Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Musím být na vládě.“ Hamáček řekl, proč nepoletí pro Sputnik, a sklidil výsměch

Aktualizováno -
17. dubna 2021
11:40
Autor: ČTK - 
17. dubna 2021
10:00

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes oznámil, že svou plánovanou cestu do Moskvy neuskuteční počátkem příštího týdne kvůli tomu, že je nutná jeho účast na pondělním jednání vlády. Uvedl, že se na tom v pátek dohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády v pátek řekl, že Hamáčkovi cestu do Moskvy v současné době nedoporučil. Hamáček kromě ministerstva vnitra nyní řídí i ministerstvo zahraničí.

„K mé plánované cestě do Moskvy - včera jsme se s panem premiérem dohodli, že je nutná má účast na pondělním jednání vlády,“ uvedl dnes Hamáček na twitteru. Pravdivost Hamáčkova zdůvodnění následně v odpovědi zpochybnil kromě jiných předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle oficiálního programu kabinet nemá v pondělí na programu žádné klíčové normy, opatření či zákony. Jednat má například o žádosti o zabezpečení letecké dopravy českého reprezentačního týmu na kvalifikační utkání na Mistrovství Evropy v házené mužů či strategii  biologické rozmanitosti ČR 

Vedle jednání české vlády je na pondělí ohlášená také videokonference ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Zabývat by se měli mimo jiné napjatou situací na Ukrajině, u jejíchž východních hranic se v poslední době soustřeďují ruská vojska. Kyjev v této souvislosti varoval před rizikem ruské ozbrojené agrese, Moskva tvrdí, že jen chrání svou bezpečnost. České ministerstvo zahraničí ještě pod vedením Hamáčkova předchůdce Tomáše Petříčka (ČSSD) vyjádřilo podporu Ukrajině, její svrchovanosti a územní celistvosti.

V Moskvě chtěl Hamáček jednat o případných dodávkách ruské vakcíny Sputnik V po jejím schválení evropskou lékovou agenturou. Babiš dal v minulých dnech opakovaně najevo, že s cestou nesouhlasí. Hamáčkovi doporučil, aby do Moskvy nejel, protože na to není vhodná doba. „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ uvedl Babiš ve čtvrtek v rozhovoru pro Blesk. Podle něho může Česká republika téměř okamžitě získat 300 000 dávek ruské vakcíny proti covidu, čeká ale na její unijní schválení.

Hamáček podle programu pondělního jednání vlády nepředkládá za ministerstva, která řídí, k projednání žádný zákon ani nařízení. Týkají se ho ale návrhy, aby náměstek ministra vnitra pro státní službu byl ve spolupráci s ministrem vnitra, ministryní financí a ministryní práce a sociálních věcí pověřen provedením kolektivního vyjednávání, případně Národní strategie pro čelení hybridnímu působení. 

Součástí Hamáčkovy delegace v Moskvě měl být i bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Podle jeho vyjádření pro Deník N se měl Hamáček v Moskvě setkat s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem. Hamáčkovu cestu kritizovala i opozice. Připomínala mimo jiné to, že mezi příznivce očkování Sputnikem V patří prezident Miloš Zeman, který tento týden uspěl s požadavkem na odvolání Tomáše Petříčka (ČSSD) z funkce ministra zahraničí.

Video  Hamáček o vyhazovu Petříčka: ČSSD musí být srozumitelnější. A promluvil o Sputniku V a jednání s Rusy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 17. dubna 2021 20:51 )

Vzpomeňte si na pohádku! Hloupý Honza nebyl ani náhodou žádný blbec!!

ANO_nam_bude_lip ( 17. dubna 2021 20:30 )

Takže už se ví, proč byla najednou zrušena Tlamáčkova cesta do Ruska.
Profláklo se, že za výbuchem ve Vrbicích se dvěma mrtvými stojí ruské tajné služby.
A dosud nedostal kvákance z hradu, jak to má okecávat, že na teroristické útoky v naší zemi mají ruští soudruzi právo.

user ( 17. dubna 2021 17:47 )

Netuším kdy jsem Vám nabídl tykání, aha už vím, nikdy.

user ( 17. dubna 2021 17:46 )

Hlavně ať Vám nepraskne zilka

zadnice ( 17. dubna 2021 17:38 )

Hamáček ČSSD velmi "prospívá" k odchodu z PS!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa