Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman převzal rezignaci šéfa antimonopolního úřadu. Rafaj skončí k 1. prosinci

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2020
15:17

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj dnes předal prezidentu Miloši Zemanovi rezignaci na svou funkci. Z čela úřadu se rozhodl odstoupit k 1. prosinci. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman dnes Rafaje přijal na zámku v Lánech. Odvolání Rafaje prezidentovi navrhovala vládní koalice.

Prezident Miloš Zeman přijal dnes na zámku v Lánech předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Rafaj na schůzce předal Zemanovi rezignaci. Šéf ÚOHS v poslední době čelí kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém.

K Rafajovu odvolání prezidenta vyzývali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prezident se k jejich argumentům nevyjádřil.

Podle médií by mohl být Rafajovým nástupcem dosavadní náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Podle Lidových novin prosazuje Mlsnu do čela antimonopolního úřadu Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice.

Rafaj stojí v čele ÚOHS druhé období, šestiletý mandát mu měl vypršet v červenci příštího roku a podle zákona už potřetí být jmenován nemůže. K Rafajovu odvolání vyzvaly také neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký či Liberecký kraj.

Rafaj děkoval Zemanovi za podporu

Pražský hrad dnes zveřejnil obsah rezignačního dopisu, který Rafaj předal Zemanovi.

„Vážený pane prezidente, dovoluji si Vám oznámit, že jsem se rozhodl ke dni 1. 12. 2020 odstoupit z funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Chtěl bych Vám v této souvislosti poděkovat za podporu, kterou jste mi vytrvale projevoval. Po celých 11 let mého působení v čele úřadu jsem se snažil tuto důvěru nezklamat a svou funkci jsem vykonával nestranně a nezávisle, jak to od předsedy významného ústředního správního úřadu požadují právní předpisy i veřejnost. S úctou Ing. Petr Rafaj,“ stojí v dopisu.

Video  Takhle Miloš Zeman šel k 1. kolu senátních voleb 2020. Ke 2. kolu ale nedorazí.  - Blesk
Video se připravuje ...

marmat ( 7. října 2020 16:12 )

Podle zdroje Práva ale Rafaj při výslechu pouze přečetl připravené krátké prohlášení a následně odmítl vypovídat.

marmat ( 7. října 2020 16:09 )

Kriminalisté podle dřívějších informací redakce objevili doma u šéfa ÚOHS při prohlídce 7. března zhruba dva miliony korun, přičemž bankovky nebyly pohromadě na jednom místě, ale v několika obálkách, některé z nich zastrčené vzadu za oblečením ve skříni či v šatníku. Dalších 200 tisíc korun a stovky dokumentů i flash disky pak detektivové zajistili u Rafaje v kanceláři.
Šéfovi úřadu se následně nepodařilo dostatečně vysvětlit a doložit, kde peníze vzal, proto mu je dodnes policie ani státní zastupitelství nevrátily.

marmat ( 7. října 2020 16:07 )

Grimald: Před rokem vše ruplo a tak to převzala zlomená ruka !
Dál už TO ani nešlo protahovat

marmat ( 7. října 2020 16:05 )

Někdy trvá i 15 měsíců, než se "zametou všechny stopy" !!!
****­******­******­******­**
25. 10. 2019, 60Radim Vaculík, Právo
Více než stovku různých otisků a stop DNA našli podle informací Práva experti z Kriminalistického ústavu ČR na obálkách a bankovkách, které detektivové zabavili při březnové prohlídce u předsedy antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petra Rafaje v jeho domě i v kanceláři v brněnském sídle ÚOHS. Šlo celkem o zhruba dva miliony korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa