„S ohledem na judikaturu Ústavního soudu je nutné rozhodovat o účastenství soudní rehabilitace i v takových případech, kdy došlo k násilnému vystěhování, a i přesto následně nedošlo k odsouzení ani k zahájení trestního stíhání,“ uvedl předseda soudního senátu Libor Holý.

Návrh, který dnes soud projednával, podal za dcery Srba právník Lubomír Müller. Jan Srb, jeho žena Marie a dcery Libuše a Jana byli v roce dubnu 1953 donuceni, aby se vystěhovali ze svého bytu, protože ho podle Okresního národního výboru v Říčanech užívali „proti veřejnému zájmu“. Jako náhradní byt jim úřady určily jednopokojový byt v obci Konopiště. Na vystěhování měla rodina tři dny, jinak by ji výbor na její náklady vystěhoval sám.

„Vyplývá z toho - těžko hledat slušná slova, jak nazvat výměr Okresního národního výboru v Říčanech - jak se snaží své rozhodnutí odůvodnit odkazy na případné trestné jednání pana Srby a jeho manželky s tím, že nejsou schopni se starat o svůj vlastní majetek,“ uvedl k dnešnímu rozhodnutí o rehabilitaci soudce. „Výměr okresního výboru je jednoznačně typickým rozhodnutím dané doby, v době nesvobody, kdy naprosto nezákonným, nepřípustným způsobem zasahoval do vlastnického práva a základních práv a svobod občanů Československé republiky,“ dodal Holý.

České soudy v podobných případech rozhodovaly několikrát, loni v únoru například rakovnický soud rehabilitoval rodinu Václava Malce ze Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku, které byl v roce 1953 vydán tehdejším režimem zákaz pobytu v okrese Nové Strašecí. V roce 2017 Okresní soud v Hodoníně očistil sedláka Metoděje Hlobílka. Toho komunisté v roce 1951 nuceně a bez právního podkladu vysídlili z jeho domova, ze statku v Mistříně na Hodonínsku, v takzvané akci K, tedy Kulak.