Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Ovčané nechápou,“ chlubí se lidé bez roušky. Vojtěch kroutí hlavou, Babiš prosí o solidaritu

Autor: Nikola Forejtová, sab - 
16. září 2020
05:30

Rouška. Nechtěný symbol epidemie a pro někoho i vládních nařízení. Ačkoliv jde o hygienickou pomůcku, která funguje vedle mytí rukou jako spolehlivá prevence, lidé jsou vůči ní skoupí. Ve velkém tak odmítají nosit ochranu nosu a úst ve veřejných prostorách a neváhají se u toho vyfotit a pochlubit třeba na sociálních sítích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento trend považuje za absurdní a zdůrazňuje, že rouška svobodu nebere, naopak ji může rychleji vrátit. Porušování nařízení je navíc pokutováno, a to sankcí ve výši 10 tisíc korun. S pokutou je ale trošku háček, jak okomentovala pro Blesk Zprávy právnička. 

„Dnes jsem poprvé byla v obchodech. Samozřejmě bez roušky. Měla jsem radost, nikdo na mě neútočil, a v květinářství se dokonce na mě usmívali a prodavačky taky neměly roušky,“ chlubí se jedna z uživatelek na sociální síti facebook, že nenosí státem nařízenou ochranu nosu a úst. A není sama. Vzniklo dokonce několik desítek skupin, kde se lidé v tomto trendu podporují a nebojí se ani zveřejňovat fotografie. 

Na co roušku, ptají se občané ČR Na co roušku, ptají se občané ČR | Facebook

„Dnes MHD. Nikdo ani buuu ani bee...ale byla jsem jediná,“ píše jiná a přidává se k ní i pár z obchodu. „Ovčané nechápali,“ komentují. A někteří zacházejí ještě dál. Jistá firma dokonce vydala prohlášení, že vstup s rouškou do jejich areálu je přísně zakázán. „Ranč je náš domov a domov našich hostů a nikdo nás nedonutí k tomu, abychom DOMA nosili roušky,“ komentují neortodoxní nařízení. 

Řada z nich se snaží nařízení obejít i jinak a místo kvalitních roušek nosí průhlednou látku nebo krajku. Objevil se i případ prodavačky z Lidlu, která takto markovala zboží. 

Objevil se i snímek prodavačky, která využila krajkovou roušku - zde je ale ochrana nulová Objevil se i snímek prodavačky, která využila krajkovou roušku - zde je ale ochrana nulová | Facebook

Blesk Zprávy oslovily vedení obchodu, jak nastalou situaci řeší. „Ochrana zdraví zaměstnanců i zákazníků je pro naši společnost na prvním místě. V tomto případě se jedná o pochybení jednotlivce a zaměstnankyně bude neprodleně poučena o používání vhodné ochrany dýchacích cest. Zákazníkům se za případnou nepříjemnost omlouváme,“ reagovala tisková mluvčí  Iveta Barabášová.

„O aktuálních nařízeních, která je nejen v rámci prodejen nutné dodržovat, naše zaměstnance pravidelně informujeme. Svou disciplinovanost a ohleduplnost vůči zákazníkům prokázali už na jaře, kdy bezpečnostní opatření bez výjimky dodržovali,“ dodává Barabášová s tím, že na základě našeho podnětu provedou další schůze k bezpečnostnímu opatření.

Není to poprvé a zřejmě ani naposledy, co se lidé proti nošení roušek ohrazují. Téměř každým týdnem se koná „protest“ v metru, kdy se skupina lidí záměrně projíždí bez roušky a chystá se i větší protest 27. září před budovou ministerstva zdravotnictví v Praze. „Tato demonstrace je apolitický sraz lidí, kterým není lhostejná jejich osobní svoboda,“ brání akci organizátoři. 

Podle nich je rouška náhubkem politiků pro obyčejné občany a její nošení omezuje osobní svobodu. Vadí jim i pokuta 10 tisíc korun za porušování tohoto nařízení a neváhají k tomu oslovit i právníky

Vojtěch vytáhl absurditu, Babiš solidaritu

Blesk Zprávy na tento „trend“ upozornily i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO). „Je to absurdní, a je to také vedle mytí rukou jediná možná prevence. Nošení roušek neomezuje svobodu, nošení roušek nám svobodu může přinést (…) Prosím, neberme tento argument, že roušky omezují svobodu, jako relevantní argument,“ komentoval na tiskové konferenci na úřadu vlády.

Podle mluvčí Vojtěchova resortu Kláry Dolákové tímto navíc lidé ohrožují zdraví své, ale i svého okolí. „Úmyslné nenošení roušky či jakékoliv obcházení této povinnosti je v rozporu se Zákonem o ochraně veřejného zdraví, za jehož nedodržování lze uložit sankce. Především se však v takovém případě jedná o otázku osobní odpovědnosti každého z nás,“ komentovala pro Blesk. 

Video  Reakce na lidi ignorující roušky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Premiér Andrej Babiš zčásti obvinil i opozici, která podle něj v počátcích epidemie označovala roušky právě jako náhubek. „Lidé by měli být solidární. Ten odpor k rouškám je u mladších lidí, ale nedá se to paušalizovat a jsou tací, kteří chápou, že by moli ohrozit své rodiče a prarodiče,“ dodal Babiš na dotaz Blesk Zpráv.

Rouška není náhubek, ale hygienická pomůcka

Rouška byla, bude a je hygienickou pomůckou. V Asii je její nošení normální už několik let a řada expertů se domnívá, že si na její nošení navykne celý svět pokaždé, když bude řádit sezona respiračního onemocnění. Zdůrazňují, že nejde o politický symbol. 

Existuje řada studií, které potvrzují účinnost roušky. Experiment vědců z Edinburské univerzity se takto zaměřoval na kapénky, které jsou hlavním přenašečem viru. „Odhadujeme, že osoba stojící dva metry od člověka, který kašle bez roušky, je vystavena více než tisíckrát většímu množství kapének, než když stojí od kašlajícího člověka s rouškou ve vzdálenosti pěti centimetrů,“ uvádí autoři.

Právník zmínil háček v pokutování

Jak již bylo zmíněno, lidem také vadí pokuta ve výši 10 tisíc korun za porušování tohoto nařízení. Na plánovaný protest si pozvali i řadu právníků. Jednoho oslovily i Blesk Zprávy. 

„V českém právním řádě je v Ústavě ČR zakotvena ústavní zásada, že „každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.“ Vzhledem k tomu, že žádný zákon výslovně neumožňuje Ministerstvu zdravotnictví stanovit povinnost celorepublikového nošení roušek, je zde oprávněný názor řady odborníků, že je narušena tato ústavní zásada a že za nenošení roušky není možné osobu pokutovat,“ komentuje Petra Fialová z advokátní kanceláře Fialová.

Fialová ale jedním dechem zdůrazňuje, že jde o novou právní oblast, kterou každý může vykládat po svém a rozhodující slovo má v tomto případě soud. Mělo by se ale podle ní myslet i na přiměřenost opatření. 

Mapa semaforu - stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR. Praha je oranžová, to znamená počínající komunitní přenos. Mapa semaforu - stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR. Praha je oranžová, to znamená počínající komunitní přenos. | MZ ČR

„Mimořádné opatření nerespektuje další ústavní požadavek na vyváženost mezi omezením práv jedince na jedné straně a možným ohrožením veřejného zdraví na druhé straně, když je povinnost nošení roušek stanovena i v tzv. zelených zónách, tedy s minimálním výskytem nemoci covidu – 19,“ vysvětluje.

Co se týče samotných pravomocí. Ministerstvo zdravotnictví může nařídit mimořádná opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku a mimořádná opatření k ochraně zdraví fyzických osob. „Pokud se pak jedná o právní formu uvedeného mimořádného opatření, tak jde dle soudní judikatury o opatření obecné povahy, což je určitý hybrid mezi právním předpisem a individuálním rozhodnutím,“ doplňuje Fialová.

Podle ní je nyní otázka vymahatelnosti/nevymahatelnosti ale i ústavnosti/neústavnosti na stolech mnoha právníků a názory na to se mohou velice různit. Podle policejního prezidia ale nyní jde o porušení nařízení. „A jako takové může být sankcionováno ve správním řízení,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí prezidia Ondřej Moravčík. 

tojemi ( 17. září 2020 04:23 )

Nenosit 😷 je v pořádku. Pak se, ale nesmím divit, že mi VZP neproplati ani korunu za hospitalizaci v případě nákazy Covidem, stejně tak budu platit testy a nemocnici všem, kteří budou vytrasovani kolem mojí osoby.

marmat ( 16. září 2020 21:15 )

brugal: přiznejte se Vy......Vláda NIC takového nesdělila !!!!!!!!!!!!!
ZA KOLIK tuhle vyfejkovanou hovězinu prodáváte myslícím čtenářům tady ???
Jinak pro trolly akorát
Nikde to určitě nezkoušejte

marmat ( 16. září 2020 21:10 )

RADA NAD ZLATO.....ostatní info ale nic moc....resp. na nic.

brano34 ( 16. září 2020 20:57 )

Nachlazení Covid19 bylo pojmenováno v roce 2019, ale to neznamená, že tu nebylo v roce 1991.
Dýchejte čerstvý vzduch a buďte v pohodě.

marmat ( 16. září 2020 20:07 )

Pomlouvání vlády a premiéra v souvislosti s COVIDEM
je z nejubožejšího soudku "opozice"
ÚPLNĚ VÁŽNĚ nám servírují "špeky a sci-fi teorie" jako by
vláda nákazu rozsé­vala!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!
Už je toho demagogického blábolení opravdu DOST
Považují nás za totální idi.ty ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa