Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Dělali ze mně blbce.“ Piráti naštvali Gazdíka ze STAN, pakt proti Babišovi ale nezavrhl

Aktualizováno -
7. října 2020
19:13
Autor: ČTK, simao - 
7. října 2020
14:00

Petr Gazdík (STAN) kritizoval dnes jednání Pirátů, kteří odmítli vytvořit dvojblok se STAN ve Zlínském kraji a nakonec kývli na koalici s ANO, ODS a ČSSD, čímž poslali Starosty do opozice. Piráti dle Gazdíka zástupcům STAN při povolebním jednání lhali, Gazdík má pocit, že z něj „dělali blbce“. Hnutí STAN přitom má ve čtvrtek hlasovat o spolupráci s Piráty při parlamentních volbách na celostátní úrovni. Gazdík chtěl navrhnout, aby se hlasování odložilo, nakonec to ale neudělá. Proč?

„Naštvalo nás to, byl jsem v pondělí v Praze na vyjednávání s vedením Pirátů, kde nám bylo přislíbeno, že celostátní politika se projeví ve Zlínském kraji a Piráti nás budou brát jako preferovaného partnera. Na základě toho jsme se rozhodli, že nepřijmeme nabídku ANO a nepůjdeme do koalice s ANO a tím nevystrnadíme Piráty z koalice. Že budeme postupovat férově a Pirátům o této nabídce řekneme a dáme najevo, že pro nás je prioritnější být v koalici s nimi, o čemž svědčila i nabídka na post hejtmanky (pro Piráty), kterou bychom podporovali,“ uvedl ve středu Petr Gazdík (STAN).

Jenže zatímco Starostové do koalice s ANO jít odmítli, Piráti v čele s Hanou Ančincovou na ní nakonec kývli. A v opozici v kraji tak končí vedle KDU-ČSL v čele s Jiřím Čunkem i Gazdíkova krajská frakce STAN.

Vznikla totiž koalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD, kterou povede hejtman Radim Holiš (KDU-ČSL), starosta Rožnova pod Radhoštěm. 

Gazdík uvedl, že jej nejvíce mrzí, jakým způsobem se vše stalo. „Jsme z jednání Pirátů velmi rozladění. Piráti jsou nová strana a očekávali jsme od nich vyšší politickou kulturu, bohužel se to nestalo,“ uvedl Gazdík. „Jsme připraveni na to neuspět, že nás nemusí chtít každý do koalice, ale odmítáme být za blbce,“ dodal.

Koalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD je podle Gazdíka velmi nesourodá, uvedené strany spojuje kritika nové nemocnice, kterou prosadil Čunek. Ve zdravotnictví v kraji však byly podle Gazdíka v minulosti vleklé problémy, které způsobila ČSSD. Naopak koalice lidovců, STAN, Pirátů a ODS by byla podle Gazdíka přirozená a měla by více hlasů.

Na otázku, zda si dovede představit v kraji společnou kandidátku STAN a Pirátů pro sněmovní volby, Gazdík řekl, že teď nedokáže odpovědět.

Gazdík: Větší cíl je vystrnadit Babiše

Gazdík původně chtěl navrhnout čtvrteční odklad hlasování o spolupráci STAN a Pirátů na celostátní úrovni. „Každopádně chci zdůraznit, že jsem nikdy neřekl, že jsem proti spolupráci na celostátní úrovni, naopak. Jen se domnívám, že ve čtvrtek, kdy jedná celorepublikový sněm STAN, bychom to ještě neměli odhlasovat. Probíhají krajská vyjednávání a zrovna my ve Zlínském kraji jsme utržili šrámy. Snažili jsme se jednat maximálně férově. Nevadí nám, že nejsme v koalici, ale způsob vyjednávání ze strany Pirátů nebyl úplně šťastný. Když to řeknu lidově – nevadí mi, že mě někdo nechce do koalice. Vadí mi, když ze mě dělá blbce,“ uvedl Gazdík pro CNN Prima News.

„Minimálně o tom uvnitř hnutí STAN musíme jednat. Způsob komunikace, který mají Piráti, je při vší úctě trochu jiný, než mají Starostové,“ doplnil.

Sám ale pro spolupráci STAN a Pirátů prý nakonec ruku zvedne. „Zvednu pro to ruku určitě. Politika se má dělat skrze větší cíle. Větší cíl, aby se změnil způsob správy země, který představuje Andrej Babiš a jeho Agrofert, je pro mě mnohem silnější než lokální šrámy,“ dodal Gazdík.

Viliam Kokavec ( 9. října 2020 09:56 )

Celá opozice je o ničem. Žádný program, který by nadchl voliče a zajistil jim budoucnost. Jediné co slyšíte je ANTIBABIŠ a to je ubohé. Alespoň mne to nestačí. Nejde o lidi ani stát ale vystrnadit Babiše.

hejhej ( 8. října 2020 16:39 )

Pidistrany TOP09 a STAN se vždy na někoho přisajou. V hubě mají jenom p. Babiše - ubožáci. Na nic jiného se nezmůžou.

Petros1 ( 8. října 2020 15:42 )

Táhni do Prágu .

gejzovic ( 8. října 2020 13:07 )

To taky ten jenom žvanit,z jeho ust jsem neslišel než Babiš,takovy jako on a Rakusan a jejich spolek,promně nevolitelny,proto dělaji koalice,třeba 10stran hlavně aby se udrželi u koryta

Josef Svoboda ( 8. října 2020 12:52 )

Pan Gazdík vidí jen odstranit Babiše ale udělat něco pro lidi a kraj to asi ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa