Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalousek slaví šedesátiny: „Nejvíc si přeji, aby chcípnul PES. A proč volíte neschopné?“

Aktualizováno -
17. prosince 2020
23:03
Autor: ČTK, simao - 
15. prosince 2020
07:22

Miroslav Kalousek (TOP 09) slaví ve čtvrtek šedesátiny. Na twitteru uvedl, že ho nikdy nenapadlo, že si coby milovník zvířat bude nejvíc přát aby "chcípnul PES". V rozhovoru pro ČTK se nechal slyšet, že jeho zbožným přáním jsou předčasné volby, které by se odehrály v červnu 2021. Sám však kandidovat do Sněmovny již skutečně nebude. Vládě vytýká ignorantský a přehlíživý přístup, jaký prý nepamatuje.

Miroslav Kalousek17. prosince slaví šedesáté narozeniny. Již více než čtvrt století je přitom nepřehlédnutelnou osobností české politické scény. Současný předseda poslaneckého klubu TOP 09 byl mimo jiné přes pět let ministrem financí, poslancem je s krátkou přestávkou již od roku 1998. Kromě toho byl také předsedou dvou parlamentních politických stran - KDU-ČSL a TOP 09, kterou spoluzaložil.

„Děkuji Vám všem za milá přání k mým šedesátinám. Nikdy mě (milovníka zvířat) nenapadlo, že nejvíc ze všeho si budu k narozeninám přát, aby chcípnul PES. Leč je to tak. Upřímně to přeji sobě i Vám,“ napsal ve čtvrtek na twitteru.

A později dodal: „Vláda zaspala chytrou karanténu. Zaspala nezbytná opatření na konci léta. Zaspala přípravu očkování. Má a bude mít na svědomí tisíce mrtvých. Teď ani není schopná poskytnout zemi její rozpočet. Můžete mi, její voliči, upřímně říct, proč volíte tak neschopné osoby?“ To když se zúčastnil jednání opozice s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou před pátečním pokračováním 3. čtení návrhu rozpočtu na rok 2021.

Ignorantská vláda

Kalousek je k protiepidemickému systému kritický. Před narozeninami nešetřil ani vládu. „Nepamatuji si nikdy tak ignorantský a přehlíživý způsob vlády vůči opozici, jaký předvádí Babišova vláda. To prostě nebylo zvykem, nikdy. To je styl, který do toho přivedl konkrétně Andrej Babiš,“ uvedl v rozhovoru pro ČTK.

Předčasné volby jsou však podle něj zbožným přáním, počítá spíš s řádným podzimním termínem. Kalousek řekl, že by zkrácení funkčního období současné Sněmovny uvítal. Volby by podle něj ideálně měly být nejpozději v červnu.

„Jednak červnový termín je tradiční a zadruhé by to mělo dvě velké výhody. Nová vláda by si mohla předložit už svůj vlastní rozpočet, což nebude možné, pokud budou volby v říjnu,“ uvedl.

Zbožné přání

Kalousek nicméně nepovažuje předčasné volby za reálné. „Moc ne. Říkám to jen jako své zbožné přání, které bych rád podpořil. Ale nemyslím si, že k tomu dojde,“ uvedl. Sněmovna by se podle něj totiž musela rozpustit nejpozději v březnu. „Ale nezaznamenal jsem žádné jednání na toto téma,“ připustil.

I když sám kandidovat nebude, přál by si, aby volby v příštím roce znamenaly změnu. „Rád bych pro to udělal maximum. Doufám, že se to stane, stát se to nemusí. Může přijít i změna k horšímu,“ uvedl.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou.  - Blesk
Video se připravuje ...

Spory s Babišem i u soudu

Ostré názorové střety má Kalousek ve Sněmovně nadále zejména se šéfem ANO Babišem.

Střety občas přecházejí až v osobní útoky, což nedávno potvrdil i soud. Ten v září, zatím nepravomocně, rozhodl, že Babiš se má Kalouskovi omluvit za svůj výrok, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Babiš narážel na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany, za které bývá politickými oponenty často kritizován. Kalouskovi tehdy byla připisována odpovědnost za několik kontroverzních zakázek, vyšetřování kauz a stížností na jeho počínání v resortu ale žádná pochybení neprokázalo.

Kalousek o koalici přesvědčuje u kávy, piva či u telefonu

Pro TOP 09 podle Kalouska nyní neexistuje lepší varianta než jít do sněmovních voleb v roce 2021 v bloku s ODS a lidovci. O projektu, kterého se osobně nezúčastní, podle svých slov usilovně přesvědčuje, jak v létě slíbil. Jako povolební partnery si dovede představit koalici Pirátů a STAN. Zatímco pro příslušné voličské skupiny jsou podle něj oba bloky jasně ideově ohraničené, spojuje je úcta k demokratickým procesům.

„ANO je něco jiného, ANO je politická divize mocného oligarchy, kterému z principu demokracie překáží. Velké společnosti nemají trpělivost k demokracii,“ uvedl Kalousek.

Piráti? Nelze upřít demokratické zásady

Proti Pirátům se TOP 09 často vyhraňovala. „Můžu mít k Pirátům tisíce výhrad, ale nemohu jim upřít demokratické zásady. Z mého pohledu je to progresivní levice, která se ideově stále hledá. Často si ani sami nejsou úplně jistí, jaký by měl být jejich postoj k obraně země nebo členství v NATO a míře progresivity zdanění a přerozdělování. Tam se hledají. Ale co se týká úcty k demokratickým procesům a mechanismům, tam je nepodezírám. Tam si myslím, že mají jasno, není důvod je neoznačit za demokraty, stejně tak STAN. Logicky to jsou přirození partneři,“ řekl.

Co je dle Kalouska nyní cílem? „Vrátit politice smysl a zaujmout tím, co chceme prosadit do společenské reality, a ne tím, kdo se udělal lepší surikatou,“ uvedl s narážkou na Babišovo ANO, které podle Kalouska dělá politiku jako ryze marketingový způsob.

Na dotaz, zda se formující se koalice s ODS a lidovci ještě před volbami nemůže rozpadnout, Kalousek uvedl, že toto riziko vždy existuje. „Já nicméně doufám, že ve všech těch třech stranách je dostatek dobré vůle a vědomí, o co v tuhle chvíli historicky jde, a že převáží nad jakýmikoli zrnky písku v kolech, které se mohou vždycky objevit,“ konstatoval.

O projektu přesvědčuje u kávy, piva či po telefonu. „Hovořil jsem s celou řadou lidí, někteří tomu byli od začátku naklonění, tam jsme si spíš řekli, kdo s kým bude mluvit dál, abychom je přesvědčili. A pak jsem i mluvil s řadou lidí, kteří k tomu měli značné výhrady a které jsem dokázal přesvědčit i tím, že jsem řadu jejich výhrad akceptoval. Ale současně jsem jim vysvětloval, že neexistuje lepší varianta a svět není ideální,“ uvedl Kalousek.

Kalousek potvrzuje: Kandidovat nebude

S rozhodnutím, co bude dělat dál on sám, nespěchá. „Mám několik nápadů a možností, ale nechci to uchvátat a v pravý čas se rozhodnu,“ uvedl. Že nebude kandidovat ve sněmovních volbách, oznámil v červenci.

„Jediné, co s jistotou mohu říct, je, že nebudu kandidovat ve volbách 2021. To vím. Jestli někdy jindy někam jinam kandidovat nebudu, to opravdu nevím. Je možné, že ano, je možné, že ne, rozhodně nejsem v situaci, že bych si něco v tuhle chvíli připravoval, jenom to nevylučuji,“ uvedl Kalousek. Dodal, že nepatří mezi plánovače, spíš přijímá či nepřijímá výzvy, jak přicházejí.

Chystá se být dál členem TOP 09 a předávat jí své zkušenosti a znalosti. „Na té straně mi záleží, tu stranu jsem založil. Jsem k dispozici a nadále budu k dispozici poradním hlasem komukoliv, kdo o to požádá, koneckonců to se nebude týkat jenom TOP 09,“ uvedl.

Stýskat se mu zřejmě bude i po práci poslance, přípravě na schůze i vystupování na plénu. „Po čem se mi rozhodně stýskat nebude, to je po diskuzích s lidmi, kteří opravdu neví, o čem mluví, a navíc je jim to jedno. To mne poslední dobou velmi frustruje a na to se těším, že to nebudu muset dělat,“ konstatoval Kalousek.

Video  Kalousek je zamilovaným dědečkem.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Adal ( 18. prosince 2020 17:03 )

Velice ale vidět tě nemusí ani slyšet

Adal ( 18. prosince 2020 16:42 )

On Kalousek ma asi ztrátu paměti když byl jako ministr financi v podnapilem stavu ten nedokazàl odpovědět na otázky movinářů při záplavách ani neviděl kde jsou povedený človíček zlodéj a idavač to byla dvojka se Švanceberkem jeden spal druhý pil povedená dvojice

reiner ( 18. prosince 2020 12:53 )

panda82 - a nejen za padáky - jen kolik mu hodily církevní restituce. Jenom se divím, že bezpečnost a soudci nekonají - vždytˇ ty jeho rezidence musely stát majlant. No, rubáš nemá kapsy ....!! Já bych mu přála, aby už ten hnusný ksicht nikdy v televizi neukazoval a rovněž tak Šláfnberk ....

Maximilian ( 18. prosince 2020 01:04 )

Ať jde do Hnízda,ke svému stbackemu kamosovi

adamice ( 18. prosince 2020 00:48 )

Tebe Kalousi přeci nikdo nevolí, tak můžeš zůstat v klidu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa