Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nestor ODS Marek Benda: Zeman fandí ANO, Babiš nesmí mít šéfa Sněmovny

Aktualizováno -
14. října 2021
20:54
Autor: Nikola Forejtová - 
14. října 2021
18:10

Nové rozložení Sněmovny je podle matadora české politiky Marka Bendy (ODS) nezvyklé. Benda je poslancem od února 1990, kdy zasedl v České národní radě, v lednu 1993 se stal poslancem PSP ČR. A s malou přestávkou od června 2002 do července 2004 v ní sedí dodnes.

Když přicházel o víkendu do štábu Spolu, hýřil Marek Benda optimismem. „Já jsem velký optimista, že dopadneme dobře,“ říkal poté, co se uzavřely volební místnosti. A mluvil o tom, že se země nachází na křižovatce. „Tady se dlouhé roky držel základní konsenzus právě navazování na 90. léta. Andrej Babiš ho narušil částečně spolu s panem prezidentem. A teď bojujeme o to, jestli se do takového konsenzu znovu vrátíme, anebo ne,“ podotkl Benda.

Jeho optimistická slova se dočkala naplnění. Koalice Spolu ve volbách vyhrála a nakonec se těsně protlačila po sečtení všech okrsků v Praze první místo.

Sněmovna zhrubla, míní letitý poslanec

Benda se stal v únoru 1990 poslancem České národní rady, v lednu 1993 poslancem PSP ČR. Jak se politika za ty dlouhé roky proměnila? „Na začátku 90. let tam přišla spousta lidí, kteří 20, někteří 40 let nesměli nic dělat, psali si do šuplíku, byli nabití nápady. Bylo to mnohem emocionálnější. Teď je to mnohem víc odpovídající průměru populace a řekl bych, že za poslední 6 let opravdu zhrubla. Věci, za které se za našich vlád padalo, odstupovalo do 24 hodin, tohle vládní hnutí naprosto ignoruje,“ míní Benda.

„Teď jsme řekli, že základem je změna, vyměnit tenhle šílený tým Andreje Babiše, a k tomu budeme muset hledat kompromisy a některé věci holt budeme muset vytknout před závorku a říct: ty se v tomto volebním období nebudou řešit,“ dodal Benda.  

Šéf Sněmovny z ANO? Benda to odmítá

Znovuzvolený poslanec se vyjádřil po volbách i k tomu, jak by mohlo vypadat obsazování postů ve Sněmovně. „Vítězi voleb je koalice Spolu. Na mandáty si nehrajeme. Je jasné, že tato koalice bude vládnout (...). V historii parlamentarismu ČR vždycky staví vládní většina svého předsedu PS,“ uvedl Benda pro Radiožurnál.

Podle Bendy nemůže post předsedy Sněmovny připadnout opět ANO. "V okamžiku kdy máme prezidenta, který zcela zjevně fandí hnutí ANO, dokonce řekl, že pověří Andreje Babiše bez ohledu na cokoliv, tak je jasné, že jsme v situaci, kdy třetí pokus sestavení vlády má předseda Poslanecké sněmovny. Hnutí ANO tedy nemůžeme přepustit tento post,“ řekl Benda pro změnu Rádiu Impuls.

Podle Bendy není momentálně nutné odkazovat se na článek 66 Ústavy, který se vztahuje k situaci, kdy by prezident nebyl schopen vykonávat svůj úřad. „Článek 66 budeme aktivovat, pokud bychom se začali dostávat do nějaké ústavní krize, což zatím nehrozí. V tuto chvíli má prezident republiky jediný úkol, a to svolat Poslaneckou sněmovnu,“ avizoval Benda.

Sněmovna by se měla dle Zemanova čerstvého podpisu sejít 8. listopadu, kdy proběhne i ustavující schůze. Za Zemanem do ÚVN ve Střešovicích totiž vyrazil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který po schůzce uvedl, že prezident je dál schopen zastávat svůj úřad a při podpisu termínu dokonce i vtipkoval.

Benda pro Blesk: Čeká nás bojovná opozice

Blesk Zprávy: Co říkáte na nové složení Poslanecké sněmovny? 

Marek Benda: Je to trochu nezvyklé, to je pravda. Máme jen čtyři politické subjekty, které prošly volbami. To znamená, že opozicí bude především jeden skutečně silný subjekt v podobě hnutí ANO. Koalice bude poskládána ze dvou bloků, je tak možné, že opozice bude bojovná.

Nebude spíše častěji docházet ke shodě?

Opozice bude bojovná, tak asi nebude. Ale myslím si, že je to i tom, jakým způsobem se to bude řídit. Zda-li budeme schopni normálně projednávat a říkat si, kde se nejspíše střetneme a kde ne, anebo zda-li to bude chaos, jaký jsme zažívali poslední čtyři roky. 

A jste tedy spíše optimistický? Ať už ve výhledu dalších čtyř let, nebo i kvůli povolebnímu vyjednávání?

Co se týče vyjednávání, jsem velký optimista. Já si myslím, že se to podaří splnit. Vůle na straně obou koalic je značná. A veřejnost očekává, že se podaří zklidnit dobu a podaří se přestat s chaotickým vládnutím. Vidím to dnes a denně na ulicích, kdy mě lidé zdraví a zvedají palce. 

Jestli to vydrží čtyři roky, to nikdy neodhadneme. Bude tu spousta mezníků jako i volby prezidenta, evropské předsednictví a i vnější okolnosti. Ale bude se dělat vše proto, abychom tu zemi stabilizovali a do dalších voleb šli v lepším stavu, než jak nám ji nechala vláda ANO, ČSSD a KSČM. 

Video  Koalice Spolu s PirSTAN: Povolební vyjednávání se zatím daří, strany vytvořily pracovní skupiny.  - ČTK
Video se připravuje ...

ČSSD už ve Sněmovně nebude, stejně tak KSČM. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vyjádřila obavu, že se nebude mít kdo postavit za obyčejné lidi. I v souvislosti se zdražováním.

Ke zdražování ale přeci vedla jejich vláda, zdražování ve chvíli dramatické inflace. Paní Maláčová ať mlčí, my se pokusíme s inflací něco udělat, to je výsledek jejich vlády.

A myslím si, že ve Sněmovně je vždycky někdo, kdo se za obyčejné lidi postaví. Oni asi mají představu, že jsou jediní vyvolení. 

Ještě bych se vrátila ke složení. Letos se i díky kroužkování dostalo do Sněmovny mnoho žen, vnímáte to jako progres? 

Nemyslím si, že je to díky kroužkování, ale i díky tomu, že se ženy dávaly do politických kandidátek. Já na Praze 8 postavil tři ženy. Je dobře, že ja tam více žen, přeci jenom v populaci jsou zastoupení na 50 %. Ukazuje se ale, že na to nemusí být žádné kvóty. 

Array

 

hejhej ( 16. října 2021 10:40 )

maruch:

hejhej ( 16. října 2021 10:39 )

Benda je tak neschopný, že je celoživotní poslanec. Jen mi vadí, že poslanci neodvádějí ze svých platů daně. Když půjde Benda do důchodu, bude mít nadstandardní důchod z peněz daňových poplatníků, což je naprosto nehorázné !!!!

Pirana ( 15. října 2021 19:55 )

Všichni, co tady dnes bulíte a nebyli jste volit...Raději nic nepište. Děkuji

Pirana ( 15. října 2021 19:54 )

Komunista, spolupracovník STB , současný předseda ÚS , Pavel Rychetský , by měl být obviněn za vlastizradu ! Vše, co se tu dnes děje, není náhoda !! Vše je řízené ! Otázka kým ? Že by Bruselem ? Můžeme se těšit na Eura, migranty ..atd ? 😥

amgal ( 15. října 2021 11:44 )

Benda jdi už makat rukama, hlavu máš jen , aby ti nepršelo do krku!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa