Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volný má přes 90 tisíc za bitku ve Sněmovně platit na splátky. Vydají ho poslanci policii?

Autor: ČTK - 
27. května 2021
16:05

Sněmovní mandátový výbor požádal kvůli žádosti o vydání poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání o zproštění mlčenlivosti policisty a obvodní státní zástupkyně z Prahy 7, které chce vyslechnout, a také o nahlédnutí do spisu. Policie podle Deníku N Volného podezírá z šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na jeho facebookovém profilu o léku Ivermektin. Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) po dnešním jednání výboru novinářům řekl, že předpokládá souhlas policie i státního zastupitelství. Znovu by se podle něj mohl výbor žádostí zabývat před prázdninami.

Zpravodajem pro projednání žádosti určil výbor poslance ANO Milana Ferance. Na zasedání, jehož termín bude záviset na rychlosti postupu policie a zastupitelství, výbor pozve i Volného.

Volný v příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů. „Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ napsal.

Policie v březnu uvedla, že si pisatele předvolá k podání vysvětlení. Žádost o poslancovo vydání k stíhání odeslala ve čtvrtek, výbor ji obdržel od předsedy dolní komory v pondělí.

Ivermektin se obvykle používá jako antiparazitikum, ovšem v Česku není registrován. Státní ústav pro kontrolu léčiv už dříve uvedl, že má zatím k tomuto léku málo informací na to, aby jej mohl doporučit k léčbě covidu-19. Lék zkouší k léčbě pacientů s covidem nemocnice u svaté Anny v Brně.

Policie se už dříve zabývala lednovou potyčkou Volného přímo v jednacím sálu Sněmovny, vyhodnotila ji jako přestupek. Imunitní výbor uložil poslanci pokutu. Sněmovna následně potvrdila, že má zaplatit jeden měsíční poslanecký plat, tedy zhruba 90 800 korun. Volný avizoval, že sankci neuhradí a obrátí se na Ústavní soud. Tvrdil, že disciplinární řízení proti němu bylo politicky motivované a nezákonné. Protože uběhla lhůta, po kterou měl možnost pokutu zaplatit, výbor dal pokyn Kanceláři Poslanecké sněmovny, která má ve věci kompetence, uvedl Grospič. Doplnil, že výbor zohlednil výši sankce a doporučil použití splátkového kalendáře.

sorgedoktor ( 27. května 2021 18:25 )

Od te doby,kdy dr Macek jednu vysolil MUDr Rathovi primo u mikrofonu, tak v televiizi nebyxlo takove vzruseni, takova show...Ti lide co jsoui voleni by meli mit representativni chovani

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa