Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Dohra zakázané teplické party u kmotra Bendy: Soud začne projednávat žalobu na soudce Čapka

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2021
07:20

Nejvyšší správní soud ve čtvrtek začne projednávat kárnou žalobu na teplického soudce Miroslava Čapka. Předseda okresního soudu Jan Tichý navrhuje odvolání Čapka z funkce za to, že se údajně zúčastnil oslavy narozenin podnikatele Petra Bendy. Oslava se konala v lednu v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny.

Čapek účast na oslavě popíral. Tichý však podle starší zprávy webu Česká justice poznal Čapka na kamerových záznamech podle jeho specifické postavy a chůze. Kárnému senátu bude předsedat soudce Karel Šimka, členem je například advokát Ivo Jahelka, známý díky své písničkářské činnosti. Soudce totiž v kárných senátech doplňují zástupci dalších právnických profesí.

Čapek je zkušený trestní soudce. V 90. letech byl poslancem, poté se vrátil do taláru. Má však už za sebou několik kárných řízení. V roce 2015 mu kárný senát snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v den komunálních voleb rozesílal e-mailem fiktivní přepisy údajných rozhovorů tehdejšího teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS).

V roce 2017 senát potrestal Čapka snížením platu o 15 procent na čtyři měsíce kvůli nezákonnému rozhodnutí o vazbě pro jednoho podezřelého. Podle dalšího kárného rozsudku z letošního května měl Čapek brát čtyři měsíce plat nižší o desetinu kvůli průtahům a pochybením v soudních líčeních. Nepořizoval zvukový záznam, aniž by o tom řádně rozhodnul. Zpracování protokolů pak nechal na soudní úřednici.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa