Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kulhánek pro Blesk: Hamáčkovi s Moskvou věřím. A kvůli dovolené to schytal i od partnerky

Autor: Jakub Kopřiva - 
21. května 2021
05:00

Svůj resort na rozdíl od svého předchůdce za vykuchaný nepovažuje. A na schůzce, kde by se handlovala bezpečnost Česka za ruskou vakcínu, by nebyl. To řekl v rozhovoru pro Blesk ministr zahraničí Jakub Kulhánek (36, ČSSD). A prozradil také, za jakých podmínek bychom mohli na dovolenou k moři.

Dali jsme ruské straně čas do konce května na srovnání počtů lidí na ambasádách. Máte nějaké zprávy o tom, že by už alespoň část odletěla?

My jsme postupovali podle článku 11 vídeňské úmluvy, kdy jsem rozhodl o zastropování počtu ruských pracovníků na ambasádě. To je běžný diplomatický nástroj. Ruská ambasáda má čas do konce května, tady nejde o nějaké sledování, kolik diplomatů odjelo, nebo ne. Prostě do konce května bude počet pracovníků na ruské ambasádě odpovídat počtu na naší ambasádě v Moskvě. To podstatné je, že vědí, že musí do konce května snížit ten počet.

Nemáte obavy, že se agenti ruských tajných služeb vrátí do Česka, akorát budou působit na konzulátech, kde se stavy nesnižovaly, a ne na ambasádě?

To úplně tak není. Ty počty na konzulátech stanoveny jsou, my jsme je nesnižovali, stejně jako ruská strana. Těch 18 zpravodajců s diplomatickým krytím, které jsme vyhostili, se nesmí vrátit. To je podle článku 9 vídeňské úmluvy. I v Brně a Karlových Varech jsou ty počty stanoveny a my jsme v situaci, kdy jsme stanovili striktní paritu počtu diplomatů na ambasádách v Praze a Moskvě.

Po útoku na Sergeje Skripala vyhostili spojenci Velké Británie na 100 ruských diplomatů. Po oznámení kauzy Vrbětice to bylo jen 8. Není to zklamání?

Případ Vrbětic byl oznámen i v kontextu hackerských útoků, kdy americká strana vyhostila diplomaty, podpořilo ji Polsko. Mně se nelíbí, že tu podporu, kterou jsme dostali, snižujeme jen na nějaký závod ve vyhošťování. Pro mě je podstatné, že nám spojenci okamžitě vyjádřili podporu, řada z nich si předvolala – a to je velmi silné gesto v diplomacii – ruské velvyslance a vyjádřili jim znepokojení. Z mého pohledu je toto mnohem důležitější.

Vám se sice nelíbí závod o vyhošťování, ale není právě tohle to gesto, které vnímá široká veřejnost?

Jsem přesvědčen, že pokud zazní podpora z NATO a z EU jasná slova, že stojí za Českou republikou a věří nám, tak tohle je i z pohledu veřejnosti mnohem podstatnější, než jestli bude vyhoštěno tolik a tolik diplomatů. Jaké bude to číslo, kdy si řekneme, že je to dostatečné.

Jak moc snižuje v očích spojenců to dění u nás, kdy premiér mluví o jedné vyšetřovací verzi, prezident Zeman přišel se třetí a ministr zahraničí v této věci nevystoupil vůbec?

Rád to veřejně řeknu. Vím o jedné verzi, v tomhle mohu podepsat slova premiéra i vicepremiéra. Přiznám se, že co se týče našich partnerů, tak mě se na to nikdy nikdo neptal. Po jmenování do funkce jsem hned druhý den prezentoval prostřednictvím tajného spojení velvyslancům NATO ten případ ve Vrběticích a detaily těch zjištění. A hned v návaznosti na to přišlo ze Severoatlantické aliance to prohlášení na podporu České republiky. Za sebe mohu říci, že na setkáních s unijními ministry zahraničí či NATO Česká republika mluví jedním hlasem.

Pokud mluví Česko jedním hlasem, tak co potom ten výrok vašeho předchůdce pana Zaorálka, že je to ministerstvo vykuchané?

Zakázal jsem si komentovat výroky svých předchůdců. Je to trochu zkratka, ale ta realita je trochu jiná. Myslím si, že ministerstvo zahraničí má spoustu schopných diplomatů. Zahraniční politika je týmový sport.

Tady to ale vypadá, že máme tým premiéra, tým z Černínského paláce a tým z Hradu.

Takhle to být nemá. Abychom mohli mít efektivní zahraniční politiku, tak tito tři spolu musí mluvit. Tak to je. Vnímám roli ministra zahraničí, že musí nacházet shodu s premiérem i s prezidentem a dalšími ústavními činiteli. Nepozastavuji se nad tím, že evropská agenda z povahy věci po našem vstupu do Unie přešla pod Úřad vlády. Prostupuje všemi resorty, a tak je logické, že unijní politiku koordinuje premiér. A je mu k tomu nápomocen ministr zahraničí. Že je někdy složitá komunikace? To bylo vždycky. Rozhodně nevnímám tenhle barák z tohoto pohledu jako vykuchaný.

S premiérem můžete komunikovat na vládě, ale co s Hradem? Kolikrát jste mluvil od vašeho jmenování s prezidentem?

S prezidentem jsem mluvil od jmenování asi třikrát, naposledy v úterý, kdy mě pozval do své delegace k přijetí srbského prezidenta. Na 19. června jsem zván na expertní tým prezidenta do Lán. Myslím, že tak dva roky ministr zahraničí nebyl pozván do Lán. Tuto komunikaci vnímám jako dostatečnou. A komunikuji i s Rudolfem Jindrákem (šéf zahraničního odboru Hradu – pozn. red.), potkáváme se každý týden.

Co budete řešit na expertním týmu v Lánech?

Můžu naznačit, jak to probíhá. Kromě aktuálních otázek to má být i dlouhodobější pohled na zahraniční politiku. Teď zpracovávám asi desetistránkový materiál a budeme se bavit o mém pohledu na aktuální stav české diplomacie. Ještě před tím s panem prezidentem pojedu na summit NATO v Bruselu spolu s Lubošem Metnarem (ministr obrany, pozn. red.). Z těch aktuálních témat se budeme nejspíš bavit o nadcházejícím maďarském předsednictví ve V4 a nevyhneme se i našemu předsednictví v EU. Pana prezidenta zajímá západní Balkán, takže tam budu mluvit i o tom, jak můžeme více pomoci urychlit rozšíření Unie na západní Balkán.

Podle informací Blesku jsou potíže s provozem Českého domu v Moskvě. Je pravda, že z něj byl financován chod českých ambasád a je to nyní v ohrožení?

Pravda je, že Český dům byl velmi výdělečný. Mě jako ministra zahraničí netěší ta diplomatická roztržka a ty dopady, které to má, ale my ji nezavinili. Nyní řešíme, jak dál nejen s naší ambasádou v Moskvě, ale i právě s Českým domem. Chtěl bych, aby dále fungoval, a připravujeme alternativy, jak bychom mohli Český dům udržet v provozu. Je tu riziko, že bude chvíli ztrátový, my se bavíme s firmami, které tam jsou v nájmu. Snažíme se najít co nejméně finančně bolestivé řešení a zároveň i takové, aby byl Český dům znovu výdělečný.

To jste mi odpověděl na půlku otázky. Ale jak to je s financováním jiných českých ambasád z výdělků Českého domu? Jsou v ohrožení?

Ne financování ambasád, ale pokud vím dobře, tak Český dům generoval zisk, který byl použit na financování některých českých center, ne ambasád jako takových. Provoz ambasád ohrožen rozhodně není. Mohlo by se to podepsat na provozu některých center, ale to je na nás, až budeme sestavovat rozpočet na příští rok, a holt budeme muset tu ztrátu po nějakou dobu vykrýt.

Pane ministře, jak to bylo s těmi schůzkami na vnitru? Pořád panuje spoustu otazníků kolem cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy.

Nebyl jsem na všech schůzkách, zároveň to byly schůzky, jejichž obsah i z důvodů těch citlivých informací, které tam byly probírány, nejde sdělovat. Pro aparát a bezpečnostní složky i vládu to byla bezprecedentní situace. Pro mě je klíčový ten výsledek. Ale na schůzce, kde by se mělo obchodovat s našimi bezpečnostními zájmy, já bych nebyl. A nechápu, co by mělo být obsahem toho handlu, když se vědělo, že část informací už mají novináři. Na schůzkách, kde jsem byl, tak byla vypjatá atmosféra, kde se řešilo skandální odhalení role ruských tajných služeb v kauze Vrbětic a reakce České republiky.

Jde ale o to, že proběhla tajná schůzka, ze které přinesl Janek Kroupa informaci o handlu. Tak kde se podle vás ta informace vzala?

To nevím, ptáte se dobře a já nechci za pana Kroupu mluvit. Ale jestli si dobře pamatuji, tak první článek byl o tom, že Hamáček chtěl letět do Moskvy vyměnit Vrbětice za sputnik a summit a hned k tomu byl přídomek vlastizrádce. Na začátku bylo: chtěl letět obchodovat a teď jsme v situaci – a to už nikdo nezpochybňuje – že nemohl chtít nic zobchodovat, protože neměl co. Tady bylo vzneseno strašně silné obvinění a teď jsme v situaci, kdy už to není vlastizrada, ale řešíme, jestli měl objednané letadlo. Mně to přijde bizarní.

Takže vy panu Hamáčkovi věříte?

Já panu Hamáčkovi věřím.

Blíží se nám léto, pojedeme letos na dovolenou?

Doufám, že ano, dělám pro to maximum. Tady je ve mně trochu ten „vnitrák" a říkám, buďme opatrní, o zdraví jde až v první řadě. Mě někteří lidé osočují, včetně mé partnerky, že jsem workoholik a na dovolenou pořádně nejezdím, ale i já bych si na pár dní někam zajel. Vím, že je to strašně frustrující, když je ten vir tady rok a půl s námi. Znamená to spoustu omezení včetně toho cestování. Myslím, že lidé si zaslouží trochu se nadechnout.

Kam bychom tedy mohli vycestovat?

Co se týče, kam na dovolenou, tak jsem mírný optimista. Myslím, že v rámci Evropy určitě, hodně nadějí vkládáme do covidpasu, který by měl platit od 1. července a měl by umožnit relativně snadné cestování. A to v tom smyslu, že buď v papírové, nebo digitální podobě budete mít potvrzení o očkování, testu nebo prodělání covidu. Tohle by mělo umožnit se snadno prokázat třeba v hotelu nebo při kontrole.

Budou mít očkovaní nějaké výhody?

Pro očkované s našimi nejbližšími sousedy už rozbíháme cestování. Na to se budou nabalovat i služby. Třeba do Maďarska mohou Češi normálně cestovat a využívat třeba lázně, tedy stejné benefity jako očkovaní Maďaři. Jsou to zatím malé krůčky, ale postupně budou přibývat.

Vy sám jste očkovaný?

Jsem velký zastánce očkování, to je podle mě světlo na konci tunelu. Jakmile spadnu do té kategorie, kdy se budu moci nechat naočkovat, tak půjdu.

Co populární turistické cíle mimo Evropu, tam se taky budeme moci podívat?

Začínáme na tom pracovat. Vyjednáváme, ale jde o to, aby to bylo bezpečné. Jednou z cest je vytvoření jakýchsi turistických bublin, v tom se hodně snaží Turecko. Jde o to, že ta populární letoviska budou hlídaná a zabezpečená, aby se dostálo všem epidemiologickým opatřením a snižovalo to riziko. Bylo by to spíše pro organizované zájezdy.

Jak to bude s dětmi, které se nemohou nechat očkovat?

My s těmi populárními destinacemi řešíme i to, že když jede rodina s dětmi, tak budou muset podstoupit test. Tak jak to udělat, aby to bylo pro turisty co nejkomfortnější. V tomhle ten stát by měl zajistit, aby testy byly zadarmo, nebo je nějakou cestou kompenzovat.

Kdo by to měl kompenzovat?

Tady by měla být kompenzace od zdravotních pojišťoven.

A komu by to měly kompenzovat?

Bavíme se o snižování té frekvence testování, ale měla by tu být možnost mít jeden dva PCR testy za měsíc pro ty, kteří budou například chtít cestovat do zahraničí. Ale já budu rozhodně s dalšími ministry za sociální demokracii na vládě prosazovat, aby testy byly zadarmo a nenavyšovaly tak už dost drahé dovolené.

Už jste říkal, že se rozjíždí snazší cestování pro očkované s našimi sousedy. Neplánujete něco podobného i s Chorvatskem a Řeckem před spuštěním covidpasu?

Určitě, my s nimi teď jednáme. Přál bych si, aby to bylo pro české občany co nejméně náročné a obtěžující. Ten vir nám nezmizí, takže nějaká omezení tam budou, ale pro mě je důležité cestování s dětmi – to je velké téma, které chci s chorvatskou a řeckou stranou probírat. Co se týče očkovaných Čechů, tam to vidím jako nejjednodušší. Už jen v tom, že ta potvrzení jsou vydávána dvoujazyčně a od poloviny června by měl fungovat QR kód a poté i aplikace. Takže pro očkované by cesta do Chorvatska a Řecka měla být celkem jednoduchá.

Proč jste si vybral jako svého náměstka Jana Kohouta?

Znám ho hodně dlouho, s Honzou Kohoutem jsem přišel na ministerstvo zahraničí, byl jsem jeho poradce. Považuji ho za jednoho z našich nejzkušenějších diplomatů, začínal na ministerstvu zahraničí jako referent, prošel si pak řadou manažerských funkcí, byl naším velvyslancem při EU a dvakrát i ministrem zahraničí. Neznám moc zkušenějších diplomatů. Já jsem ho oslovil a jsem rád, že moji nabídku přijal. Pro mě to byla jasná volba.

Nebojíte se, že to bude náměstek Hradu?

Mě o to nikdo nepožádal, beru to tak, že ministr si má vybírat své nejbližší spolupracovníky. Je to jen a jen moje volba. Jan Kohout bude můj náměstek a bude prosazovat moji politiku. Rozhodně není náměstkem Hradu.

Video  Zeman jmenoval nového ministra zahraničí. Kulhánka přijal v kolečkovém křesle  - Blesk/ČT
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 22. května 2021 15:29 )

MY, Nemci takove jako je Cesko v EU nazyvame---STÖrenfried!!

wenzel trousil ( 22. května 2021 15:27 )

TADY TOLIK LIDI RESI PROBLEMY KTERE BY TADY NEBYLY KDYBY TU ONI NEBYLI.

grafty8 ( 21. května 2021 20:23 )

Jakoubku, ty brzo zapláčeš jako Gross. Ambiciózní chlapci....

zada ( 21. května 2021 15:15 )

No já jen doufám, že volby na podzim dopadnout tak, že tohoto člověka už nebudem vídat))

cid2000 ( 21. května 2021 15:02 )

Bohužel,CIA se daří provádět našim jménem nepřátelské operace proti ekonomickým zájmům České republiky za přispění vlastních zdejších zrádců kouddeláákků. Sloužíme všem jen jako nastrčení bl.be­.č.ci­!!Smut­né!Ne­doká­žeme si dělat politiku jako Německo nebo Rakousko ve svůj prospěch!!Nikdo nás výrazně nepodpořil! Ba, naopak,chtějí klid na obchod-kšefty a my z toho děláme trapné obr nevítěztví, které si Německo ani nepřeje,protože mu kazí nordstream-2 kšefty s Ivanem!Jsme neskuteční mamlasové co riskují za soukromou problémovou kontroverzní dynamit-bu-bum firmičku,která si kšeftovala s kdekým a kde s čím!Dodnes nejsou prověřeni na detektoru lži šéfové této firmičky!!Prý chudáci nechtí,...proč asi proboha ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa