Blažek měl vzdávat kandidatury,“ hájila Blažka i Černochová. Protože je Zeman kvůli onemocnění covid-19 v izolaci, jedná s kandidáty na ministry přes mikrofony. Při schůzce je odděluje zábrana z plexiskla, které má podobu akvária.

lufenda ( 2. prosince 2021 17:28 )

Má pravdu předseda.

lufenda ( 2. prosince 2021 17:27 )

Mě Blažek vzhledem připomíná Sládka. Když ještě nebyl šedivý...

lufenda ( 2. prosince 2021 17:25 )

Jestli mě paměť nešálí tak právě Černochová patřila v době hospitalizace prezidenta Zemana k nejmilitantnějším žadatelům o uplatnění ústavního kroku na zbavení pravomocí hlavy státu. Jen přemýšlím, kde udělala soudružka poslankyně, starostka a brzy ministryně chybu. A neměla, když včera pochválila Zemanovu formu, vyjádřit aspoň stručnou omluvu za své postoje?

maxpax ( 2. prosince 2021 14:40 )

Což je většina profesionálních otázek. Štěkání za řečnickým pultíkem je jiný level.

maxpax ( 2. prosince 2021 14:38 )

Peak to dávala 8 dní. Tuhle tam snad udrží déle

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa