Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prodej vojenského materiálu bude mít na starosti nová agentura. Metnar vyslyšel apel firem

Autor: CTK - 
22. února 2021
18:05

Nová agentura ministerstva obrany bude podporovat prodej vojenského materiálu na mezivládní úrovni. Záměr na její založení v pondělí schválila vláda. Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) bude součástí ministerstva obrany jako jeho samostatný útvar. V tiskové zprávě to sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Cílem nově vznikající agentury je podpora prodeje vojenského materiálu na mezivládní úrovni. Agentura nebude podle ministerstva obrany skutečně nakupovat a prodávat vojenský materiál. Bude ale zajišťovat vládní zprostředkování této dohody, která bude zastřešena zárukami za technickou kvalitu zboží a mezivládní dohodou o vojensko-technické spolupráci. Záruky za technickou kvalitu dodávaného materiálu bude mít na starosti státní podnik Vojenský technický ústav. „V konečné fázi (AMOS) navrhne vhodné řešení státního zastřešení kontraktu, který bude podepsán mezi českým dodavatelem a zahraniční vládou,“ uvedl Fajnor.

Video  Metnar chce pro armádu moderní vybavení. Ne jen pomáhat a pak čelit škrtům.  - abl
Video se připravuje ...

„Po podobné podpoře od státu volají české firmy už mnoho let. Nástrojem pro mezivládní obchod s vojenským materiálem disponuje jen sedm států na světě a nyní k nim bude patřit i Česká republika,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), která návrh předložil. Česko formou mezivládní dohody nakupuje například vojenské vrtulníky ze Spojených států nebo mobilní radary z Izraele.

Vznik agentury podle ministerstva vychází ze zkušeností například Spojených států, Francie, Švédska nebo Izraele a pomáhá mimo jiné zaručit větší důvěryhodnost. Ministerstvo věří, že AMOS českým vývozcům vojenského materiálu zajistí konkurenční výhodu. Ministerstvo obrany odhaduje náklady na první rok fungování agentury na 16 milionů korun, pracovat v ní bude deset lidí. Činnost by měla zahájit 15. března.

„V mezinárodním kontextu tím Česká republika vyšle jednoznačný signál, že je vždy připravená a schopná adaptovat se na nové podmínky. Pro mnohé státy se můžeme stát cenným spojencem v oblasti obranné spolupráce,“ uvedl náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany Tomáš Kopečný. Ministerstvo obrany počítá také se zřízením meziresortní pracovní skupiny, ve které budou i zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zahraničních věcí a ministerstva financí.

LuCo ( 26. února 2021 19:22 )

Něco prodáme, něco koupíme.... Bojovými vrtulníky a houfnicemi ten koronovirus rozprášíme na padrť!!! Jen k tomu nepouštět odborníky typu Kalouska, Parkanové a vyjednávače Dalíka!(Ale pozor při výběru techniky! Npř. na vyřazení z boje všech naších Pandurů stačí pár starých Škodovek a Casy nepotřebujeme na nic jiného, než pro transporty zvířat ZOO!)

Piculinka1958 ( 23. února 2021 11:50 )

Cesko na zbrane nema, pritom ma jako zaostaly stat hodne veci k reseni. Zruseni armady by tedy bylo logickym krokem pri zachovani jakesi Narodni gardy bez tezke vyzbroje. Obklopeni jen "prately", nemame se ceho obavat. A kdyz jsme se obavat meli, armada nam byla stejne k nicemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa